Csípőprotézisre 6000, gerincműtétekre 1500, szívkatéterezésre 1100 beteg várakozik – nyit az egészségügy

2021. május 10. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások – jelentette be múlt héten Kásler Miklós, de a Népszava cikke szerint még hetekbe telik, mire teljesen kinyit az egészségügy.

Egyre hosszabbak a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent – írja a lap. Az utóbbi időszakban jelentősen csillapodott a járvány, de az egészségügyre továbbra is nagy teher hárul:

  • tartani vagy fokozni kellene az oltási tempót;
  • fent kell tartani a kórházak Covid-részlegeit;
  • szabadságra kellene engedni a brutálisan széthajszolt orvosokat és a nővéreket;
  • valamint újra kell indítani a lakossági ellátásokat.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a lapnak az egyik egészségügyi intézmény vezetője.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén

  • diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1100,
  • csípőprotézisre körülbelül 6000,
  • gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik.

A valóságban ennél többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra – írta a lap.

Május 13-tól újra végezhetnek halasztható beavatkozásokat

„Május 13-tól újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek”

jelentette be múlt héten Kásler Miklós Emmi-miniszter. A fentieknek megfelelően tehát május 13-tól már halasztható (nem kizárólag sürgős, azonnali ellátást igénylő) beavatkozásokat is lehet végezni, ahogyan rehabilitációsakat is.

A miniszter hozzátette, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!