Csípőprotézisre 6000, gerincműtétekre 1500, szívkatéterezésre 1100 beteg várakozik – nyit az egészségügy

2021. május 10. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások – jelentette be múlt héten Kásler Miklós, de a Népszava cikke szerint még hetekbe telik, mire teljesen kinyit az egészségügy.

Egyre hosszabbak a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent – írja a lap. Az utóbbi időszakban jelentősen csillapodott a járvány, de az egészségügyre továbbra is nagy teher hárul:

  • tartani vagy fokozni kellene az oltási tempót;
  • fent kell tartani a kórházak Covid-részlegeit;
  • szabadságra kellene engedni a brutálisan széthajszolt orvosokat és a nővéreket;
  • valamint újra kell indítani a lakossági ellátásokat.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a lapnak az egyik egészségügyi intézmény vezetője.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén

  • diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1100,
  • csípőprotézisre körülbelül 6000,
  • gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik.

A valóságban ennél többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra – írta a lap.

Május 13-tól újra végezhetnek halasztható beavatkozásokat

„Május 13-tól újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek”

jelentette be múlt héten Kásler Miklós Emmi-miniszter. A fentieknek megfelelően tehát május 13-tól már halasztható (nem kizárólag sürgős, azonnali ellátást igénylő) beavatkozásokat is lehet végezni, ahogyan rehabilitációsakat is.

A miniszter hozzátette, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass