Átment az új lakástörvény a parlament gazdasági bizottságán

2021. május 17. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament gazdasági bizottsága hétfőn megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat.

Az ülésen jelen lévő és a jelen nem lévő, de helyettesítéssel szavazó tíz fideszes képviselő közül nyolcan igennel szavaztak, ketten tartózkodtak. Négy képviselő szavazott a tervezet ellen. „A törvényjavaslat ezzel tehát a plenáris ülés elé került” – írta Facebook-bejegyzésében Potocskáné Kőrösi Anita, a bizottság jobbikos tagja.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő, az Igen Szolidaritás (ISZOM) tagja szerint az új lakástörvény a lakhatási válság további elmélyítéséhez vezethet. Úgy gondolja, a Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő által benyújtott javaslat az önkormányzati lakások elkótyavetyélésére irányul.

Böröcz javaslatán még fideszes polgármesterek is kiakadtak, erről itt olvashat részletesebben. Az önkormányzati bérlakásokról ebben a cikkben írtunk bővebben. A javaslat több mint 100 ezer lakást érint, ezeket a forgalmi érték 10,5−30 százalékáért vehetik meg a bérlők. Azok a bérlők is, akik csak, mondjuk, fél éve laknak benne, és a javaslat alapján arra is lehetőségük lenne, hogy akár az adásvétel másnapján továbbadják sokszoros áron.

Több ellenzéki városvezető is megszólalt az ügyben, ők attól tartanak, hogy a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhatnak jól a változtatásokkal, és a lakhatási szegénység mélyülését is reális veszélynek tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!