Koltai Lajos is tanítani fog az SZFE-n

2021. január 28. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koltai Lajos is tanítani fog az átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen – értesült a Telex.

A 74 éves, Kossuth-díjas operatőr, rendező lapunk megkeresésére megerősítette a hírt. Mint mondta, az őszi félévtől kapcsolódik majd be az egyetem életébe, a mesterképzésre járó filmrendező hallgatókat fogja tanítani.

Kérdeztük az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról is, de családi okok miatt most csak szűkszavúan volt lehetősége reagálni, annyit mondott, hogy ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.

Az egyik legismertebb magyar operatőr

Koltai Lajos is az egyetemen (akkor még főiskolán) tanult a hatvanas években, Illés György tanítványa volt. Számtalan nagy sikerű magyar film operatőre volt, sok kiváló filmrendezővel dolgozott együtt. Alkotótársa volt többek között Magyar Dezsőnek, Dobai Péternek, Dárday Istvánnak és Maár Gyulának, de ő volt az operatőre Gothár Péter Megáll az idő című kultikus filmjének is.

Szabó Istvánnak pedig évtizedek óta állandó alkotótársa, közös filmjeik közé tartozik az Oscar-díjat nyert Mephisto, a Redl ezredes, a Hanussen, az Édes Emma, drága Böbe és a Napfény íze is. Operatőrként alkalmazott képi stílusa, megvilágítási technikái miatt nemzetközi berkekben is keresett alkotóvá vált.

Koltai nemcsak operatőrként ismert, ő rendezte a Sorstalanság című filmet is, amely a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regényének filmváltozata.

Ellentétek az operatőrök között

Az SZFE átalakítása, autonómiájának felszámolása a hazai operatőrök körében is nagy ellentéteket generált, a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) több mint húsz tag lépett ki tiltakozásul, miután Novák Emilt, a szervezet elnökségi tagját kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé, és ezt a HSC etikai bizottsága nem találta aggályosnak.

Később aztán Novák mellett Koltai is kilépett a Magyar Operatőrök Társaságából, melynek addig elnöke volt.

Koltai Lajos Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Koltai Lajos Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Több tanár távozik, az újak már érkeznek

Az SZFE önrendelkezésének, függetlenségének felszámolása miatt decemberben huszonkét tanár lépett vissza az osztályindítástól, Szász János és Fullajtár Andrea pedig már fel is mondott az intézményben.

Emellett közel harminc új oktatót nevezhetnek ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a modellváltás részeként. A listán szerepel a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is, aki korábban többször élcelődött az SZFE diákjainak lázadásával.

A kiszivárgott oktatói listán többek között szerepel még Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze. Baska Barbara, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök facebookos videóit készítette, Banner Géza, aki a Duna TV Kívánságkosár, illetve a Kossuth Rádió Napközben című műsorát vezette.

De rajta van a most nyilvánosságra került listán Kiss-B. Atilla neve is, aki a Budapesti Operettszínház igazgatója, és akit több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatásal és verbális bántalmazás eltussolásával vádolt meg.

Az egyetemi autonómia felszámolása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Az SZFE-blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!