Nemzetközi hírű alkotók léptek ki a Magyar Operatőrök Társaságából

2020. október 8. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tekintettel arra, hogy Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) elnökségi tagja elvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettesi posztját, és ezt sem az elnökség, sem az etikai bizottság nem találta aggályosnak, ezért kilépünk a HSC-ből” – így kezdődik a HSC egyik tagjának Facebook-bejegyzése.

Szabó Gábor úgy folytatja: „nem maradhatunk egy olyan szervezet tagjai, aminek elnökségi tagja részt vesz az SZFE autonómiájának törvénytelen felszámolásában. Ez a lépésünk a tüntető diákokkal és a leköszönő vezetéssel való szolidaritási nyilatkozatunk is egyben.”

A kilépési nyilatkozatot több, nemzetközileg is magasan jegyzett alkotó aláírta. Köztük van Pohárnok Gergely, aki Pálfi György filmrendező állandó alkotótársa, Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, Herbai Máté, aki többek között Enyedi Ildikó Arany-Medve-díjas alkotásának, a Testről és lélekről című filmnek volt az operatőre, vagy éppen Rév Marcell, aki Mundruczó Kornél mellett is dolgozott, valamint az Eufória című sorozatnak is operatőre volt. De a hazai filmkultúra olyan legendás alakjai is az aláírók között vannak, mint például Ragályi Elemér, vagy Jancsó Miklós egykori alkotótársa, Kende János.

A teljes lista:

Pohárnok Gergely

Szabó Gábor

Márton Balázs

Rák József

Beck György

Juhász Imre

Réder György

Bálint Dániel

Pados Gyula

Erdély Mátyás

Rév Marcell

Herbai Máté

Kende János

Buk Miklós

Szatmári Péter

Andor Tamás

Kovács Claudia

Seregi László

Mészáros Kati

Karáth Zita

Fillenz Ádám

Ragályi Elemér

Bolygó Balázs

Máthé Tibor

Kilépett még Kardos Sándor

Márk Iván pedig felfüggesztette tagságát.

Operatőrök, akik nem HSC-tagok, de egyetértenek a kezdeményezéssel:

Gózon Francisco

Szaladják István

Medvigy Gábor

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!