Szász János rendező nem tanít tovább az SZFE-n

2021. január 12. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Otthagyja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet Szász János filmrendező. Kedden döntötte el, hogy nem tanít tovább az egyetemen, mondta az Indexnek.

Szász nem részletezte a döntését. 2000 óta tanított az egyetemen. Októberben még ott volt a neve a tanárok névsorában, akik azt mondták, folytatják az oktatást az egyetemen.

Hétfőn derült ki, hogy az SZFE új vezetése több épületbe szórja szét az oktatási helyszíneket. Az RTL információi szerint

  • budán, a Duna TV régi székházában tanulhatnak majd filmes képzésükön a diákok, az épület felújítása egy ideje zajlik (2011 óta áll üresen, állami tulajdonban),
  • a színészképzés továbbra is Pesten zajlik majd,
  • az adminisztráció egy részét pedig egy harmadik helyre, az Infoparkba szervezték ki.

Az RTL úgy tudja, a Duna TV egykori székháza decemberben került a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe.

Az ATV pár napja számolt be arról, hogy információi szerint eladják a Színház-és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit, megszűnik az Ódry-színpad, az Uránia lesz az SZFE-sek új játszóhelye, a kollégisták pedig nem a Vas utcába fognak járni. Anyagában az RTL is megerősítette, hogy a kollégisták nem maradhatnak majd eddigi helyükön, de a csatorna alapítványi informátora cáfolta, hogy az épületeket eladnák.

Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Az SZFE- blokádról itt írtunk részletesen, az egyetemfoglalókról készített videónkat itt találja:

Kövess minket Facebookon is!