Fővárosi Törvényszék: Nem tekinthető semmisnek az SZFE hallgatóinak őszi féléve

2020. december 22. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék szerint az oktatási tevékenység megtiltása visszafordíthatatlan károkkal járna, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévét felfüggeszteni és semmisnek tekinteni nem lehet, írja az SZFE hallgatóinak közleménye.

Még november 6-án hozott a hallgatók által illegitimnek tekintett kuratórium határozatot arról, hogy az őszi félévet érvénytelennek tekintik – a hallgatók szerint viszont éppen ez a határozat sodorta veszélybe az egyetem működését, ezért bírósághoz fordultak.

Bár a fenntartói döntés a törvényi halasztó hatály miatt végrehajthatatlanná vált, november 25-én hoztak kormányrendeletet arról, hogy veszélyhelyzetben az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet, vagy a tanévet, ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni a tanulmányi kötelezettségeket.

A rendelet szerint pedig ennek nincs halasztó hatálya, és azonnal végrehajtható – erre hivatkozva két nappal később az illegitimnek tekintett kuratórium elrendelte az oktatás felfüggesztését.

A Fővárosi Törvényszék szerint viszont a félév elvesztése elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára, a fenntartói rendelkezés pedig az alaptörvénybe ütközik, hiszen csorbítja a hallgatók oktatáshoz való jogát.

Emiatt az SZFE hallgatói számára a törvényszék azonnali jogvédelmet rendelt el, ami biztosítja a számukra a félév eredményes befejezését, addig is, amíg a fenntartó elleni per folytatódik.

Ennek köszönhetően amíg a fenntartó elleni per jogerős ítélettel nem ér véget, addig a fenntartói intézkedésnek nincs hatálya. Így továbbra is érvényesek a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a mostani vizsgaidőszak során tett vizsgák is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának.

Az SZFE-s blokádról a Telex több videót is forgatott, az alábbiban a blokádba beleálló diákok és oktatók nyilatkoztak arról, miért döntöttek az egyetemfoglalás mellett:

A hallgatói blokádról szóló fotóriportunkat pedig itt láthatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!