SZFE-s hallgatók szerint a friss kormányrendelettel nem érvényteleníthetik a félévüket, mivel egyetlen feltétel sem áll

2020. november 26. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán jelent meg egy kormányrendelet, ami szerint veszélyhelyzetben az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet, vagy tanévet: ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni a tanulmányi kötelezettségeket. Ami azért fontos az SZFE ügyében, mivel november elején a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján megjelent Novák Emil rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár aláírásával egy kuratóriumi határozat, hogy az őszi félévet érvénytelennek tekintik.

A szerdai kormányrendeletre reagáltak most az SZFE-s hallgatók. Azt írják:

a Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését.

A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.

A Hallgatói Önkormányzat, november elején, amikor az illegitim vezetőség megkísérelte az oktatási tevékenység és a tanulmányi félév felfüggesztését, jogorvoslattal élt – a vonatkozó közigazgatási per halasztó hatálya jelen pillanatban is érvényes.

Bízunk benne, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma újonnan kapott felhatalmazásával nem él, az oktatás biztosított és fennálló feltételeit esetünkben ugyanis ellenőrizheti az Egyetem közössége által összeállított bizonyító erejű dokumentáció segítségével, melyet az Oktatási Hivatalhoz éppen a kuratórium által megbízott vezetőség feladata lenne eljuttatni – az általunk el nem ismert vezetőség és feltehetően a kuratórium is hetek óta birtokában van tehát a hivatkozott dokumentációnak.

Az egészségügyi veszélyhelyzet minél hatékonyabb elhárítása érdekében rendeleti kormányzás útján hozott rendelkezés, mely a hallgatói érdekképviseletek, a szenátusok és az akadémiai vezetések véleményezési jogát teljes mértékben figyelmen kívül hagyó fenntartói intézkedést lehetővé teszi, időlegesen az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közösségét megfosztja autonómiájától.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!