Az SZFE hallgatói elutasítják a tanév rendjének módosítását

2020. december 13. – 22:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése „tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire” új tantervi rendet készített, erről levélben értesítette a hallgatókat – írja a Színház Online.

A levél szerint a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében „elmaradt” tanegységek „utólagos teljesítését” tennék lehetővé.

„A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is”

– olvasható a hallgatóknak kiküldött levélben, amelyben azt állítják, hogy erről az utóbbi napokban több osztályvezető oktatóval is sikerült egyeztetniük.

A hallgatók erre így reagáltak a Facebookon:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A tanév rendjének módosítását elutasítjuk.

Az Egyetem polgárságát december 12-én, közvetetten, az Egyetem honlapján megjelentetett levélben értesítette a tanév rendjének módosításáról az általunk el nem ismert kancellár és a jogszerűtlenül kinevezett általános rektorhelyettes. A módosítás alapján az őszi szemesztert a Neptun-rendszer önkényes kiiktatása után elrendelt felfüggesztésig, azaz november 27-ig, teljesítettnek tekintik.

Az egyetem működését szerintük ”megbénító„ blokád a járványhelyzet súlyosbodására való tekintettel fizikai formájában a felfüggesztés elrendelése előtt hetekkel, november 11-én, véget ért. Amíg fennállt, a jelenléti oktatást nem akadályozta, ellentétben az illegitim vezetés szankcionálás céljából hozott intézkedéseivel, mint az eszközökkel felszerelt műtermek bezáratása.

A digitális oktatásra való átállás zökkenőmentesen történt: ahogyan november 27-ig, úgy a vonatkozó kormányrendelet értelmében halasztó hatállyal megtámadhatatlan felfüggesztés ellenére a szorgalmi időszakból fennmaradó két hétben is maradéktalanul zajlott az oktatás – a hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását, melyet az illegitim vezetőség a nemlétező körülményekre és szükségtelen pótlásokra hivatkozva másfél hónappal később kezdene el és másfél hónappal később fejezne be, mint rendesen.

November 30-án közigazgatási perben támadtuk meg az általunk el nem ismert kuratórium és vezetőség közös rendelkezését a tanulmányi félév felfüggesztéséről.

Az oktatást betiltani nem lehet, ahogy a tudásról való számadást sem.

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az Egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, a Neptun-rendszert ezért működtetni kellene – az oktatók és az oktatásszervezés munkatársai mégsem kapják vissza jogosultságaikat. A vizsgaidőszak ennek ellenére ezen a héten kezdetét veszi.

A tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az Egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik.”

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévét, mert a blokád miatt az egyetem vezetése nem tudott bejutni az egyetem épületeibe. Szarka kijelentette, február 1-jéig oktatási tevékenység nem folytatható az egyetemen, és a kollégium is bezár. A hallgatók viszont még ekkor is ellenálltak és folytatódott a tanítás. A hallgatók végül november 10-én jelentették be, hogy felfüggesztik a blokádot, alkalmazkodva az újabb koronavírus-rendeletekhez.

Az oktatás felfüggesztésének hivatalos okait a hallgatók pontosan nem ismerhették meg, illetve nem nyújthatták be az Oktatási Hivatalnak az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges több száz oldalas dokumentációt, ezért novemberben bejelentették, hogy perelnek. Az oktatási jogok biztosa november végén több hetes vizsgálat után azt állapította meg, hogy az SZFE-hallgatók alkotmányos jogait sérti a tanév felfüggesztésével való fenyegetőzés.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának.

Az SZFE-s blokádról a Telex több videót is forgatott, az alábbiban a blokádba beleálló diákok és oktatók nyilatkoztak arról, miért döntöttek az egyetemfoglalás mellett. A témában készült többi videónkat itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!