Oktatási jogok biztosa: Az SZFE-hallgatók alkotmányos jogait sérti a tanév felfüggesztésével való fenyegetőzés

2020. november 27. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási jogok biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos eljuttatta az SZFE hallgatóihoz a tanév felfüggesztésével kapcsolatos, több hétig tartó vizsgálatának eredményét. Ebben kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A jelentés arra hivatkozik, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését.

Állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogait betartva lássák el.

„Az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására.”

– teszi hozzá az egyetem hallgatóinak közleménye, és felszólítja a kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést.

Egy pár napja megjelent kormányrendelet azt mondja ki, hogy veszélyhelyzetben az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet, vagy tanévet, ha a rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni a tanulmányi kötelezettségeket. November elején az SZFE honlapján megjelent Novák Emil rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár aláírásával egy kuratóriumi határozat, hogy az őszi félévet érvénytelennek tekintik. Ennek mond ellent most az oktatási jogok biztosának állásfoglalása. Az ügy előzményeiről részletesebben itt írtunk.

Frissítés: Az egyetem vezetése szűkszavú közleményben reagált:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn. Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!