Huszonkét tanár lépett vissza az osztályindítástól az SZFE-n

2020. december 22. – 09:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen huszonkét tanára döntött úgy, hogy bár az eredeti tervek szerint jövőre osztályt indítottak volna, az egyetemi autonómia felszámolása miatt visszalépnek ettől – jelentették be az érintettek a Független Szabad Egyetem Facebook-oldalon.

Azért döntöttek így, mert még mindig nem kaptak választ az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, és a Palkovics Lászlónak küldött levelükre se. Emellett a jelenlegi vezetéssel nem látják szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit.

„Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól” – írják.

Nem indít osztályt a következő tanévben többek között Bodó Viktor, Gigor Attila, Szamosi Zsófia, Csuja László, Mátyássy Áron, Balázs Gábor, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor.

Szerződést bontottak az intézmény pszichológusával

Az egyetemi polgárság által illegitimnek tartott új, az alapítványi kiszervezéssel pozícióba emelt vezetése november végén indoklás nélkül szerződést bontott az intézmény pszichológusával, Szili Katalinnal, tudta meg a Magyar Narancs.

A klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2019 márciusa óta biztosított a diákoknak életvezetési tanácsadást, a hallgatók félévente 10 alkalomig ingyenesen vehettek részt az egyéni tanácsadáson, ami népszerű volt, várólista alakult ki.

A lap szerint az új vezetés képviselői soha nem találkoztak és nem beszéltek a pszichológussal. Az egyetem közössége ezek után sem marad segítség nélkül, több mint 40 pszichológus jelentkezett arra, hogy a krízishelyzetben segítséget nyújtsanak. De ez formailag független az intézménytől, és a szakemberek ingyenmunkája ad rá lehetőséget – írja a lap.

Nemrég írtuk meg, hogy elbocsátották a színművészeti egyik tanárát, Faur Annát is. Az SZFE oktatói szerint méltatlan, kicsinyes döntés volt elküldeni őt.

FRISSÍTÉS 14:05

A 2021/2022-es tanévre még nem kérte fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az osztályvezető tanárokat, így mindazon „önjelöltek”, akik azt nyilatkozzák, hogy „visszaadják”, „nem vállalják” az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre – tájékoztatta az SZFE új – az egyetemi polgárság jelentős része által illegitimnek tartott – vezetése az MTI-t.

Mint írták, a 2021/2022-es tanévben neves, megbecsült szakemberek fognak osztályokat indítani az egyetemen. „Sajnáljuk, hogy a szakma egy része – köztük az intézmény jelenlegi és egyes volt oktatói – mindent elkövetnek az egyetem lejáratására, jó hírnevének csorbítására” – közölték.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!