Ezek voltak 2023 legjobb magyar lemezei

2023. december 21. – 17:01

Ezek voltak 2023 legjobb magyar lemezei

Másolás

Vágólapra másolva

Azahriah sikeresen uralta a közbeszédet 2023-ban, viszont a Memento című nagylemezénél akad izgalmasabb magyar poplemez. A trap műfaj mintha fáradni látszana, a rapszíntér pedig telítettebb, mint valaha. Mégis egyre több kísérletezés és műfajötvözés történik az itthoni hiphopban, ahol egy-egy rapper már producer is, és ez visszafelé is igaz. Ígéretes visszatérések, érzékeny énekes-dalszerzők, karcos, de dallamos hardcore zenék, nemzetközi színvonalú új zenekarok és egy közel hat éve várt debütálás, aminél tökösebb kiállást aligha hallhattunk idén. Összeszedtük 2023 legjobb magyar lemezeit és más legjeit.

Mint minden évben, a Telex Afterben idén is listáztuk az év legjobb megjelenéseit. A lista összeállításában összesen heten vettek részt a Telex szerkesztőségéből, és több mint 150 idén megjelent, 4 számosnál hosszabb lemezből állítottuk össze a 12 kategóriát és annak nyerteseit. Minden kategóriához öt nevet vagy lemezt adtunk hozzá, és végül ezekből az ötösökből hoztuk ki a szerintünk legjobbakat.

Az egyes kategóriákon belül a szerzők összeállították a saját ötös shortlistjüket rangsorrendben, az első helyezett így 5, az utolsó pedig 1 pontot kapott, végül a legtöbb pontot kapó lemez nyerte meg az adott kategóriát. A Telex After új, egyben évzáró adása is a lemezes toplistákról szólt, Sajó Dávid, Kersner Máté, Antal Bálint, Szente Katica, Bakos Barna és Flachner Balázs beszélgettek az év legjobb lemezeiről az alább látható kategóriák szerinti bontásban.

Év újonca

  • New Fossils
  • Lenkke
  • Ótvar Pestis
  • Franko
  • Burijenci

    Győztes: Ótvar Pestis

Lenkke az idei Kikeltető egyik, ha nem legkiemelkedőbb új hangjaként tűnt fel, Burjienci az év legizgalmasabb közreműködéseit hozta, Chris Villon pedig Franko néven kezdett magyar nyelvű rapkarrierbe, míg a New Fossils elegánsan és frissítően nyúlt debütáló nagylemezével a magyar jazzhez. Mégis kevés annyira aktív új előadó volt itthon, mint Ótvar Pestis.

A hódmezővásárhelyi Ótvar Pestis sztahanovista munkájának meg is lett a gyümölcse: Pogány Induló közeli barátja és korai dalainak producere már rapperként is generált kisebb-nagyobb hullámokat, mellette viszont nem hagyta abba a producerkedést sem. Így két külön fronton, és három idei lemezen is megmutathatta magát (Bolondos dallamok, Mozaik, Placebo), mindezt úgy, hogy 2022-ben adott ki életében először saját zenét a Soundcloud-profilján. Ebből a szempontból egyértelmű volt, hogy a feltörekvők közül 2023 vitán felül Ótvar Pestis éve volt.

Év producere

  • BluntOne
  • Anubii$
  • Ótvar Pestis
  • Somogyvári Dániel
  • Blaize

    Győztes: Anubii$

2023-ban Somogyvári Dániel Azahriah és Manuel lemezein dolgozott, vagyis fontos szerepe van a magyar mainstream hangzásában. A közel 900 ezer havi hallgatóval rendelkező BluntOne továbbvitte a magyar lo-fi nemzetközi hírét, Blaize pedig komoly produceri szerepet vállalt Co Lee és a Wavy debütáló albumán is.

Mégis kevés producer volt, aki akkora mértékben határozta meg az ország két legnépszerűbb rapperének hangzását, mint az Egyesült Királyságban már ismertebb producernek és hangmérnöknek számító Anubii$. Bár a nevét csak idén ismerhettük meg itthon, ő volt a producere az egyik legkevésbé szokványos Pogány Induló-dalnak (Afrobeat), az Óceán, Nullaközöd és Tükörterem című dalokkal pedig hozzájárult Beton.Hofi új előadói korszakának megalapozásához, ami hangzásában már érezhetően kezd eltérni a Comic Sinstől és a Playbániától is, de lehetne említeni Co Lee 99 című punkrap számát.

Év debütálása

  • Lusta Geri: Sajt
  • Hocuspony: Hocuspony
  • Wavy: Babel
  • Ótvar Pestis & Ricky the Tricky: Bolondos dallamok
  • Kábelok: Viszhall!

    Győztes: Wavy: Babel

Rengeteg erős debütálás akadt 2023-ban, ilyen volt a producerként évek óta aktív, többek között 6363 vagy Beton.Hofi egyes zenéiért is felelős Lusta Geri előadói debütálása, vagy a Hocuspony garázsrockzenekar első lemeze, de említhetnénk még a szegedi Kábelok váratlanul szórakoztató posztpunkját. A már említett Ótvar Pestisnél talán senki sem volt termékenyebb 2023-ban, de a rengeteg megjelenése közel sem volt annyira egységes színvonalú, mint a Wavy rapkollektíva első stúdióalbuma, ami ráadásul egy duplalemez. A Babel egy remek látkép a mai magyar rap- és popzenei színtérről, ahol a Wavy tagjai mellett olyanok is tiszteletüket teszik egy-egy dalban, mint Gyuris, Nagy Emma, Beton.Hofi, Holi, Figura, Solére vagy Szalai az Ibbigangből.

Év poplemeze

  • Azahriah: Memento
  • Ajsa Luna: Világvége
  • Ress: Mimóza
  • Manuel: Idegen
  • Krúbi: III. Krúbi

    Győztes: Ress: Mimóza

Évről évre vitás kérdés, hogy mi tartozhat pontosan a popzene kategóriába. Manuel maratoni hosszúságú Idegen lemeze például sok szempontból rapes áthallásokat tartalmaz, Krúbi lemeze pedig a hiphopból merít, viszont a III. Krúbi olyan performatív és audiovizuális élmény, hogy azt már nehéz „csak” rapnek nevezni. Azahriah személye abszolút tematizálta a közbeszédet 2023-ban, a Szosziazi és Introvertált dal című slágereket is tartalmazó Memento című lemeze viszont nem tudott annyira átütő és konzisztens lenni, mint mondjuk a Mimóza Resstől.

A hazai újvonal egyik korai indulójaként feltűnt Ress december elején többévnyi néma csend után tért vissza a semmiből egy új lemezzel, amivel ott veszi fel a fonalat, ahol a Himalayával befejezte: ügyesen modifikált hangja pedig még mindig páratlan eredetiséggel szólal meg, és továbbra is ő az a hang itthon, aki a legbátrabb megoldásokkal próbálkozik, de mindezt popzenei érzékenységgel.

Év raplemeze

  • Pogány Induló: Megáll az idő
  • Baba Aziz: R.I.P.
  • Co Lee: Cirque de L'homme
  • Grasa: GG vs Grasa
  • Wavy: Babel

    Győztes: Baba Aziz: R.I.P.

Ahogy azt már tavaly is elmondtuk, a magyar rapzenei piac egyre telítettebbé kezd válni, így 2023-ban odáig jutottunk, hogy számos fontos megjelenés, köztük az On The Low több prominens előadójának (Gyuris, Ibbigang, Ekhoe, AKC Misi) lemeze fel sem fért a listánkra, akkora volt a verseny a legjobb raplemez kategóriájában.

Pogány Induló debütálása már a megjelenés előtt ott volt az idei év legfontosabb raplemezei között, és nem is okozott csalódást. Co Lee volt a másik sztahanovista rapper idén, aki két nagylemezt és egy remek EP-t is kiadott, de ezek közül egyértelműen a cirkuszos album volt a legnagyobb durranás. Grasa kifejezetten erős albumon kísérletezik a rage alműfajjal, és persze ott volt a már említett Wavy, ahol a fél magyar rapzenei újhullám tiszteletét teszi. Mégis egy abszolút kívülálló, a magyar trap egyik úttörő arcának számító Baba Aziz évek óta várt albuma volt talán a legjobb. És épp azért, mert szinte mindennel szembemegy, ami ma a magyar mainstream rapzene, mellette mély, ironikus, szórakoztató és rettentően önkritikus.

Év alternatív lemeze

  • Decolonize Your Mind Society: A Second Invitation To An Uninterrupted Katabatic Lens
  • Nagy Emma Quintet: Return
  • Kaktus: Opál
  • New Fossils: New Fossils
  • Kábelok: Viszhall!

    Győztes: New Fossils: New Fossils

Az alternatív kategória idén az „egyéb” nem hivatalos szinonimája a listánkon. Ide kerülnek azok a lemezek, amelyeket nehéz lenne a listánk főbb műfajai közé besorolni. Az adásban több itt szereplő lemeznél felmerül, hogy nemzetközi színvonalat képviselnek, ilyen a külföldön is egyre többet fellépő Nagy Emma Quintet éterien folydogáló EP-je vagy a Decolonize Your Mind Society kivételes erősségű, semmihez sem hasonlítható lemeze is.

De ide került az Opál az új énekesnővel bővült Kaktustól, a Viszhall! a Kábelok zenekartól, amiről novemberben külön is írtunk, és a New Fossils első lemeze is, ami amiatt tudott befutó lenni, mert a legjobb értelemben vett háttérzeneként is működik. Egy nagy precizitással összerakott, mégis könnyeden és erőlködés nélkül megszólaló lemez, ami bármilyen hangulathoz és élethelyzethez kiválóan passzol, még azok számára is, akik nem a jazzből jönnek.

Év singer-songwriter lemeze

  • Boebeck: Boebeck
  • Hegedűs Józsi: A Szívemből a félelmet kioltom
  • Henri Gonzo és a Papírsárkányok: A Cementkert
  • Lázár tesók: Eső előtt
  • Kolibri: Nagyon jó, nagyon rossz, nagyon jó

    Győztes: Hegedűs Józsi: A Szívemből a félelmet kioltom

A tavalyhoz képest 2023-ban végre jogosnak tűnt létrehozni a singer-songwriter kategóriát, annyi izgalmas magyar előadó merített a nehezen körülhatárolható szerzői műfaj hagyományaiból. Idén így ebben a kategóriában születtek az év talán legemlékezetesebb, legszívhezszólóbb megjelenései, és itt volt a legszorosabb verseny a szavazatainknál.

Ahogy az adásban is elhangzik, Henri Gonzo (Fran Palermo) zenekaros projektjének dalai olyanok, mint egy szép, később milliókat érő festmény. A Kolibri-dalok profin hangszerelt lírai fájdalmával olykor már nehéz megbirkózni, de megéri beleásnunk magunkat. A Lázár tesók keserűségét pedig azért érdemes átélni, mert végül feloldozás lesz a jutalmunk. Boebeck bemutatkozása ígéretes volt, és a lemez végére – szerencsére – egyre hangosabb és átütőbb lett. Az egyedi hangú Hegedűs Józsi első albuma pedig olyan utazásra invitál a magyar vidéken és a lelkünk belső terein keresztül, amit nehéz lett volna túlszárnyalni ebben az évben.

Év rocklemeze

  • Cataflamingo: Ajtónak támaszkodni
  • Hocuspony: Hocuspony
  • Halott kígyók: Halott kígyók
  • Swamp Creatures: Lidércfényes
  • Galaxisok: Minket ne szeress!

    Győztes: Cataflamingo: Ajtónak támaszkodni

Ahogy egyre telítettebb a rap műfaj, úgy egyre nehezebb 2023-ban meghatározni, mi számít egyáltalán rocknak. A Hocuspony súlyos garázspunkja legalább annyira rock, mint a szombathelyi Halott Kígyók átlagosnál karcosabb posztpunkja. A Swamp Creatures még a magyar újpszichedélia idején bukkant fel, és a Lidércfényes című lemezük talán az eddigi legjobb tőlük. A Szabó Benedek vezette Galaxisok lemezét pedig a '80-as évek spanyol és latin-amerikai gitárzenei újhulláma ihlette. A legjobb rockalbum azonban annak a Cataflamingónak köszönhető, akik szintén nem teljesen újak a piacon, azonban soha nem készítettek még ennyire erős albumot, mint az Ajtónak támaszkodni, ami egyszerre kicsit emo, kicsit jazzrock, kicsit progrock, és az elsőtől az utolsó hangig egészen elképesztő élményt ad.

Év elektronikus lemeze

  • WeAreGloria: Timeless
  • Superflake: Screaming Janus
  • Chillum Trio: Random Rituals
  • Yibai: Rianás
  • LAU: DDE05

    Győztes: Superflake: Screaming Janus

Kifejezetten nehéz kategória az elektronikus, mégis az egyes alműfajokon belül szerteágazó merítésből tudtunk dolgozni: a Dalmata Daniel gondozásában megjelent DDE05-ön Lau minőségi technót villantott, a Chillum Trio törzsi ihletésű, Ozora-kompatibilis elektronikát csinált, WeAreGloria debütálása pedig kifejezetten formabontó. Végül – különösen a hibátlan sound design miatt – a Banana Records-társalapító Superflake Screaming Janus című albuma volt az abszolút befutó nálunk.

Év metál/extrém lemeze

  • Észlelés: Az agyam helyén bombatölcsér tátong
  • Fleshprison: Fleshprison
  • Pellengér: Demo
  • Shell Beach: Solar Flare
  • Thy Catafalque: Alföld

    Győztes: Észlelés: Az agyam helyén bombatölcsér tátong

A kétes sorsú, de örök érvényű Bandcampen gombamód szaporodtak el a jobbnál jobb magyar zenék a metál- és az extrémzenei műfajból 2023-ban. Ilyen volt a Fleshprison self-titled lemeze, a Pellengér demógyűjteménye és az Észlelés sok éve készülő, egyedi hangulatú, noise rockos albuma is, melynek Pozsonyi Ádám könyvére utaló, hangzatos címéről külön ódákat lehetne zengeni. Kategóriánk jelöltjei hangosak, dühösek és karcosak voltak, és a spektrum könnyebben befogadható oldalától (Shell Beach, Thy Catafalque) egészen az undergroundig terjedtek, azonban az Észlelés dallamos zúzdájával mégis nehéz volt versenybe szállni idén.

Év előadója

  • Co Lee
  • Azahriah
  • Pogány Induló
  • Sisi
  • Carson Coma

    Győztes: Azahriah

Nem feltétlenül kellett ahhoz kiemelkedő lemezt készíteni idén, hogy valaki szóba kerülhessen az év előadójaként, hiszen ez inkább arról szól, hogy melyik zenész uralta leginkább a közbeszédet 2023-ban. Co Lee az elképesztő mennyiségű új zenéjével és sokoldalúságával, Sisi a könnyen mémesíthető figurából vált a korosztálya legnépszerűbb női hangjává a hiphopban, és persze ott van a mára top előadóvá érő Pogány Induló, vagy a magyar bel- és külpolitikát is felforgató Carson Coma. Mégis vitán felüli, hogy 2023 Azahriah-ról, az ő háromszoros Puskás Stadionos koncertjéről, és az őt övező tömeghisztériáról szólt.

Év albuma

  • Wavy: Babel
  • Baba Aziz: R.I.P.
  • Észlelés: Az agyam helyén bombatölcsér tátong
  • Henri Gonzo és a Papírsárkányok: A Cementkert
  • Hegedűs Józsi: A szívemből a félelmet kioltom

    Győztes: Baba Aziz: R.I.P.

Bár a listában szereplő indulók más és más szempontok miatt voltak kiemelkedően fontosak, a szerkesztőségi szavazása szerint kevés album tudott olyan kinyilatkoztató erővel bírni, mint Baba Aziz minden elemében szerzői debütálása, a közel 6 éve várt R.I.P. Aziz megalkuvás nélküli 14 számos albuma egy koherensen összerakott, keserű magyar korlenyomat, ami bárgyú pillanataiban is igazi, önazonos, és ez válik a legnagyobb erényévé is.

Ha viszont úgy adódik, a rapper-producer páros lábbal rúgja tökön a mindenkori hatalmat, felszólal a kizsákmányoló uralkodók és az elnyomók ellen, mindeközben saját sérelmeiről szól közérthető módon. Baba Aziz kreatív minták és produceri ötletek alkalmazásával, sokszor rémegyszerű rímképleteket használva áll bele olyan témákba, amit a mainstream és a magát undergroundnak hívó magyar rapközeg csak kerülgetni szokott (A.C.A.B.). Az ilyen karakán kiállásra pedig egyre nagyobb szükség van korunk Magyarországán.

(A végleges lista és a shortlist összeállításában Antal Bálint, Kersner Máté, Szente Katica, Bicsérdi-Fülöp Ádám, Bakos Barna, Flachner Balázs és Sajó Dávid vettek részt.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!