Az akarok lenni, aki az emberek szívét szelíden megszólítja

2023. június 29. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után visszatér az After Podcastben a Feltörekvők rovat, ahol a legújabb magyar előadókon van a fókusz. A mostani adás vendége Sisi volt, aki egy évvel ezelőtt hívta fel magára a figyelmet a Yalla című számával. Sisi azóta lemezszerződést kapott, szórja magából az új dalokat, megjelent az első EP-je, és egy rövid időre még a fotója is ott virított egy hatalmas kivetítőn New Yorkban. Az adásban szóba kerül a nők helyzete a hiphopban, a külsőségekkel kapcsolatos elvárásoknak való megfelelési kényszer vagy éppen maga a nem megfelelés, és persze az is, hogy miért vonzódik annyira az iszlám valláshoz.

Ahogy a Z generációra egyre jellemzőbb, Sisi karrierje is a TikTokon kezdődött, egy poénból kirakott videója nagyon bepörgött, és ezt a hullámot meglovagolva adta ki első számát, a Yallát. Amikor a dal megjelent, nehéz volt eldönteni, hogy egy túl jól sikerült poénról van szó, vagy egy teljesen komoly számról, de Sisi itt kijavít minket, miszerint abszolút tudatosan néz ki így a klip és szól így a dal.

„Én pont azokat az embereket akartam ezzel a zenével meg ezzel a képi világgal kiszolgálni, akik már unják azt, hogy a csapból is ugyanaz folyik, és mindenki ugyanazt csinálja ugyanúgy. Nekem ez annyira unalmas és idegesítő volt, hogy jó, csinálok én is. De olyat, amilyet én is szívesen hallgatnék, hogy ha mondjuk rákeresnék, hogy női rap Magyarországon, akkor mi az, amit szívesen hallgatnék, és így voltam, hogy ja, valami crazy, és ez elég crazy lett” – meséli, majd rátér arra, hogy a női hiphop itthon és külföldön is túlságosan a külsőségekre fókuszál.

„Nem akarom azt, hogy fontosabb legyen, hogy milyen a sminkem a színpadon, mint hogy mennyire tudok rappelni. Én azért vagyok itt, hogy rímeljek, azért vagyok itt, hogy átadjak üzeneteket, azért vagyok itt, hogy reprezentáljak olyan nőket, akiket nem az érdekel, hogy hogy ítélik meg a külsejüket, hanem az alapján, hogy mit adnak, mit tesznek, hogy úgymond lelkileg tényleg mi az, amivel így gazdagítják a szcénát. Én inkább

az akarok lenni, aki az emberek szívét szelíden megszólítja, mintsem hogy testi reakciókat váltsak ki.”

Sisi nemrég egy nagyon erős interjút adott a Keret Blognak, ahol többek között kitért arra, hogy iszlám vallásúnak tartja magát úgyis, hogy nem igazán élhet muszlimként. Az iszlámmal Ausztriában ismerkedett meg közelebbről, több muszlim barátja is volt.

„Rögtön otthon éreztem magam közöttük, mert még ha nem is néztem ki úgy, mint ők – tehát nem hordtam hidzsábot például – a nők nagyon befogadóak és tisztelettudóak voltak velem. Egyszerűen más volt a közeg, más volt a légtér, nem volt az a felszínesség bennük. Volt egy olyan lelki mélység, egy olyan energia, amire így felnéztem, és egy idő után elkezdtem kérdezgetni, hogy hogy van ez az Allah dolog, meg hogy most akkor ti ezt így hogy csináljátok pontosan. Meg most akkor hogy imádkoztak, meg miért öltöztök így? És akkor utánanéztem mindennek, hogy például mi célt szolgál az, ha valaki eltakarja azokat a részeit, amik kifejezetten vonzzák a tekinteteket” – mondja, majd amikor arról faggatjuk, hogy Magyarország az elmúlt 13 évben nem éppen a legbefogadóbb közegnek bizonyult az iszlámmal kapcsolatban, annyit válaszol: „Nem a legkényelmesebb muszlimnak lenni itthon, de ringyónak még kényelmetlenebb.”

Azt azért még elmondja, hogy itthon már nem hord hidzsábot, hiszen a hite összeegyeztethetetlen a színpadi jelenlétével, a zenéjével és az életvitelével, de titokban rendszeresen jár itt Budapesten is muszlim közösségbe vallási szertartásokra. Amire itt részben utalhat, az az, hogy vállaltan nagyon sok zenéje és közösségi bejegyzése szól a füvezésről. Elmondása szerint nagyon dolgozik azon, hogy ezt minimalizálja az életében, az alkoholt például teljesen letette, mert saját bevallása szerint „csőalkoholista” volt korábban. „Most már így hosszú napok eltelnek úgy, hogy teljesen józan vagyok, és hogy még egy lefekvőset sem szívok el, és nekem ez egy nagy dolog”.

Az adás többi részében szóba kerül még:

  • Melyik tetoválását tartja a legtrashebbnek?
  • Miért van ilyen kevés közreműködése?
  • Mennyire van hatással a zenéjére a reggae?
  • Hogyan került kapcsolatba gyerekként a hiphoppal?
  • Mi inspirálta a Rappelj jobban című számát?
  • Hogyan került egy New York-i óriás kivetítőre?
  • Miért kedveli annyira a 2010-es évek amerikai garázsrock zenéit?
  • Mikor jön az első nagylemeze?
  • Miért érzi magát kívülállónak a backstage-ekben?

Ennek a cikknek az elkészítéséhez az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk. A szöveget a cikkhez az olvashatóság érdekében megszerkesztettük.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!