Szeretnék visszamenni ahhoz a Manuelhez, akinek lopnia kell, akit otthon bántalmaznak

2023. szeptember 28. – 17:06

frissítve

Szeretnék visszamenni ahhoz a Manuelhez, akinek lopnia kell, akit otthon bántalmaznak
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 23 éves Manuel, vagyis Gödöllei Emánuel énekesként és rapperként is kivételes karriert futott be Magyarországon. Mindezt úgy, hogy meg sem nyerte a 2019-es X-Faktort (amelynek a válogató óta prominens indulója volt), csak a műsor 4. élő adásáig jutott. Idegen című debütáló albuma több év után végül 2023 februárjában jelent meg, a lemez pedig itthon szinte példátlan módon a Spotify Global toplistájáig tornázta fel magát.

Az előadó a Telex Afterben mesélt arról, hogyan lett a Voice egyik arca, hogyan került be annak idején az X-Faktorba, és a jó énekhangja ellenére miért preferálja az autotune-t. Ezen kívül most először beszél arról nyíltan, hogy milyen életet élt a tehetségkutatóban való indulás előtt, és hogyan szeretné a múltját feldolgozni a zenéjében is.

Manuel az adásban is utal rá, hogy konzervatív, keresztény családban nőtt fel, melyet apja viselkedése miatt bántalmazó közegként jellemez. Fiatalkora alatt 4-5 iskolában is megfordult, viselkedése miatt több helyről kirúgták. Eközben szemétfeldolgozóban dolgozott, első nagy slágerét, a Messziről jöttem című dalt például egy kartonpapírra írta munka közben. Elmondja továbbá, hogy fogdában is járt, édesanyja korán elengedte a kezét, ezért nem kapta meg az élettől azt, amit egy átlag gyerek meg szokott kapni, barátai pedig nemigen voltak.

Szüleivel 14-15 éves koráig járt istentiszteletre, ez alapozta meg a zenei érzékét, utána autodidakta módon tanult. Otthon szerinte nem támogatták eléggé zeneileg, viszont köszönhetően annak, hogy hívő édesapja klasszikus zenészként szimfonikus zenekarokkal is dolgozott, születése óta jelen volt a gospel az életében. Ahogy arra a hasonló hátterű Ekhoe is utalt a júniusi After-interjújában, Manuellel összeköti őket a dicsőítő zene, ezt pedig az énekes is megerősíti, mondván, hogy „szoktak vibe-olni worship számokra Ekhoe-val.” Bár nem él keresztény életet, így mesél a hitről: „Töretlenül bennem van, amit gyerekként kaptam ettől a közegtől. Ekként is látok az engem körülvevő világra, még a sapka ellenére is, amit viselek” – utal az ördögszarvas sapkájára, melyet az adásban hord.

Mivel rákényszerült, hatodikban lopni kezdett, eleinte ruhaüzletekből, majd később egyéb helyekről is. „Mindennap meg akartuk oldani azt, hogy meglegyen a napi betevő, volt, hogy már autóalkatrészeket loptunk” – mondja. Mielőtt az X-Faktorba jelentkezett volna, tudatosan megszakította a kapcsolatot a társaságával, mondván, hogy nem folytathatja a káros szokásait, ha már tévében fog szerepelni. Utóbbi kapcsán „előre bemanifesztálta”, hogy „egyszer fent lesz a csúcson”, végül tényleg a YouTube Trending állandó szereplője és a Spotify Global lista egyik indulója lett.

Az X-Faktor után mentora, ByeAlex továbbra is dolgozott vele, később közös számokat (Rossz esték, Átmennék, Merülök) is adtak ki. Az is kijelenthető – és az adásban is elhangzik-, hogy Alex és Manuel gyakorlatilag megreformálták a műsort, és új ízt vittek bele, az előadót így azok között emlegethetjük, akik megállták volna a helyüket akkor is, ha nem indulnak tehetségkutatóban.

Manuel hirtelen felpörgő karrierje némileg megtorpant a Covis alatt: épphogy elkezdett fellépni, kerékbe törte az indulását az első karantén. Majd miután újra kinyílt az ország, végig kellett járnia a haknik világát, csak az elmúlt bő egy évben váltott zenekaros felállásra, azóta már csak így jár fellépni.

Ezzel szerencsésen maga mögött hagyta azokat a vidéki klubokra jellemző lineupokat, amelyeken egyszerre szerepelnek más műfajban tevékenykedő, lakossági zenét játszó DJ-k, mulatós zenészek és rapperek több, eltérő színtérről is. Manuel szerint „az ember nem vagánykodik” a haknizással, magát pont annak az előadónak tartja, akinek kellően hosszú út vezetett a nagyszínpadokig.

„Pont az az előadó vagyok, aki az évek során megjárta a lépcsőfokokat. Ahhoz, hogy zenekarral lépjek fel nagy helyszíneken, nekem át kellett mennem falunapokon, ahol előttem a Magna Cum Laude lépett fel, utánam meg a Győzike.”

A fordulópont szerinte a 2022 telén debütált Zombi megjelenésével jött el, itt kezdte birtokolni és kifejleszteni valóban saját hangzását. Ezt vitte tovább az Idegen készítése alatt is, melyen állítása szerint több stílust is ötvöz egymással, ezért döntött úgy, hogy 23 dalos albumot készít. Előtte a 2020-as, Figurával közös Puma volt az, amellyel egyre több olyan közeget tudott megszólítani, amelyek az X-Faktor alatt még nagyon kritikusak voltak vele (köztük a mainstreammel szemben akkor még jóval keménykezűbb On The Low kiadó rajongóit és előadóit is). A Puma óta Manuel már OTL-koncerten is lépett fel az Akváriumban és közös dalt is jegyez Figurán túl AKC Misivel és Ekhoe-val is.

Véleménye szerint a kémia azért működhet, mert nem korlátozza le önmagát. „A zenei irányultságom ezt tükrözi: nem nagyon van egy meghatározható stílus, amiben folyamatosan alkotnék. Szeretek kilépni a komfortzónámból és elmozdulni az underground felé, úgy, hogy közben a popban is részt veszek” – meséli. „Az Idegen is egy tök jó példa erre, fel tudnék sorolni öt vagy hat stílust, amely a huszonhárom dalban előjön.”

Manuel karaktere kapcsán felmerül az örök érvényű rapperdilemma, amely a drága ruhák és a nagy, csillogó aranyláncok képében testesül meg. A kérdés az Afterben is elkerülhetetlen volt, de az előadó szerint ő épp jó példát mutat a hozzá hasonló sorsú fiataloknak az ékszereivel és a luxusmárkákkal, amelyeket a felvételen is viselt. Igaz, mint hozzáteszi, az önigazolás sincs kizárva. „Pont inkább egy pozitívabb irányt mutatok azoknak, akiknek most nincs meg, nem úgy élnek és bajaik vannak az életben. Én nagyon jól érzem magamat ezekben, remélem, hogy akár motiválni is tudok embereket.

De nyilván elsősorban ez inkább egyfajta kompenzálás a részemről. Tele vagyok milliós ékszerekkel, hogyan érezze így a magyar ember, hogy egy vagyok közülük?”

Fontos aktualitás Manuelnél új tévés szerepköre is. Hiába nem állt tőle messze a tévézés, és beszélgetős műsorokba is hívják, új szerep számára a zsűrizés: az előadó lett az egyik „coach” Curtis, Trokán Nóra és Miklósa Erika mellett az RTL Voice című tehetségkutatójában. „Amikor jött a megkeresés, izgultam, hogy mit fog tenni majd ez a karrieremmel, és mennyire mehet rá a hitelességem egy ilyen műsorra” – mondja. „Soha nem gondoltam magam tévés arcnak, aki helyt tud állni hasonló helyzetben és nem fog befeszülni a kameráktól meg az élő közönségtől.” Mégis, végül bejött neki a formátum:

„Azt érzem, hogy amikor ott ülök a székben, akkor vagyok a legközelebb önmagamhoz. Realnek érzem magamat, nem játszok rá, nem akarom túlfogalmazni a véleményem, csak vagyok, és megmondom, mit gondolok.”

Manuel eközben épp az első Budapest Parkos koncertjére készül, ami kapcsán jogosan merül fel nála a következő szint kérdése. Az aktuális magyar mintát követve (a Carson Coma, a Halott Pénz és Dzsúdló is épp egy arénás show előtt áll) egy arénakoncert „mindenképpen cél” számára, de először telt házas Budapest Parkot szeretne, amelyre egy nap leforgása alatt az összes jegy elfogy. Attól nem fél, hogy hamar elérné a plafont, mivel sok aréna van Magyarországon. „Bőven meg vagyok elégedve az arénák létszámával, jó lenne mindet megtölteni” – állítja.

Ami a jövőt illeti, két-három nagyobb terv már lebeg a szeme előtt, de erről még nem árult el többet az Afterben. Mint mondja, nem lőne le projektcímeket sem, azt viszont tudja, hogy új megjelenésein szeretne visszatérni ahhoz a Manuelhez, akinek nincsen pénze, aki drogozik, lop, rossz társaságban mozog és akit otthon bántalmaznak. A következőkben ezeket fogja feldolgozni a dalaiban, hiszen erről még nem beszélt annyit, amennyit kellene.

Az adás többi részében szóba került még:

  • Mi vár rá a Gold Recorddal kötött szerződésének lejárta után?
  • Mikor jelenik meg az új kislemeze?
  • Dolgozna-e a jövőben más producerekkel Somogyvári Dánielen kívül?
  • Szokott-e még imádkozni?
  • Negatív kifejezés-e a mainstream?
  • Melyik volt élete legkellemetlenebb haknija?
  • Ki tart tükröt Manuelnek?
  • Milyen a kapcsolata Curtisszel?
  • Mi a kedvenc albuma?
  • Boldognak érzi-e magát?
  • Hogy kerüli el, hogy haknis fellépők közt szerepeljen a neve?
  • Kivel működne közre az underground színtérről?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Ennek az interjúnak az elkészülésekor fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!