Telex Neked #88: Mindenféle rakéták

2022. november 18. – 04:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a november 10. és 16. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdvözlök mindenkit, engem Sarkadi Zsoltnak hívnak, és ez az első telexes hírlevelem, ezért – gondolom – az illem úgy diktálja, hogy bemutatkozással kezdjem. Újságíróként és az úgynevezett sztorirovat (ide tartoznak a bel- és külpolitikai, valamint a gazdasági hírek) szerkesztőjeként tengetem a napjaimat. Szeretem a mákot, az enyhén érdes felületeket (de a sima felületekkel sincs bajom), a vasútállomások szagát eső után és a jobbikos Janiczak Dávid ózdi polgármester Egy mondat a szerelemről című fiatalkori, naiv költeményének alábbi sorát: „valahol pudingozás van”.

Nem szeretem a nagy fejhallgatókat, és azt sem, amikor megkérnek, hogy írjam le, mit nem szeretek. Aki pedig telt kupa mellett, bort iszogatván háborút emleget és lélekölő viadalt, megmondom őszintén, gyűlölöm azt.

Itt egy kép rólam, amin bemutatom, milyen nagy és ferde az orrom:

Szerző ferde orral.
Szerző ferde orral.

Egy gif, ami tetszik nekem:

Most pedig következzenek a hét legfontosabb hírei:

1. Rakéta Lengyelországban

Mi történt? Kedden rakéta csapódott be a lengyel–ukrán határ lengyel oldalán, azaz egy NATO-tagállam területén, és két embert megölt.

Ki lőtte ki a rakétát? Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az ukrán légvédelem. Kedden az oroszok addig ritkán látott tűzerővel támadták az ukrán településeket, hatalmas erőkkel dolgozott az ukránok légvédelme is.

Miért fontos ez? Azért, mert most először terjedt át fizikailag is a háború egy NATO-tagállam területére. Hogy mi történik most ott, helyszíni riportokban mutattuk be.

2. Rakéta a Hold felé

Mi történt? Magyar idő szerint szerda reggel elindult első bevetésére az emberiség eddigi legerősebb űrrakétája, a Space Launch System, azaz az SLS.

Ki lőtte ki a rakétát? A NASA.

Miért fontos ez? Mert ezzel elindult a folyamat, aminek végén, ha minden jól megy, az emberiség ötven év után visszatér a Holdra, onnan pedig elindul a Mars felé.

3. Rakéta a magyar politikai életben: lemondott Palkovics László

Mi történt? 20 forint a csevapcsics, lemondott a technológiai és ipari miniszter. Igaz, a hír maga múlt szerdai, a kormány öt napon át szerencsétlenkedett azzal, hogy mindenáron el akarták kerülni a hír megerősítését. Ez végül hétfőn történt meg, Gulyás Gergely jelentette be, hogy létrejön egy új energetikai minisztérium Lantos Csaba vezetésével.

Ki lőtte ki a rakétát? Elvileg Palkovics László azzal, hogy benyújtotta a lemondását, gyakorlatilag viszont Orbán Viktor azzal, hogy elvette Palkovicstól az energiaügyet, ugyanis ez volt az, amit már nem akart lenyelni a miniszter.

Miért fontos ez? Mert energiaválság van, és fontos, ki felel a kormányban ezért a területért.

4. Változások az amerikai politikában

Mi történt? Donald Trump bejelentette, hogy visszatér, közben lezajlottak a félidős választások.

Ki lőtte ki a rakétát? Trump, a demokraták, a republikánusok, mindenki.

Miért fontos ez? Mert mégiscsak az USA a világ egyetlen szuperhatalma.

5. Elon Musk rakétaként húz el a Twitter egén

Mi történt? A világ leggazdagabb és egyik legidiótább embere megvette a Twittert, és ámokfutásba kezdett.

Ki lőtte ki a rakétát? Elon Musk, és Isten irgalmazzon mindannyiunknak.

Miért fontos ez? Mert a nyugati világban a Twitter az egyik legkedveltebb közösségimédia-platform (volt eddig), és mert ő a világ leggazdagabb embere.

6. Nem rakéták, hanem cikkek, amik tetszettek nekem, és/vagy fontosak

7. A hét legolvasottabb cikke: Januártól nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

8. A hét képe

Fotó: Joe Rimkus Jr. / Reuters
Fotó: Joe Rimkus Jr. / Reuters

Mintha egy gigantikus hullócsillagot látnánk a floridai Sebastian felett, úgy szeli át az égboltot a NASA Space Launch System (SLS) rakétája, amint felemelkedik. 2022. november 16-án az emberiség elindult a Hold újbóli meghódítására. Az Artemis–1 küldetés célja megdönteni az Apollo–13 rekordját a Földtől legmesszebb eltávolodó, emberi szállítás céljára épített űrjárművel. A világ eddigi legerősebb, Orion űrkapszulával rendelkező rakétája a tesztküldetésre kitűzött 25 nap alatt körülbelül 2 millió kilométert tesz majd meg, egyelőre legénység nélkül.

9. A hét videója

Kicsi a merítés, mert BDSM-filmünk miatt a YouTube egy hétre letiltott bennünket (szerencsére azóta visszakapcsolt), de így is elkészült ez az animáció a Telex működéséről:

Jelenleg 2400 forint támogatás nagyjából a Telex egypercnyi működtetésére elég. Célunk, hogy minden hónap minden percére jusson támogató! Segíts minket ebben, szállj be te is az újság fenntartásába néhány percre, hogy a lap még sokáig fennmaradhasson!

10. Heti túraajánló: A Himalája legszebb túrája, az Everest Base Camp Trek

Fotó: Tenczer Gábor
Fotó: Tenczer Gábor

Nehéz felfogni, hogy az Alpok tetejének magasságában járunk, és mellettünk még egy alpoknyi magasságban emelkednek a csúcsok. Körös-körül hatalmas hegyek tornyosulnak, úgy érzem magam, mint egy törpe Pataki Attila, aki A kör című Edda-slágert dúdolja elcsukló hangon a kosárlabda-válogatott tagjainak gyűrűjében.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!