Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az eddigi részeredmények szerint a listás szavazókörök 98 százalékos és az egyéni szavazókörök 99 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz-KDNP 135, az Ellenzék 56, a Mi Hazánk 7 képviselővel áll, és bejutott a parlamentbe. Bejutott egy német nemzetiségi képviselő is.
  • Nem dőlt meg a részvételi rekord, a választók 69,47 százaléka ment el szavazni vasárnap.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében arról beszélt, hogy „akkora győzelmet arattak, hogy azt még a Holdról is lehetett látni”.
  • Márki-Zay Péter szerint az emberek jelentős részét csak a propaganda, az agymosás érte el.
  • Jakab Péter beszólt Márki-Zaynak, szerinte Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket.
  • Gyurcsány Ferenc szerint Márki-Zay nem volt a legjobb kapitány.

A nap folyamán több helyszínről, több időpontban jelentkezünk élőben, hogy minden fontos történést a lehető leggyorsabban megmutathassunk.

Négy élő műsorral is készülünk, a pontos menetrendről ebben a cikkünkben írtunk.

Orbán Viktort utoljára decemberben kérdezhette a független média. Az elmúlt napokban több választókerületbe is ellátogatott kampányolni, ám ezeket az eseményeket a sajtó elől eltitkálták, és csak zárt körben hirdették meg.

Miután hiába próbáltuk a hivatalos úton elérni a miniszterelnököt, elmentünk két ilyen rendezvényre, hogy aktuális ügyekről kérdezzük:

„Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés” – mondta Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője. A 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. (MTI)

Már le is adta a szavazatát a Zuglóban induló Hadházy Ákos, aki elsők között szavazott. Három fontos dologra is felhívta a figyelmet, köztük, hogy

  • ez a meccs, nincs lefutva, minden azon múlik, hogy, el tudnak-e vinni olyan embereket is a Fidesszel szemben, akiknek bár elege van a rendszerből, de nem hisznek a szavazatuk erejében,
  • ezért menjen el mindenki szavazni, és írják is ki ezt a Facebookra,
  • lehet kérni új szavazólapot, ha valaki úgy érzi, hogy elrontotta, ezt azoknak is ajánlja a figyelmébe, akiket mások próbálnak rávenni, hogy a Fideszre szavazzanak és a szavazólapról fotót is küldjenek.

(Hadházy Ákos / Facebook)

Reggel hatkor elkezdődött a rendszerváltás utáni Magyarország nyolcadik országos népszavazása is. Négy kérdést tesznek fel, ezek a következők:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Napsütéses havas, esős reggelre ébredtünk, még jó, hogy nincs éppen 1990, mert akkor a Fidesz kampányszlogenje aligha állt volna meg: 32 évvel ezelőtt ugyanis arra biztattak mindenkit, hogy menjen el szavazni, nem fog havazni, és tréfából, mókából, viccezésből még egy hóekét is beküldtek Budapest útjaira.

Forrás: Népszabadság / Arcanum
Forrás: Népszabadság / Arcanum

De akkortájt még így nézett ki a Fidesz kampányfilmje:

1990-ben tartották egyébként az első szabad választásokat, akkor az 1988-ban alapított Fidesz átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, így képviselői bejutottak az Országgyűlésbe, és 22 fős frakciót alkotva parlamenti pártként folytatták tevékenységüket.

Április 3-án országgyűlési választást és népszavazást is tartanak Magyarországon. Mivel országos szavazás már évek óta nem volt, és több jogszabály is megváltozott az elmúlt négy évben, felmerülnek a kérdések, hogyan voksolhatunk. Ebben a cikkben összeszedtük a válaszokat a legfontosabb kérdésekre>>>

Sorra nyílnak a szavazókörök a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken, az országgyűlési választásra és a népszavazásra ezeken a helyeken is reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen 53 689 választót. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ausztráliai, az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, valamint a közel-keleti szavazókörök is. Olvasóink tapasztalata szerint Észak-Amerika számos szavazókörében gondtalanul és gyorsan zajlott a szavazás. (MTI, Telex)

Hivatalosan is megkezdődött a 2022-es országgyűlési választás: az országban 10 243 szavazókörben vasárnap reggel hattól este hétig lehet leadni az egyéni választókerületi jelöltekre, az országos pártlistákra adott voksokat, valamint az országos népszavazás kérdéseire is lehet válaszolni.

Ha csak nem jelentkezett át még korábban, akkor az állandó lakcíme szerint kijelölt szavazókörben tud voksolni, ennek címéről levélben értesítőt is küldtek ki, ebben a legtöbb fontos információ is megtalálható. Ha ez nem lenne meg, akkor ezen a linken lakcím alapján kikereshetjük a saját szavazóhelyiségünk címét.

Több mint 40 ezer delegált vesz részt a vasárnapi országgyűlési választáson a választási bizottságok munkájában, négy évvel ezelőtt ez a szám 32 ezer volt.

A Nemzeti Választási Iroda szerint a legtöbb delegáltja az egyesült ellenzéknek van, több mint 19,5 ezer, a Fidesz-KDNP-nek több mint 17,5 ezer, a Kétfarkú Kutya Pártnak több mint 1700, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig több mint 800. A többi párt ötvennél kevesebb delegáltat jelentett be.

Az idei választáson a korábbiaktól eltérően az ellenzéki pártok összefogva civil szervezetekkel hónapok óta azon dolgoztak, hogy a korábbiaktól eltérően a lehető legtöbb, vagy akár minden településen ott legyenek az általuk delegált szavazatszámlálókkal április 3-án.

Minderről itt írtunk bővebben.

Ha csak a kampány során megtett kilométereket, utcai fórumokat, beszédeket, nyilatkozatokat nézzük, Márki-Zay Péter lekörözte Orbán Viktort: több mint tizenkétszer annyi kampányfórumot tartott az ellenzék egyéni jelöltjeivel.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az előválasztás vége óta majdnem minden választókerületbe eljutott, és egy-egy nap akár hét településen is megfordult. Így próbálta meg ellensúlyozni azt a környezetet, ahol Orbán március 15-i beszédét kilencszer ismétlik meg a közmédiában 24 óra alatt, őt pedig négy év alatt mindössze öt percre hívják meg.

Orbán sem tétlenkedett az elmúlt hónapokban: az év elején disznót vágott és lángosozott, ám aztán az ukrajnai háború alapjaiban írta újra az eltervezett kampányát. Az utolsó héten elment billegő körzetekbe, hogy elmondja, Székesfehérváron és Hódmezővásárhelyen dől el a vasárnapi választás. Cikkünkben térképre tettük Márki-Zay Péter és Orbán Viktor kampányát.

Ki alakíthat kormányt? Kinek lesz a legnagyobb frakciója? Vajon Orbán Viktor újabb kétharmadot húz be? Vagy Márki-Zay Péter mindenkit meglepve tarol? Mekkora lesz a pártok listás támogatottsága, vagy éppen az egyéni választókerületekben ki, hány győzelmet tud majd magáénak?

Itt a Telex Tippjáték, hogy Ön is megtehesse tétjeit a 2022-es országgyűlési választás eredményére! A játék keretein belül a Fidesz–KDNP, az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki összefogás, és az egyéb, esetlegesen parlamentbe jutó pártok támogatottságát, illetve várható mandátumszámát lehet megtippelni. Bővebben itt olvashat róla.

Folyamatosan frissülő adatok a részvételről, rész-, majd végeredményekről országos és választókerületi szinten, könnyen követhetően a Telex Választás 2022 mellékletében. Kövesse nálunk a legfontosabb híreket, fejleményeket, na és persze az esti urnazárást követő eredményfeldolgozás menetét, egészen a végeredmény megállapításáig!

Válassza ki az Önt érdeklő választókerületet, és már a címlapon megkapja a frissülő részvételi adatokat, majd pedig az eredményeket is a feldolgozottsággal együtt figyelheti frissülő infografikáinkon és térképeinken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!