Űrszondát ütköztetnek aszteroidával a NASA tudósai hétfő este

2022. szeptember 25. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 26-án, hétfő éjjel a NASA tudósai frontálisan nekiütköztetnek egy űrszondát egy aszteroidának, hogy leteszteljék: a módszer alkalmas-e arra, hogy eltérítse a földre potenciálisan veszélyt jelentő űrsziklákat – írja a Guardian.

A nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi misszió során a DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) űrszonda körülbelül 11 millió kilométerrel az Indiai-óceán felett fog összecsapódni a Dimorphos névre keresztelt aszteroidával, azért, hogy megváltozzon az objektum keringési pályája.

A 800 méter átmérőjű Didymos és a körülötte keringő kisebb, 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroida nem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül keringenek. A szakemberek azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül.

A kísérlet körülményei a Földre teljesen veszélytelenek, az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója azt fogja megfigyeli, hogy az eltérítés sikeres volt-e, és rögzíti az égitest felszínén bekövetkező változásokat.

A kutatók azt remélik, a kísérlet bizonyítani fogja, hogy a módszer biztonságos és hatékonyan alkalmazható lesz, ha valóban a Földre veszélyt jelentő aszteroidával találjuk majd szembe magunkat.

Az aszteroida kitérését egy Romániában tervezett műszer fogja mérni, erről bővebben a Transtelex írt.

A szondát tavaly novemberben indították útjára Kaliforniából a SpaceX Falcon-9 rakétájával, és hamarosan eléri célpontját, amibe nagyjából 23 000 km/órás sebességgel fog becsapódni. A becsapódást élőben közvetítik majd a NASA oldalán, magyar idő szerint hétfő este negyed tizenkettő körül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!