Létezik tartós bolti árcsökkenés infláció idején? Igen!

2023. március 30. – 10:55

Létezik tartós bolti árcsökkenés infláció idején? Igen!
Fotó: Lidl Magyarország

Másolás

Vágólapra másolva

Az infláció és az energiaválság polipkarjai óhatatlanul átalakítják életvitelünket és szokásainkat. Ez nem feltétlenül jár lemondással, lehet úgy vásárolni és gazdálkodni, hogy jusson lehetőség szerint mindenre. Főszerepben az akciók és kuponok, de nem árt visszanyúlni nagyanyáink praktikáihoz sem. És nyitott szemmel járni, így az is feltűnhet, hogy a komoly inflációs adatok mellett is létezik árverseny – a Lidlben például idén már több mint 300 termék ára csökkent tartósan.

A spóroláshoz vezető úton olyan erényekkel is gazdagodhatunk, mint a fenntarthatóság előmozdítása, a pazarlás redukálása és az egészséges étkezés főzési tudásunk gazdagodása segítségével. Visszavenni a háztartási költségeken tehát minden szempontból jövedelmező elfoglaltság lehet, amihez az élelmiszerláncok is segítséget nyújtanak. A Lidl például január elsejétől több mint 300 termék árcsökkentésével komplett programot állított össze, olyan magas ár-érték arányú élelmiszerek bevonásával, mint például sajt, rizs, vaj vagy pékáru.

Idei tartós árcsökkenés a Lidben

Az áruházlánc adatai alapján egyes termékek akár 25 százalékkal olcsóbban is elérhetők a tavalyi árhoz képest, ami tételenként is többszáz forintos spórolást jelenthet. A kiemelt termékek esetében úgy, mint például a Pilos sajtok ára típustól és kiszereléstől függően 21-25 százalékkal, a 250 gr-os Pilos vajak ára 25%-kal kedvezőbb lett, jelentősen csökkent a Pikok szendvicssonka (14%), az Alesto kaliforniai dióbél (27%) és a fagyasztott csirkemáj (16%). A vegyes virágméz 240 forinttal, a 400 grammos körcikkelyes sajt 350 forinttal, az 1 kg-os Pilos trappista sajt 900 forinttal lett olcsóbb, az 1 kg-os félbarna kenyér ára újra 700 Ft alá csökkent, a sort pedig még folytathatnánk.

Kulcs: a tervszerű vásárlás

A spórolós vásárlás a 0. fázissal kezdődik, amit helyzetfelmérésnek is nevezhetünk. A
bevásárlólista most már nem csak abban fullad ki, hogy mit kell vásárolni, hanem azt is meg kell tervezni, hogy honnan és mikor. Mert a professzionális spórolás alfája és ómegája az akció- és kuponvadászat, ami nem létezhet felkészülés nélkül. Azok a termékek, amiket az eltervezett ételekhez vagy a spájz feltöltéséhez keresünk, nem feltétlenül ugyanakkor és ugyanott vásárolhatók meg kedvező áron. Az siker záloga a jó akcióterv elkészítése.

Az akcióvadászat tulajdonképpen tudatos vásárlás, amennyiben a szükségletekhez
igazítva élünk vele és nem csap át felesleges felhalmozásba a művelet. A költségeink elleni offenzíva első lépése lehet, ha beszerzünk egy kupongyűjtő alkalmazást, mellyel a lehető legtöbb olyan terméket megvesszük, amire szükségünk van. A „jó lesz még valamire, mert olcsó” stratégia kidobott pénz az esetek döntő százalékában, és bár csábító lehet az ajánlat, de ha nem tudunk mögé reális szükségletet tenni, akkor végeredményben cseppet sem spóroltunk vele.

Nyugodtan válasszuk a sajátmárkás termékeket is, hiszen ezeknek a minősége sok esetben megegyezik a lényegesen drágább termékekével.

A példa kedvéért nézzük meg a Lidl Plus alkalmazást. Ha megnyitjuk az applikációt, az aktuális akciós termékek digitális lapját és hetente 10-12 árucikkre beváltható kuponokat, extrakedvezményeket is találhatunk, így lényegesen egyszerűbb lesz a bevásárlólistát a spórolás irányába terelni.

Egészségesebb és olcsóbb a házi koszt

Nagyanyáink, dédanyáink még szigorúbb időkben szocializálódtak, lényegesen több
meggondolással kellett vezetniük a háztartást. A jól bevált receptek a praktikusságra,
variálhatóságra épültek – és persze mindenekelőtt a gazdaságosságra.

Mai életünkben is hasznosítható praktikákat elleshetünk – persze nem azt, hogy minden receptet két kanál disznózsírral és 40 dkg szalonnával kell indítani –, mint például a maradékmentés, a komposztálás és a befőzés.

kép: Lidl Magyarország
kép: Lidl Magyarország

Bár úgy tűnik, szinte mindenki időhiányban szenved, a több napra főzés, az előző napi étel felpimpelése vagy a fagyasztás kiváló alternatíva az ételrendeléssel szemben. Emellett így pontosan tudjuk, mit eszünk, jobban kiszámíthatóak az adagok és gazdálkodhatunk az alapanyagokkal. Összeállíthatjuk a heti menüt, melyhez rengeteg inspiráció gyűjthető a gasztrobloggerek garmadájától is, de ne feledkezzünk meg a jól bevált családi receptekről, melyek az újragondolhatóság törvénye jegyében születtek.

Példának okáért vegyünk egy csirkepörköltöt nokedlival, mint kiindulópont. Következő nap lehet belőle tojásos nokedli, harmadnap hortobágyi palacsinta, a negyedik napon pedig a megmentett palacsintákat egy leves után beburkolhatjuk – akár édesen is. A mai konyhai gépekkel nem nagy munka a művelet, és ha kiszámoljuk, a végén jelentős összeget spóroltunk, amellett, hogy változatos, friss házi ételt tehettünk az asztalra. Vegetáriánus módban elkészíthetjük például gombával ugyanezt csirke helyett. Érdemes Széll Tamás séf házi praktikáit böngészni a témában, aki videóban magyarázza el az otthon is elkészíthető egyszerű, de mesteri fogásokat a krumplipürétől a marha steakig.

Változatosan, mégis akciósan

Mivel a már a nagyobb élelmiszerláncok kínálatában is jelentős a minőségi magyar termékek aránya – a Lidlben a hazai beszállítóktól származó áru a teljes élelmiszerbeszerzés közel 60 százalékát teszi ki –, erre a szempontra is könnyen figyelhetünk.

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felmérésének február 13-án megjelent eredménye alapján a fogyasztók szerint a Lidl a legolcsóbb FMCG-hálózat 2023-ban Magyarországon.

Az akcióvadászatot kiterjesztve gondoljunk arra, hogy a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket télen örömmel kapnánk le a polcról szörp, befőtt vagy akár lekvár formájában. Egy jól sikerült házi savanyúság (nem véletlenül divat a fermentálás) például abszolút képes feldobni az étkezést. A befőzés mellett le is fagyaszthatjuk a kedvenc gyümölcseinket, hogy később egy smoothie-t készítsünk reggelire vagy süteménybe süssük.

Ugyanígy készételeket, húsokat is bátran fagyasszunk le, hiszen az egyfajta időutazásként még hónapokig friss, ehető lesz a kiolvasztást követően. Persze ez sok tekintetben más gondolkodásmódot követel, mint a pizzarendelés, de lényegesen kreatívabb, nem mellékesen pedig fenntarthatóbb a pénztárcánk és a környezet szempontjából is.

További spórolási tippeket a Lidl honlapján is találhatunk, ezeket is érdemes böngészni.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!