Magyarország–Svájc 1-3

Magyarország–Svájc 1-3
Magyar szurkoló a mérkőzés végén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy óra játék után feltámadt a magyar csapat, Varga két nagy helyzet után harmadikra már nem rontott, közeli fejessel szépített Svájc ellen. A hajrára nagyon kinyílt az egyenlítésért küzdő válogatott, Svájc ki is használta ezt, a 93. percben betalálva eldöntötték a meccset. A Németország elleni szerdai meccs különösen nehéz lesz így.

Nagyon felpörögve kezdett mindkét csapat, de jobbára a svájciak voltak azok, akik sikeresebben szállták meg az ellenfél térfelét. Egyelőre nagyon magasan védekeznek, próbálják megfojtani a magyar labdakihozatalokat. Érződik a felfokozott hangulat is, Wisdmer teljesen feleslegesen szedett össze egy sárgát a magyar 16-os előtt Kerkez felrúgásával. Az eddig legtisztább helyzetet viszont a magyar válogatott hozta össze, egy szép kontra végén Sallai lőhetett.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Azt szeretném, hogy még a saját gondolataimat se halljam! Énekeljetek! Énekeljetek amíg csak bírjátok szuflával! Mi vagyunk Magyarország és büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk a magyarok! 🇭🇺❤️” – írta Marco Rossi a meccs előtt a magyar kezdőt taglaló posztjában. A magyar szurkolók amúgy ezrével vonultak a meccs előtt a stadionhoz, szóval ezzel valószínűleg nem lesz gond.

GÓL!
Svájc K. Duah  (M. Aebischer)
Magyarország Magyarország 0 - 1 Svájc Svájc

Fiola futott el szépen a jobb szélen, és passzolt középre, a második hullámban érkező Sallai azonban nem tudta leszorítani a lövését, így az a kapu fölé szállt. Ez szép akció volt, abszolút benne van a meccsben egy magyar gól.

Nagy vehemenciával csúszott oda a magyar játékosnak, aki nagyot esett, kapott is érte egy sárgát a svájci védő.

Sárga lap
Svájc S. Widmer  (Durvaság)
Svájc Svájc

A félpálya tájékán szabálytalankodtak Szoboszlaival szemben, egy kicsiben elvégzett szabadrúgás után ő is tette át hajszálpontosan a túloldalra, de igazán jó lövés nem lett belőle. Kicsivel később már a svájciak voltak veszélyesek, de Szalai remekül lépett bele a lövésbe, így megmenekült a magyar kapu.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Elkezdődött a mérkőzés
Magyarország Magyarország 0 - 0 Svájc Svájc

A magyar válogatott fehér szerelésben, a svájciak piros mezben játszanak. A kezdőrúgást a magyarok végezték el, lássuk, mit kezdenek vele.

A 23 éves 7 hónapos és 21 napos Szoboszlai Dominik nemcsak a mostani torna legfiatalabb csapatkapitánya, hanem az Európa-bajnokságok 64 éves történetében sem találunk nála fiatalabbat. Szoboszlainak ráadásul ez a első Eb-mérkőzése is. Már három évvel ezelőtt is játszhatott volna, de akkor végül sérülés miatt ki kellett hagynia a tornát.

Szoboszlai és a magyar csapat tagjai melegítenek a meccs előtt – Fotó: Huszti István / Telex
Szoboszlai és a magyar csapat tagjai melegítenek a meccs előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Utána életkor szerint csapatkapitányként az olasz Gianluigi Donnarumma és a francia Kylian Mbappé következik, mindketten 25 évesek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A miniszterelnök és az MLSZ elnöke a pénteki nyitómeccsen is ott voltak, de a magyar válogatott első meccsét sem hagyják ki.

Hat szurkolóval beszélgettem a meccs előtt, a döntetlennel a többség elégedett lenne, de volt olyan is, aki 9 pontot tippelt a három meccsre, így ő győzelmet vár. „Abban bízom, hogy akárkitől nem tudunk kikapni, de bárkit meg tudunk verni. Remélem, hogy nem nyom össze senkit a németek tegnapi eredménye” – hangzott az egyik értékelés.

A stadionhoz közelebb érve, a kölni villamosokon – nem csak azon, ami a stadion felé közlekedik – magyarul köszöntik a drukkereket, élvezetes meccset kívánnak, és úgy köszönnek el, hogy „hajrá Magyarország!”. Erre a válasz általában a „ria, ria, Hungária!”.

A stadionban pedig félórával a kezdés előtt Mucsi Zoltánt láthattuk a kivetítőn: „Lélekben ott leszünk veletek, és zúgni fog a hajrá magyarok.” Aztán jött Korda György és a Reptér. A szurkolók pedig vele énekelték, hogy repülni mindig szeretnéééééék.

A német válogatott nagyon meggyőző játékkal, 5-1-re verte a skótokat a müncheni nyitómeccsen pénteken, az idén visszavonuló Toni Kroos pedig a meccs után többek közt arról is beszélt, hogy a következő meccsükön nehezebb dolguk lesz majd. Ezt szerdán játsszák a magyar válogatott ellen, az pedig, hogy a friss BL-döntős német középpályás magasabb polcra helyezi Rossi csapatát, kétségtelenül jó jel. Persze ha el is fogadjuk, hogy a skótoknál előrébb végzünk, ahhoz, hogy ennek legyen valódi jelentősége, jó lenne most megverni a svájciakat.

Szoboszlai Dominik Okaforral beszélgetett, amikor másfél órával a kezdés előtt szétnéztek a pályán. Salzburgban játszottak együtt. A játékosok nem öltönyben, hanem világos színű pulóverben és szintén világos színű nyári nadrágban szálltak le a buszról.

Szoboszlai Dominik (b) és Szappanos Péter, a magyar válogatott tagjai a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 1. fordulójában játszott Magyarország–Svájc mérkőzés előtt a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én – Illyés Tibor / MTI
Szoboszlai Dominik (b) és Szappanos Péter, a magyar válogatott tagjai a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 1. fordulójában játszott Magyarország–Svájc mérkőzés előtt a kölni RheinEnergieStadionban 2024. június 15-én – Illyés Tibor / MTI

A korábbi kapitány és válogatott játékos, Dárdai Pál is itt van a helyszínen, a magyar szurkolók meg is ragadták az alkalmat, hogy szelfizzenek vele a kölni stadion lelátóján. Dárdai Mainzban a szintén pécsi gyökerekkel rendelkező Bódog Tamás vendégszeretetét élvezi, onnan megy a meccsekre.

A magyar szurkolók most már szokásnak tekinthető vonulást tartottak a csapat Eb-meccse előtt, több ezres tömeg ment a kölni stadionhoz.

Eközben viszont Svájc is kitett magáért, a helyi rendőrség szerint náluk 10-12 ezres tömeg kelt szintén útra a városban, hogy hasonló vonulással érték el a meccs helyszínét.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

2012-ben járunk, amikor a válogatott egykori játékosa Kovács Kálmán a Hír Tv egyik műsorában azt találja mondani, hogy az Európa-bajnokság egyik titkos esélyese nála Svájc. Mondhatjuk, hogy ezzel öngólt lőtt, mert arra a tornára Svájc ki sem jutott.

Később Kovács azzal magyarázta a bakiját, hogy ő már arra gondolt, hogy a 2016-os Eb-re áll össze egy jó svájci csapat, mert egy jó bajnoki rendszert építettek ki. Az is befolyásolta, hogy az interjú előtt nem sokkal korábban Svájc 5-3-ra verte Németországot barátságos meccsen.

Slavko Vinčić fújja majd a sípot szombat délután, aki elég felkapottnak számít, idén hat BL-meccset vezetett. A legutóbbi Eb-n három mérkőzésen fújt, a legfontosabb talán a belga-olasz negyeddöntő volt, amit az utóbbiak nyertek 2-1-re.

A magyar válogatottnak is fújta már a sípot Vinčić, először egy gól nélküli 2017-es vb-selejtezőn, a Feröer-szigeteken. A következő évben aztán a Nemzetek Ligájában a finneket vertük itthon 2-0-ra, azt is ő dirigálta.

Egy emlékezetes mérkőzésünket is ő irányította, amikor a Nemzetek Ligája legfelső divíziójában, 2022 szeptemberében Németországban győztünk 1-0-ra. Az ország most is stimmel, szóval csak kicsit kell babonásnak lenni, hogy győzelmet vizionáljunk.

Slavko Vinčić a június 1-i Bajnokok Ligája-döntőn – Fotó: Mi News / NurPhoto / AFP
Slavko Vinčić a június 1-i Bajnokok Ligája-döntőn – Fotó: Mi News / NurPhoto / AFP

Azzal, hogy bekerültek a Svájc elleni kezdőcsapatba, ők ketten lettek az elsők a magyar futball történetében, akik három különböző Eb-n is pályára léphetnek.

Albert Flórián és Bene Ferenc az 1964-es és 1972-es Eb-kkel kettőig jutottak, szintén ennyinél állt meg a 2016-os és a 2021-es rendezésű Európa-bajnokságok után Lovrencsics Gergő, Nikolics Nemanja és Szalai Ádám. Nagy és Fiola mellett még Kleinheisler László játszott korábban két Eb-n az aktívak közül, de ő csak a kispadon kezd. Ez a harmadik Eb-je egyébként a most kezdő Langnak, de ő 2021-ben egy percet sem kapott meccsen.

Megvannak a Magyarország – Svájc kezdőcsapatai.

Magyarország: Gulácsi – Szalai, Orbán, Lang – Kerkez, Schäfer, Nagy Ádám, Fiola – Szoboszlai, Sallai – Varga Barnabás

Svájc: Sommer – Rodriguez, Akanji, Schär – Ndoye, Xhaka, Freuler, Widmer – Vargas, Aebischer – Duah

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ahogy szombat reggeli elemzésünkben írtuk, a svájci csapat ereje semmiképpen sem negyedik kalapos, mint ahonnan sorsolták még decemberben. Az előző két Eb-n a csoportkörben csak egyszer kaptak ki, és tele vannak olyan tapasztalt, jó kvalitású játékosokkal, mint a 32 éves Granit Xhaka, aki az egész Bundesliga-szezonban veretlen maradt a Leverkusennel, egyedül az Európa-liga döntőjében kaptak ki.

Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy míg nálunk nem kérdés, hogy Marco Rossi jól végzi a munkáját, Svájcban korántsem ennyire meggyőző Murat Yakin megítélése. A legfontosabb problémája, hogy eddig nem talált rá arra a játékosra, aki képes lenne Breel Embolo pótlására, így hiába stabil a védekezés és a középpálya, a svájci csapat az elmúlt időszakban vérszegény volt a kapu előtt.

Emellett az is vitás kérdés, hogy Yakin többnyire nem kezdőként számít a 32 éves Xherdan Shaqirire, dacára annak, hogy a játékos is azt gondolja, simán bírná még a terhelést. Yakin eddig hajthatatlan volt, a mostani Eb-szereplés azonban a kapitányról is döntést hozhat, így most lehet, hogy mégis megpróbálja a dolgot, hiszen neki sem mindegy, mit ér el a csapata.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya pénteki sajtótájékoztatóján a szombati ellenfél, Svájc szilárd védekezését emelte ki, aminek alappillére az Angliában taroló Manchester City egyik legfontosabb játékosa, Manuel Akanji. A középpályán a Bayer Leverkusennel veretlenül német bajnoki címet szerző Granit Xhaka adja a stabilitást, de Rossi arra is kitért, hogy elöl nagyon gyorsak, összességében pedig nagyon erős a svájci csapat.

Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott Eb-edzőközpontjában – Fotó: Huszti István / Telex
Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott Eb-edzőközpontjában – Fotó: Huszti István / Telex

A svájci kapitány Murat Yakin úgy látja, a magyar válogatott elsősorban csapatként erős, amit az eredmények is igazolnak, elvégre veretlenül nyertük meg a selejtezőcsoportunkat. Yakin azt is elmondta, hogy kemény meccsre számít.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!