Németország–Magyarország 0-1

2022. szeptember 23. – 20:30

frissítve

Németország–Magyarország 0-1
Szalai Ádám ünnepli gólját a németek ellen – Fotó: Reuters / Annegret Hilse

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott 1-0-ra nyert Németországban, és ezzel továbbra is vezet az utolsó forduló előtt Nemzetek Ligájának A divíziójának 3. csoportjában.

A közvetítésünk ezzel véget ért, de ne maradjanak le összefoglalónkról sem, amelyet itt olvashatnak.

A válogatott kapusa, Gulácsi Péter is értékelte az M4 Sportnak a meccset.

„Az első félidőben nagyon érett, átgondolt jó teljesítmény volt, presszingeket jól átvettük, minden lövésbe beledobtuk magunkat. A második félidőben sem akartunk nyitva lenni, ha ennyi kvalitás van a másik oldalon. Fölényben voltak, de jól blokkoltunk, a passzsávokat lezártuk, kifelé szorítottuk őket, nem sok lehetőségük volt.”

A kapus Szalai góljára is kitért: „A futball különleges történeteket tud írni, ez is egy ilyen volt, mindenki tudja, mit jelent Szalai a csapatnak és Magyarországnak. Most mondhatjuk, hogy a csapatkapitányunk egy egészen különleges mozdulattal megnyerte nekünk a meccset.”

Gulácsi arról is beszélt, hogy egyre jobb lett az önbizalmuk, ahogy náluk nagyobb nevű csapatok ellen nyertek, így ma is egyértelműen győzni ment ki a csapat. Szerinte sem alakulhatott volna szebben, hogy még egy óriási nagy meccset játszhatnak telt ház előtt Budapesten.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi is Szalait méltatta meccs utáni értékelésében. Szerinte Szalai mai gólja ott lesz karrierje három legjobb találata között.

„Szalai olyan játékos, akit sokkal nagyobbra tartottak külföldön, mint Magyarországon, de úgy látszik, senki sem lehet próféta a saját hazájában. Elképesztő védőmunkát végzett ma is, sok mindent feláldozott. A második félidőben nagyon mélyen védekeztünk, elfáradt a csapata, a három támadónk is, főleg Ádi, aki 9-esként leárnyékolta a többieket. Ötven percig leszedte Kimmichet, aki nem tudott rövid, veszélyes passzokat adni.”

A kapitány azt mondta, annak is örülniük kell, hogy ma bebiztosították az NL-csoport második helyét. A sorozat előtt senki sem gondolta, hogy 10 pontot szereznek majd öt meccs alatt.

Schäfer András azt nyilatkozta, hogy a sorozat vége felé már bátran lehet azt mondani, hogy mentálisan nagyon erős a csapat, és ebben az Eb-hez képest is sokat léptek előre.

Szerinte még nekik voltak olyan helyzeteik, amelyekkel eldönthették volna a meccset.

A futballista azt mondta, hogy jobban örültek volna annak, hogy a hétfői meccsen csak ünnepelni kellett volna az olaszok ellen a Puskás Arénában. „De még így is lehet ünneplős, a legeslegjobb feladat 67 ezer ember előtt döntőt játszani.”

A gólpasszt adó Szoboszlai Dominik az M4 Sportnak nyilatkozott a meccsről. Azt mondta, úgy voltak vele, ha már ideáig eljutottak és elsők, akkor vigyék végig, és nyerjenek.

A szögletnél úgy érezte, hogy nem sikerült túl jól, ezért azt kérte magában, hogy a kapufa előtt és ne mögötte kanyarodjon ki. Végül Szalai elérte, és gól lett.

„Ilyen csak a mesékben van, bejelentette, hogy abbahagyja, és gólt lő. Nagy öröm ez neki, és mi is örülünk.”

Amikor Szalai lement, Szoboszlainak adta át a kapitányi karszalagot. A csatár azt mondta, nagy megtiszteltetés volt ez számára, és próbálja továbbvinni azt a szellemiséget, amit Dzsudzsák Balázs és Szalai elkezdett.

Amikor az M4 Sport riportere azt mondta, érdekes fogadtatásban volt része Lipcsében – itt nyilvánvalóan a szurkolók dobálózására utalt –, Szoboszlai kitért a kérdés elől, és inkább arról beszélt, hogy több lipcsei volt a magyar válogatottban, mint a németben.

A győztes gólt szerző Szalai Ádám az M4 Sportnak a pálya szélén adott rövid nyilatkozatot. Amikor arról kérdezték, mire a legbüszkébb, a tribünön lévő szurkolókra mutatott ki, és azt mondta: „Erre mindenképpen.”

Majd folytatta: „A csoport állására, az hogy Németországban is győzni tudtunk Anglia után, kezd hihetetlen lenne, de igazából ezzel a csapatmelóval nem véletlen.”

Szalai azt mondta, hogy szívesen emlékezik arra, hogy velük ünnepelnek most is a szurkolók, ahogy azt a 2016-os vagy az előző Eb-n tették. Annak külön örül, hogy már apukaként is válogatott lehetett és gólt is rúgott.

„Nagyon fontos mérkőzés áll előttünk, szeretnénk még eggyel följebb lépni. Megvan az esélyünk, hogy csináljunk egy komoly estét” – utalt az olaszok elleni, hétfőn következő meccsre, ami a csoportelsőségről is dönt.

A góljáról azt mondta, megbeszélt figurát hajtottak végre Szoboszlai Dominikkal, úgy érezte, hogy egy kicsit korán indult, de aztán odaért a rövidre, és már csak be kellett rúgnia.

Olaszország 1-0-ra győzte le hazai pályán Angliát. Ezzel 8 pontja van az olaszoknak, a magyaroknak 10. Azaz a hétfői meccs dönt majd a csoportgyőzelemről. Döntetlen magyar csoportgyőzelmet jelentene, az olaszoknak nyerniük kell az elsőségért.

Az biztos, hogy Magyarország a következő kiírásban is az A-ligában játszik majd a Nemzetek Ligájában.

A magyar válogatott hazai pályán, a Puskás Arénában fogadja majd az olaszokat, telt ház lesz a meccsen.

Vége a mérkőzésnek
GER Németország 0 : 1 Magyarország HUN

Gulácsi rúghatja ki a labdát, egy befuccsolt német támadás után.

Aztán Havertz fejbe rúgta Langot, telik az idő.

Rüdigernek nagyon érett már a sárga lap, nem először állította meg szabálytalanul a magyar támadókat. Ezúttal Nego volt az áldozat. Nem baj, ezzel is megy az idő, és a magyaroknál a labda. Közben a „hajrá magyaroktól” zeng a lipcsei stadion.

5 perc lesz a hosszabbítás.

Sárga lap
A. Rudiger
GER Németország

Az utolsó percekre a szövetségi kapitány levette a pályáról Szoboszlai Dominikot, és a védekező Loic Negót küldte fel. A válogatott már nem védekezik olyan magasan, de labdaszerzésből még mindig vezet támadásokat. A német válogatott továbbra is csak távolról lövöldözget, meglehetősen pontatlanul.

Szalai Attila remek indítása után már csak Ter Stegen állt vele szemben, de a magyar középpályás a kapusba rúgta a labdát. Hatalmas ziccer volt, eldőlhetett volna a meccs. Így nagyon nehéz utolsó percek várnak a magyar válogatottra.

A másik oldalon Kimmich lőhetett a kapuval szemben, szerencsére mellé ment a lövése.

Csere
L. Nego D. Szoboszlai
HUN Magyarország
Csere
L. Nmecha T. Muller
GER Németország

Gulácsi már verve volt, de a védő kisegítette a kapust. Továbbra is őrzi 1-0-s előnyét a magyar csapat. Nagyon érik a német egyenlítés, de talán Callum Styles becserélésével stabilizálódik a magyar válogatott játéka.

Egyre fogy a németek ideje, így egy fokozattal feljebb kapcsoltak a magyar kapu előtt. Sikerült is beszorítani és egy kicsit szétzilálni a magyar védelmet, de a távoli lövésekkel azért még így sem mennek sokra. Ha Gulácsi nincs a helyén, egy védő is tud menteni. Az utolsó tíz percben hatalmas nyomás várható még, de valószínűleg nem fog teljesen visszaállni így sem Rossi csapata.

Csere
C. Styles A. Nagy
HUN Magyarország

Giacomo Raspadori talált be a 68. percben, ezzel vezetnek 1-0-ra. Ha így marad, hétfőn a csoportelsőségért játszhatnak a magyarok az olaszokkal.

A Dél-Koreában légióskodó magyar csatár lapos lövését bravúrral védte a Barcelona kapusa, Ter Stegen. A második félidő eddig jobbára a német fölényről szólt, most először került helyzetbe a magyar csapat.

Ádám Martin csereként állt be – Fotó: Annegret Hilse /Reuters
Ádám Martin csereként állt be – Fotó: Annegret Hilse /Reuters

A német és a magyar csapat játéka is körülményesebbé vált az utóbbi néhány percben. Marco Rossi érezte, hogy némileg fáradnak a játékosai, ezért meghúzta a megszokott cseréit. Ádám Martin az angolok ellen is nagyszerűen szállt be, most is veszélyes lehet az ellenfél kapuja előtt a robosztus csatár.

Gazdag sokat küzdött, kisebb helyzete is volt, megnehezítette a német védők dolgát. Helyére viszont nem csatárt küldött be Rossi, hanem egy középpályást, Kleinheisler László személyében. Ádám Martin beküldése Szalai Ádám helyére logikus húzás, center helyett center a pályán.

Az sem meglepő, hogy a másik oldalon Wernert Kai Havertz váltotta.

Csere
J. Musiala I. Gundogan
K. Havertz T. Werner
GER Németország
Csere
M. Adam A. Szalai
L. Kleinheisler D. Gazdag
HUN Magyarország

Újabb nagy védés a magyar kapustól. A Bayern játékos 25-ről lőtt, a jobb felsőt vette célba.

A szöglet nem volt veszélyes, könnyedén hatástalanították Fioláék.

Közben az olasz–angol továbbra is 0-0.

Újabb német helyzet, most Szoboszlai csapattársa került helyzetbe kb. 8 méterre a magyar kaputól. Szerencsére Werner lövése gyenge volt, Gulácsi simán felszedte a labdát.

A németek valószínűleg nagyon frusztráltak lehetnek, hogy nem igazán tudtak eddig mit kezdeni a magyar válogatott védekezésével, ezért is kaphatott Nagy Ádám egyet az arcára Rüdigertől. A kétgólos hátrány még kilátástalanabbá tehette volna a németek helyzetét, akik olyan tervekkel vágtak neki a meccsnek, hogy a katari világbajnokságra élesítik a formájukat. A védekezés mellett Gulácsit is dicsérni kell. A kapus is nagyon él a játékkal, már két nagy védése is volt, ő is kompaktan tartja a csapatot.

Rüdiger szabálytalanul állította meg Nagy Ádámot – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Rüdiger szabálytalanul állította meg Nagy Ádámot – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Hiába talált a kapuba a Bayern támadója, a bíró jelezte, hogy les volt, érvénytelen a gól. A VAR is megerősítette a döntést.

Az elmúlt percekben veszélyesen játszottak a németek, egyre nagyobb a nyomás a magyar csapaton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!