Németország–Magyarország 0-1

2022. szeptember 23. – 20:30

frissítve

Németország–Magyarország 0-1
Szalai Ádám ünnepli gólját a németek ellen – Fotó: Reuters / Annegret Hilse

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott 1-0-ra nyert Németországban, és ezzel továbbra is vezet az utolsó forduló előtt Nemzetek Ligájának A divíziójának 3. csoportjában.

Sané bombázta rá az ötös sarkáról, de védeni tudott a Lipcse magyar kapusa. Ez az eddigi legnagyobb német gólhelyzet.

Előtte Nagy Ádám lépett volna, Rüdiger szerelte gyanús körülmények között, a bíró azonban nem sípolt. A magyar középpályás a földön maradt az eset után.

A németeké lehet az első támadás. Cseréltek a németek, ami szerkezeti változást is jelent az ellenfél csapatában: támadó helyett (Serge Gnabry) védőt (Thilo Kehrer) hozott be a német edző.

Csere
T. Kehrer S. Gnabry
GER Németország

A német szurkolók kifütyülték csapatukat. Érthető, hogy frusztráltak, hiszen 1-0-ra vezet a magyar válogatott, a német csapatnak igazán nagy helyzete sem volt.

Félidő
GER Németország 0 : 1 Magyarország HUN

Ha mindkét meccsen így marad az állás, akkor Magyarországnak 10 pontja lesz, Németországnak és Olaszországnak 6, Angliának pedig 3. Ez azt jelentené, hogy az utolsó meccs eredményétől függetlenül Magyarország nyeri a csoportot.

A gól után még többet birtokolják a labdát a németek, és több távoli lövést is megeresztenek, de igazán veszélyes helyzetük még nem volt a hazaiaknak. A kicsit talán jobban visszahúzódó magyar csapat nem változtatott a harcmodorán, továbbra is megpróbál kapura törni, nem ült rá az eredményre.

Sárga lap
A. Szalai
HUN Magyarország

Raum beadása után a Bayern támadója tudott fejelni Kerkez Milos mellett, a labda Gulácsi kezében landolt. Erős volt a fejes, de nem okozott gondot a magyar kapusnak. Ez volt az első német helyzet.

Thomas Müller fejel kapura Kerkez Milos mellett – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Thomas Müller fejel kapura Kerkez Milos mellett – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Megint Fiola tűnt fel a német térfélen, beadását viszont blokkolni tudták. Jöhetett a 3. magyar szöglet. Megint Szoboszlai végezte el a szögletet, tisztáztak a védők, nincs újabb gól.

Előtte Szoboszlai azt reklamálta a bírónál, hogy a német szurkolók folyamatosan dobálják őt a szögletzászlónál. Egy papírgalacsin konkrétan a fején landolt.

Lövése gyengére sikerült, a realos Antonio Rüdiger jól használta ki fizikai fölényét, kirúgás lett a vége.

Szalai Ádám két meccset játszik még a válogatottban, és az már biztos, hogy emlékezetesen zárja pályafutását a most lőtt góljával. Ez persze társainak is köszönhető, hiszen nem rettentek meg a német támadásoktól, és gyors ellentámadásokat is tudtak vezetni.

Leroy Sané tüzelt kb. 22 méterről, de Gulácsinak nem kellett védenie, a labda jócskán elkerülte a magyar kaput. Továbbra sincs német helyzet.

Megint Fiola adott jó labdát az egyik magyar támadónak, azonban Gazdag Dániel lövését védte a kapus. Marad az 1-0-s magyar vezetés.

Sárga lap
J. Kimmich
GER Németország

Az előre húzódó Fiola Attila tette le a csatárnak, aki egyből tüzelt a tizenhatos vonaláról, de lövését blokkolták a védők. Újabb magyar szöglet jött, Szoboszlai beadására Szalai érkezett a legjobban, és zseniális mozdulattal, sarokkal lőtt a német kapuba. Itt meg is nézheti a parádés gólt!

Szalai 26. gólját szerezte a válogatottban, amivel beérte Gera Zoltánt az örökrangsorban.

Szalai Ádám ünnepli gólját társaival – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Szalai Ádám ünnepli gólját társaival – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Szalai egyébként 85. alkalommal játszik a magyar nemzeti csapatban, amivel beérte Puskás Ferencet.

GÓL!
HUN A. Szalai
GER Németország 0 : 1 Magyarország HUN

Percek óta a németeknél a labda, a magyar csapat viszont jól védekezik, nem találják a rést Wernerék.

Ahogy várható volt, a német válogatott rárontott a magyar csapatra, de eddig nagyon magabiztosak a védők, és több ellentámadásra is futotta már az energiájukból Szoboszlaiéknak.

Eddig nem sok eredménnyel. Egyik oldalon sem volt még helyzet, sem lövés, a labdabirtoklást tekintve viszont enyhe fölényben vannak a németek.

Gazdag és Kimmich küzd a labdáért – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Gazdag és Kimmich küzd a labdáért – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Kerkez Milos elnézett egy beadást a tizenhatoson belül, de nem lett belőle baj. Néhány perccel később a németek térfelén cselezgetett a fiatal játékos, beadását viszont könnyedén kifejelték a védők. Bátran játszik Kerkez Milos eddig, nem látszik rajta, hogy újonc a felnőtt válogatottban.

Szoboszlai és Gazdag játszott össze a szögletrúgásnál, az egyik német védő fejelte ki a beadást, Willi Orbán fejelt volna kapura.

Az első szabálytalanság is a magyaroké, Kerkez Milos rántotta le Kimmichet.

A magyar csapat végezte el a kezdőrúgást, 0-0 az állás.

A Nemzetek Ligájának A divíziójának 3-as csoportjában eddig négy fordulót játszottak le, és ezek után Magyarország áll az élen hét ponttal. A magyar válogatott először 1-0-ra verte itthon Angliát, a második körben Olaszországban 2-1-re kapott ki, majd jött a németek elleni 1-1-es döntetlen, amelyet Rossi csapata megfejelt egy 4-0-s győzelemmel Angliában. A csoport második helyén Németország áll 6 ponttal, a harmadik Olaszország 5 ponttal, míg az angolok két ponttal az utolsók.

Ha a magyar válogatott pontot szerez, szinte biztossá válik a bennmaradása ebben a divízióban, de egy győzelemmel már a négyes döntő is elérhető közelségbe kerülhet.

Először a magyar, aztán a házigazda németeké.

A magyar himnusz végén felhangzott a „hajrá magyarok” is a lipcsei stadionban.

Fütyülés most nem volt, balhé nélkül lementek a himnuszok.

A német válogatott ezúttal Lipcsébe, az RB Leipzig stadionjába vitte a mérkőzését. Ez a pálya három magyar válogatott játékos számára is jól ismert, hiszen a német klubcsapatban játszik Gulácsi Péter, Orbán Willi és Szoboszlai Dominik is. A német válogatott rendszerint körbeturnézza az egész országot, szinte minden nagyobb városba elviszik a mérkőzéseiket. Legutóbb 2020 novemberében játszott a csapat Lipcsében.

„Magyarország trükkös ellenfél. Ritkán játszottam olyan csapat ellen, amelyik ennyire fegyelmezetten védekezik, mint ők. Meg kell mutatnunk a kreativitásunkat, hogy helyzeteket teremtsünk, és arra is szükségünk van, hogy ezeket ki is használjuk” – mondta a mérkőzés előtt a németek játékosa, Joshua Kimmich.

Manuel Neuer kapus és a Bayern München középpályása, Leon Goretzka sem játszhat ma este, mindketten pozitív koronavírustesztet produkáltak két nappal a meccs előtt. Hansi Flick szövetségi kapitány a Hoffenheim kapusát, Oliver Baumannt hívta be Marc-Andre ter Stegen (Barcelona) és Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) mellé.

A válogatott csapatkapitánya szerdán, a telki edzőtáborban jelentette be, hogy visszavonul a válogatottságtól. Az olaszok elleni hétfői meccsen játszik utoljára a nemzeti csapatban. A Basel 34 éves csatára 84-szer játszott eddig a válogatottban, összesen 25 gól szerzett, amivel 17. az örökrangsorban. Ha még egy gólt lő, utoléri Gera Zoltánt.

Szalai a 2-2-re végződő tavalyi Eb-meccsen gólt szerzett a németek ellen, a 11. percben talált be Manuel Neuer kapujába.

Magyarország kezdőcsapata: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Fiola Attila, Nagy Ádám, Schäfer András, Kerkez Milos – Szoboszlai Dominik, Gazdag Dániel – Szalai Ádám

Először kap lehetőséget a válogatottban a holland AZ Alkmaar futballistája, a 18 éves Kerkez Milos. A délvidéki születésű balhátvéd, baloldali középpályás korábban játszott az ETO FC Győrben és az AC Milanban is.

Németország kezdőcsapata: Marc-André ter Stegen – Jonas Hofmann, Niklas Süle, David Raum, Antonio Rüdiger – Thomas Müller, Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan – , Serge Gnabry, Timo Werner, Leroy Sané

Marco Rossi szövetségi kapitány nehéz meccsre számít, mert a németek a csoportelsőségre hajtanak és jó csapatot alkotnak.

„A cél mindig ugyanaz: büszkén lejönni a pályáról. Ha nem nyerünk, vagy nem tudunk egy pontot szerezni, az egy normalitás lehet, de mi azon dolgozunk, hogy ezúttal sem egy elvárt, papírforma eredmény szülessen.”

Azt is elmondta, hogy nem számolgatnak, nem gondolkodnak azon, hogy megnyerhetik a csoportot, az a lényeg, hogy maximális teljesítményt nyújtsanak a pénteki meccsen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!