Hatvan év után legyőztük Angliát, Szoboszlai büntetője döntött

2022. június 4. – 19:55

frissítve

Hatvan év után legyőztük Angliát, Szoboszlai büntetője döntött
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

2021 őszén a világbajnoki selejtezősorozatban találkozott utoljára a most a Nemzetek Ligájában pályára lépő magyar és angol futballválogatott. Akkor idegenben született a magyar szempontból szebb eredmény, a Wembley-ben 1-1 lett, előtte viszont itthon nagyon sima 4-0-s győzelmet aratott Anglia. Akkor az 55. percig tartotta magát Marco Rossi válogatottja, utána fáradtak el, most viszont sokkal tovább bírta erővel a magyar csapat, sőt, meglepetést is sikerült okozni az Európa-bajnoki ezüstérmes Anglia legyőzésével.

A mérkőzés első kapura tartó lövése, majd az első nagyobb helyzete is magyar oldalról jött. Előbb Sallai Roland lövését kellett hárítania Jordan Pickfordnak, majd Négo Loïc labdájából Szoboszlai Dominik robbanhatott be a kapu elé. Szoboszlai át is rúgta a labdát Pickfordon, de végül Conor Coady tisztázni tudott a gólvonalról. Eközben persze az Eb-ezüstérmes Anglia sem tétlenkedett, Harry Kane és az újonc Jarrod Bowen tesztelték a magyar védelmet a sorozatos megindulásaikkal.

Igazi veszélyt viszont úgy sem tudtak kialakítani, hogy lényegében stabilan irányításuk alatt tartották a meccset. Ezzel szemben a magyar csapat játékosai mertek váratlan, bátor dolgokat húzni, Szalai Ádám például félpályáról emelt kapura, amikor észrevette, hogy Pickford eléggé kimozdult onnan. Az emelés jó méterrel a kapu mellett kötött ki, de legalább megpróbálta. Nagy Zsoltnak is volt egy erősebb távoli próbálkozása, aminél szintén nagyon kellett nyújtózkodnia az angol kapusnak.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

A veszélytelen angol irányítás, illetve a bátran meginduló magyar csapat próbálkozásait a statisztika is tükrözte a félidőben: a labdabirtoklási arány 59-41% volt Anglia javára, kaput eltaláló lövésekben viszont 3-1-re vezetett Magyarország.

A második félidő elején ismét Nagy Zsolt próbálkozott balról egy keresztlövéssel, ám lest intett a partjelző, így mindegy is volt, hogy elvétette a kaput. Az viszont már nem volt mindegy, amikor a félidőben csereként beállt Bukayo Saka lövésénél Gulácsi Péternek lábbal kellett védenie.

A szünet utáni első 15 percben fokozatosan kezdte átvenni a magyar válogatott az irányítást, a vége egy angol kontra lett, aminél önfeláldozó módon kellett mentenie Lang Ádámnak. Ezzel együtt egyre többet volt a labda is a magyar csapatnál – összevetésül, tavaly az Eb-n egy topcsapat ellen sem volt 40% fölött a labdabirtoklásunk, a második félidő derekén viszont 47% volt ez a mutató.

Bár a labdatartás mellett kevesebb helyzet alakult ki, az az egy nagy lehetőség így meg megadatott. Nagy Zsolt futott el a balon, úgy tűnt, hogy nem tudja átvenni az indítást, a portugál bíró viszont fújt, büntetőt ítélve, Reece James ugyanis szabálytalankodott.

A büntetőhöz Szoboszlai Dominik állt oda, és rendkívül magabiztosan, a jobb alsó sarkot kilőve megszerezte a vezetést a magyar válogatottnak.

A gólt itt tudja visszanézni.

Fotó: Nick Potts / PA Images / Getty Images
Fotó: Nick Potts / PA Images / Getty Images

A gól persze felpörgette az angolokat, ha nem is egyből, de pár percen belül több komolyabb helyzet is jött. Előbb Bowen lőtt pontosan középre, Gulácsi ölébe, majd egy szemből érkező, többször is megpattanó erős lövésre kellett kimozdulnia a magyar kapusnak.

A folyamatosan növekvő angol fölény mellett a 82. percben, egy kontra végén a második magyar gól is benne volt a levegőben. Kleinheisler jobbról indított csavarását Pickford még védte, a kipattanót Schäfer András viszont szinte üres kapura rontotta el.

Harry Kane szinte egyből válaszra készült, ám kapufa mellé tartó lövését nagyon könnyen fogta meg Gulácsi. Az utolsó percek nyomasztó, de semmi eredményre nem vezető angol fölényben teltek – a legveszélyesebb az volt, amikor a 89. percben Kane fordulásból az oldalhálóba vágta a labdát.

A győzelemmel Magyarország kisebbfajta történelmi tette hajtott vége, ugyanis 60 év után sikerült újra legyőzni Angliát. Az 1962-es világbajnokság csoportkörében 2-1-re nyertünk, a magyar gólokat Tichy Lajos és Albert Flórián szerezték. Az azóta eltelt 60 évben lejátszott 15 mérkőzésből mindösszesen három döntetlen született, 12-szer Anglia nyert, a mieink összesen hat találatot tudtak szerezni.

A magyar válogatott kedden, Olaszország ellen, idegenben folytatja a Nemzetek Ligája-szereplést.

Magyarország–Anglia 1-0 (0-0)

  • Gól: Szoboszlai Dominik (66. perc, tizenegyesből)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!