Remek kezdés után döntetlen a németek ellen az NL-ben

2022. június 11. – 22:45

frissítve

Remek kezdés után döntetlen a németek ellen az NL-ben
Nagy Zsolt a gólját ünnepli a németek ellen – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott harmadik Nemzetek Ligája meccsén 1-1-es döntetlent játszott Németország ellen a Puskás Arénában, 55 ezer néző előtt, így csoportjában az olaszok mögött őrzi második helyét.

„Ez még nem az a német válogatott, amit a német kapitány szeretne, ez lehet a magyarok esélye”

– a Chelsea másodedzőjének, Lőw Zsoltnak volt ez a meglátása a Magyarország–Németország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt. A németek két döntetlennel álltak a harmadik forduló előtt, a mieink legyőzték Angliát egy hete, míg kedden 2-1-re kaptak ki az olaszoktól. A két válogatott tavaly júniusban 2-2-re végzett Münchenben, ami a németek továbbjutását jelentette az Európa-bajnokságon. Most is döntetlen lett, ha végig akarja tekinteni részletesen, hogyan alakult ki az eredmény, itt megteheti.

Marco Rossi ezúttal is a 3-4-2-1-es felállást választotta: Gulácsi Péter visszakerült a kapuba, Orbán, Lang és Szalai Attila alkotta a védelmet, a Fiola és Nagy Zsolt volt a középpálya két szélén, Nagy Ádám és Styles a közepén, a centerben lévő Szalai Ádám mögött Sallai Roland és Szoboszlai Dominik.

Ahogy egy éve, most is gólt érdemelt az első magyar támadás. Fiola futott el a jobb oldalon az ötödik percben, középre adta a labdát, Sallai fejesét Neuer még kiütötte, Nagy Zsolt egy német védőt megelőzve lecsapott a labdára, és hét méterről jobbal, a bevetődő Süle fölött a léc alá bombázott. A felcsúti védőnek tizedik fellépésén ez volt az első találata a válogatottban.

Nem kellett sokat várni az egyenlítésre. Schlotterback a saját térfeléről indította a magyar védelem mögé a leshatárról bemozgó Jonas Hoffmannt, aki a kimozduló Gulácsi mellett elvitte a labdát, és az üres kapuba passzolta. Orbán ment a Gladbach középpályása után, de nem volt esélye arra, hogy becsúszva szerelje. A 18. percben Sallai sárga lapot kapott egy kemény belépő után, a szabadrúgást veszélyesen lőtték középre, Havertz fejese azonban elkerülte a kaput.

Nagy Zsolt végig küzdötte a találkozót, és gólt is lőtt – Fotó: Huszti István / Telex Nagy Zsolt végig küzdötte a találkozót, és gólt is lőtt – Fotó: Huszti István / Telex
Nagy Zsolt végig küzdötte a találkozót, és gólt is lőtt – Fotó: Huszti István / Telex
Nagy Zsolt végig küzdötte a találkozót, és gólt is lőtt – Fotó: Huszti István / Telex

A 27. percben ismét Fiola kapott remek labdát a jobb oldalon, megforgatta Raumot, de a beadása pontatlan volt. Egy percet sem kellett várni a válaszra, Goretzka szöktette Wernert, akinek a beadására Havertz érkezett, de középről fölélőtt. Ha bemegy a labda, biztosan visszanézik, mert Werner, mintha hajszállal lesről sprintelt volna.

A 40. percben Raum tört be a tizenhatoson belülre a bal oldalon, jobbal a hosszú sarokba akarta csavarni a labdát, veszélyesen is kanyarodott, de a kapufa mellett ment ki a labda. Werner lövése nem volt veszélyes, Fioláé sokkal inkább az első félidő végén. Styles beívelése után Sallai továbbfejelte a labdát, Fiola az ötös sarkáról kapásból tüzelt, Neuer spárgázva védte a hosszú sarokba tartó labdát.

Élvezetes, változatos volt az első félidő, a magyar válogatott bátran játszott, és többször zavarba tudta hozni a német védelmet.

Amennyire mozgalmas volt az első játékrész, olyan unalmas a második eleje, egy labdakihozatalunknál letámadtak a németek, labdát is szereztek a tizenhatosnál, de lövőhelyzetig nem jutottak el. A német szögletek sem voltak veszélyesek. A 70. percben Nagy Zsolt lejött, ami szerkezeti változtatással is járt, Fiola átment a bal oldalra, míg a csereként beküldött Nego a jobb oldalra került.

A 72. percben a németek egy gyors támadást vezettek, Hoffmann megint jól mozdult be a védők mögé, teljesen egyedül vezette a labdát Gulácsira, de száz százalékos helyzetben lövés helyett passzolt, így a visszafutó Orbán szögletre mentett. A másik oldalon Kehrer hazaadására Sallai rárobbant, de nem tudta elrúgni a labdát éles szögből Neuer mellett. A szöglet után a Szalai Ádám helyére beállt Ádám Martin fejelt, de a kapus kezébe.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 81. percben újra megjött a magyar szurkolótábor hangja. A csereként bejött Gazdag Dániel kapott jó indítást, 20 méterről kapura lőtt, Neuer szögletre ütötte a labdát. A beívelés ismét Ádámot találta meg, de a fejese erőtlen volt, így maradt az 1-1. A németek ívelgettek a végén, de nem sok elképzelés volt a játékukban.

A csoport másik meccsén az Eb-döntő visszavágóján az angolok fogadták az olaszokat, és gól nélküli döntetlenre végeztek.

„Mindenki a tőle telhető legtöbbet tette meg, taktikailag keveset hibáztunk. Számítottunk rá, hogy a németeknél lesz többet a labda, erre készültünk, ezért tartottuk magasan a védekezést, ebből sajnos kaptunk egy gólt” – nyilatkozta Marco Rossi a mérkőzés után, és hangsúlyozta, minden egyes játékosára, valamint a szakmai stáb tagjaira is nagyon büszke, és mindenkinek hálával tartozik, mert május 23. óta mindannyian éjjel-nappal dolgoznak.

Hansi Flick német szövetségi kapitány először a Puskás Arénát és a szurkolók által teremtett hangulatot dicsérte, valamint úgy vélte, nem sikerült végrehajtaniuk mindazt, amit előzetesen elterveztek.

„A magyarok jól csinálták, amit csináltak, nekünk az Anglia elleni meccs után ez a találkozó nem jött jól a kemény, nehezen legyőzhető, jól szervezett ellenfelünk vendégeként” – mondta.

Magyarország: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Fiola Attila, Nagy Ádám, Styles Callum (Vécsei Bálint, 87.), Nagy Zsolt (Nego Loic, 70.) – Sallai Roland (Gazdag Dániel, 76.), Szoboszlai Dominik – Szalai Ádám (Ádám Martin, 69.)
Németország: Manuel Neuer – Nico Schlotterbeck, Niklas Süle, Thilo Kehrer – Jonas Hofmann (Lukas Nmecha, 85.), Leon Goretzka (Ilkay Gündogan, 69.), Joshua Kimmich, David Raum – Kai Havertz (Karim Adeyemi, 85.), Jamal Musiala (Julian Brandt, 78.) – Timo Werner (Thomas Müller, 78.)

A csoport állása: 1. Olaszország 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Németország 3, 4. Anglia 2.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!