51 meccs után kikapott a Leverkusen, az Atalanta nyerte az El-trófeát

2024. május 22. – 22:52

51 meccs után kikapott a Leverkusen, az Atalanta nyerte az El-trófeát
Ademola Lookman a második gólját ünnepli, ő lett a meccs embere – Fotó: Hannah McKay/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este Dublinban rendezték a második számú kupasorozat, az Európa-liga döntőjét. Hogy a német bajnok Bayer Leverkusen bejutott, abban semmi meglepő nem volt, hogy az olasz bajnokság ötödik helyén álló Atalanta is ide került, ahhoz kellett egy hatalmas bravúr, mégpedig a nagy favorit Liverpool kiütése.

Az Atalanta meglepte a német csapatot, és a 12. percben már vezetéshez jutott. Zappacosta jobb oldali beadása után középen üresen maradt Ademola Lookman, aki hét méterről magabiztosan lőtt a kapuba. A 26. percben ugyancsak az Angliában született, de a nigériai válogatottban szereplő 26 éves csatár volt a figyelem fókuszában. Egy nagyszerű csellel befűzte a kaputól 20 méterre Xhakát, majd tolt egyet a labdán, és remekül csavart a kapu bal oldalába, a cseh Kovar hiába repült, nem tudott a labdához érni.

A Leverkusen többször állt fel ebben a sorozatban is kétgólos hátrányból, de most nem sikerült nekik. Az olaszok ugyanis kiválóan védekeztek – amikor kellett Musso kapus is a helyén volt –, és egyáltalán nem mondtak le az ellentámadásokról. Az volt az érzésünk, ha ezt a meccset reggelig játsszák, a németek akkor sem lőnek gólt.

A 76. percben aztán Lookman kapott egy remek indítást, egy biciklicsellel kibillentette a védőjét, kifelé cselezett, és 14 méterről irgalmatlanul bevágta a léc alá. Kovar hozzáért, de olyan erővel ment a labda a hálóba, hogy a hárításra nem volt esélye. Lookman 2019 és 2022 között a Lipcse játékosa volt, de mindössze 11 meccset kapott a német csapatban, kétszer is kölcsönadták, előbb a Fulhamnek, majd a Leicesternek.

Európa-liga döntőjében mesterhármast eddig még senki sem szerzett, sok játékostól várták, hogy ő lesz a mérleg nyelve, Lookmantól a legkevésbé, mert eddig nem volt igazán jó szezonja.

A 90. percben úgy tűnt, hogy Hlozeket szabálytalanul akadályozták a tizenhatoson belül, de a nagykárolyi születésű játékvezető, Kovács István továbbot intett, és még csak nem is videózták az esetet. Így még a szépítésre sem futotta a Leverkusen erejéből. A Bayer a Német Kupát még elviheti a hétvégén, ehhez a másodosztályú Kaiserslauternt kell megvernie a berlini döntőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!