Hiába lett most BL-ezüstérmes a Győr kézilabdacsapata, gyors lépések nélkül elveszíthetik vezető szerepüket

2022. június 8. – 16:21

frissítve

Hiába lett most BL-ezüstérmes a Győr kézilabdacsapata, gyors lépések nélkül elveszíthetik vezető szerepüket
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kétszer kapott ki az idei Bajnokok Ligája szezonban a Győr női kézilabdacsapata, a csoportmeccshez hasonlóan a budapesti döntőben is a norvég Vipers Kristiansand nyert 33-31-re. A Győr 2017 és 2019 között háromszor is megnyerte a sorozatot, a történelmi triplázás óta mindkét négyes döntőben ott voltak, a mostani ezüstérem előtt tavaly egy bronzot nyertek.

„Mint minden szezonban, a lényegi kérdések májusban, júniusban dőlnek el, és a Győr most nem volt annyira átütő, mint pár éve. Nem gondolom, hogy direkt összefüggés lenne az elnök váratlan márciusi távozása és az elveszített döntő közt, de hogy a győriek nem üldögélhetnek a babérjaikon, és hogy gyorsan meg kell kezdeniük a csapat újjáépítését, azzal nem árulok el nagy titkot. Különösen, mert a konkurencia éber, elég csak arra gondolni, hogy már a döntő másnapján bejelentették Bukarestben, hogy Laura Glauser és Crina Pintea hozzájuk igazol a Győrtől” – kezdte a Telexnek Borsos Attila korábbi válogatott játékos.

A Sport1 szakértője úgy látja, ha Ana Grosszal kiegészül a jelenlegi állomány, az egy jó lépés a következő szezonra, mert a koreai Ju Unhi mellett lesz egy másik balkezes átlövő is. Ju az elődöntőben remekül játszott, egy nap múlva a fináléban már esetlegesen. Gros átigazolását nehezíti, hogy az orosz Rosztov játékosa, és velük kellene megegyezni. A szlovén átlövő a Ljubljanába került tavasszal az orosz csapatok kizárása után, és döntő érdemei voltak abban, a szlovén csapat, és nem a Ferencváros jutott a legjobb nyolc közé.

Győrben pillanatnyilag nem látszik, ki lesz az, aki a hosszú távú építkezés szakmai felelőse lesz – aki összeszedi a reális erősítési opciókat –, ha az elnöki pozíciót áprilistól betöltő Görbicz Anita szülni fog. Magyarországon nem szokás sportigazgatót alkalmazni, ez alól a Veszprém a kivétel. A Győrnél Görbicz kiválásával Endrődi Péter ügyvezető egyből a mély vízbe került, fontos szerződéseket kell majd kötnie.

Kérdőjel pedig van bőven. A hétvégi Final Four után a norvég irányító, Stine Oftedal elmondta Borsosnak, hogy szombaton, rögtön az első támadásnál olyan ütést kapott az orrára az elődöntőben, amitől vélhetően el is tört. Nem szilánkosra, nem mozdult el a csont, de nem nézett jól ki a találkozó után. Nem akarták nyilvánosságra hozni, mert azzal a Vipersnek adtak volna nagyobb esélyt. A játékos egy évet még biztosan marad, a dánok inkább arról beszéltek, hogy 2023-ban, eredeti szerződése lejárta előtt egy évvel lehet csak elmozdítani. Line Haugsted a sérülése miatt csak késve tud csatlakozni jövőre a győri kerethez, ez sem segít.

A mellőzött magyar

A legfontosabb, a magyar kézilabdát is érzékenyen érintő probléma Háfra Noémi esete. Az átlövő tavaly nyáron került a Győrhöz, és a Final Fourban egyetlen percre sem került a pályára. Borsos szerint láthatóan nincs benne Martín koncepciójában – ez egy különösen szomorú jelenség –, különben részfeladatokat kapott volna.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

„Fals leegyszerűsítés, hogy a Győr tette volna tönkre a játékost, mert már az utolsó ferencvárosi idényében megtört a pályaíve, és nem fejlődött úgy, ahogyan mindenki szerette volna. A vele egyidős norvég Reistad lehagyta, de így tett az a nála két évvel idősebb cseh Marketa Jerabkova is, aki 2017-tőlő három éven át Érden játszott., most pedig a Vipersszel BL-győztes lett. Sőt, emellett még a legértékesebb játékosnak járó MVP-címet is megkapta, úgy lőtt 19 gólt az elődöntőben és a döntőben, hogy ebben nem voltak hetesek, míg Háfra, aki 2018-ban az Európa-bajnokság All Star csapatába is bekerült, most hullámvölgyben van. Martín nem önmaga ellensége, egy jó formában lévő Háfrát biztosan alkalmazna, a nem ekkora téttel bíró meccseken be is dobta a tavasszal. Nagy türelemre lesz szükség vele kapcsolatban.”

Egy magyar, Tomori Zsuzsa azért örülhetett a BL-döntőben, negyedszer foghatta a kezébe a trófeát. Borsos megállapította, jót tett neki ez az egy Norvégiában töltött év, még érettebbé vált a játéka, letisztult. Az edzője pedig a 7-6 elleni játékban is megtalálta a helyét, hiszen őt nem kell lecserélni, rögtön vissza tud állni védekezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!