Nem lett meg a hatodik BL-győzelem a Győri ETO kézicsapatának

2022. június 5. – 19:48

frissítve

Nem lett meg a hatodik BL-győzelem a Győri ETO kézicsapatának
MTI/Szigetváry Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

A Győri ETO 33-31-re kapott ki a budapesti döntőben a címvédő Vipers Kristiansandtól. Az első 15 percet leszámítva szinte végig vezetett a meccsen a norvég csapat, megérdemelten nyertek. A Győr 2019 után játszott újra BL-döntőt, tavaly bronzéremig jutottak a sorozatban.

A Győri ETO a norvég Vipers Kristiansand csapatával találkozott a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, amit Budapesten, a tavaly átadott MVM Dome-ban rendeztek vasárnap. A Győr 32-27-re verte a dán Esbjerget az elődöntőben, míg a címvédő Vipers a francia Metzet legyőzve jutott be a fináléba.

Az elmúlt 15 évben ötször nyerte meg Bajnokok Ligáját a Győri ETO, 2017 és 2019 között ráadásul zsinórban háromszor győzedelmeskedtek. Legutóbb az orosz Rostov Don csapatát győzték le szoros meccsen. Azóta egy bronzéremig jutottak (a 2019-2020-as idényt nem fejezték be a koronavírus miatt), tavaly büntetőkkel bukták el az elődöntőt a francia Bresttel szemben.

A Győr és a Vipers a csoportkörben is találkozott egymással, az első meccset simán nyerte a magyar csapat, 35-29 lett a vége. A visszavágón viszont egy góllal a norvégok nyertek, amivel megszakították a Győr 2018 óta tartó, 70 meccses veretlenségi sorozatát a BL-ben. Ez volt egyébként a Győr egyetlen veresége az idei kiírásban. A két csapat eddig ötször játszott egymással a BL-ben, négyszer a Győr, egyszer a Vipers nyert.

A norvég csapatban is volt magyar játékos, Tomori Zsuzsanna személyében. Tomori arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy sok múlik majd a kapusok teljesítményén a döntőben, és arra számít, hogy a Győr jól fog védekezni. A 34 éves Tomori háromszor nyert BL-t a Győrrel.

A Győr kezdte jobban a döntőt, a 10. percben már 8-5 volt a magyar csapatnak. A győriek részéről Anne Mette Hansen, Lukács Viktória és Veronica Egebakken Kristiansen volt aktív, míg a másik oldalon elsősorban Jana Knedlikova, Marketa Jerábkova és Isabelle Gulldén szállította a gólokat. A statisztika is így a Győr fölényét támasztotta alá: az első negyedórában sokkal hatékonyabban lőttek a győri kézisek, 15 lövésükből 10 lett gól, a norvégoknál 15/8 volt ez az arány.

A félidő közepe táján elfogyott a kezdeti győri lendület, gyorsan felzárkózott a Vipers. A 17. percben már egál volt az állás, Knedlikova 21. percben lőtt gólja pedig már azt jelentette, hogy a Vipers átvette a vezetést. Sőt, a 23. percben 13-10 volt a norvégok javára.

A Győr több mint 10 percen keresztül nem lőtt gólt.

A félidő hajrájában Linn Blohm és Nze Minko is betalált a Győr részéről, azonban a Vipers klasszisa, Nora Mørk az utolsó másodpercben lőtt még egy gólt, így az első félidő végén 15-13 volt a norvég csapatnak.

A második félidő is Vipers-góllal kezdődött, Jerábkova volt eredményes. Az immár három gólos hátrányt viszont 2 perc alatt eltüntette a Győr: 16-16 volt az állás a 32. percben. Ezután megint elhúzott a Vipers, a 36. percben 21-17 volt nekik. Hiába lőtt hasonló százalékkal a két csapat, a norvégok támadójátéka sokkal hatékonyabb volt.

Hiába jött fel a Győr többször is két gólra, ennél közelebb nem tudtak kerülni a Vipershez, pedig Jerábkova kiállítása miatt egy ideig emberelőnyben is játszhattak. A hátrány az utolsó negyedórában sem tudta ledolgozni a Győr, az 52. percben 29-27 volt a Vipersnek. A hajrá is a norvég csapatnak sikerült jobban, három perccel a vége előtt négy góllal is vezettek (33-29). Innen már nem tudott felállni a Győr, a Vipers szinte végig vezetve nyerte meg a döntőt, a végeredmény 33-31 lett.

Eredmény, döntő:

Vipers Kristiansand (norvég)-Győri Audi ETO KC 33-31 (15-13)
MVM Dome, 15 400 néző, v.: Merz, Kuttler (németek)

Gólszerzők: Jerábková 7, Gulldén 6, Knedliková 5, Mörk 4, Tchaptchet Defo, Naes Andersen, Debelic 3-3, Tomori 2, illetve Hansen 6, Blohm 5, Lukács 4, Oftedal, Kristiansen, Nze Minko, Pintea 3-3, Schatzl, Rü 2-2

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!