Lehengerlő második félidővel újra kézi-BL-döntős a Győri ETO

2022. június 4. – 16:56

frissítve

Lehengerlő második félidővel újra kézi-BL-döntős a Győri ETO
Fotó: Kovács Anikó / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A második félidőben mutatott kiváló támadójátéknak és remek kapusteljesítménynek köszönhetően 2019 után újra bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Győri ETO, amely 32-27-re verte a dán Esbjerg csapatát. A Győr legeredményesebb játékosa az öt gólt szerző Oftedal volt, de ki kell emelni a két kapust, a 32 dobásból 11-et védő Solberget és a második félidőben 12-ből 7-et hárító Leynaud-t. A Győr ellenfele Tomori Zsuzsannával felálló címvédő Vipers Kristiansand lesz vasárnap.

Az elmúlt 15 évben (hozzávéve a koronavírusjárvány miatt be nem fejezett 2019-20-as szezont is) 13-szor jutott el legalább az elődöntőig a Győri ETO kézicsapata. Ötször övék lett a végső siker is, ebből négyet már a Final Four néven ismert négyesdöntős formátumban szereztek, 2017-19 között sorban hármat. A legutóbbi kiírásban viszont csak bronzérem jutott a magyar bajnoknak, amely esetében kérdés volt, hogy a lehengerlő bombaformáját, vagy a Ferencváros ellen elvesztett kupadöntőben látott némileg gyengébb teljesítményét hozza-e a budapesti elődöntőben a dán Esbjerg ellen.

A dán csapat esetében a győri vezetőedző Ambros Martín előzetesen a rendkívül merev, rendszerbe szervezett játékot, illetve a női kézilabda esetében kiemelkedően magas játékosokat emelte ki. Egyéni szinten előzetesen két kulcsjátékost, Kristine Breistølt és Henny Ella Reistadot lehetett kiemelni.

Nem tudták tartani Reistadot

Breistøl, aki a maga 192 centijével a problémát okozó magas játékosok közé tartozik, egyből két góllal kezdte a találkozót, Reistad viszont sorra elrontotta a lövéseit, így a Győr hamar fordítani tudott a korai hátrányból: Veronica Kristiansen hetese és Lukács Viktória emelése után a Győr kapusa, Silje Solberg talált be. Rohanós kezdés volt, az ötödik perc kezdetén már öt gólnál jártunk 3-2-es győri vezetéssel.

Breistøl és Reistad nem véletlen lettek kiemelve a dán csapattól – előbbinek hét perc alatt már hét dobása volt, és Breistøl javára 3-2-es megosztással ők ketten dobták az Esbjerg első öt gólját. A sort Kaja Nielsen törte meg, amikor két gólra növelte a dánok előnyét 6-4-nél.

Innen kicsit egyhangú ritmusban folytatódott a meccs, a Győr szépített, az Esbjerg pedig visszahozta a kétgólos előnyét. Eközben a győri kapus Silje Solberg a második gólját is meglőtte a kapus nélkül támadó dánok ellen, de ez sem tudta megtörni a szinte folyamatosan kétgólos előnyt tartó dánok lendületét.

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Fotó: Isza Ferenc / AFP

Nehezen, de beindult a Győr

A győri feltámadás a 25. percre ért be, a svéd Linn Blohm remek perceinek köszönhetően. Előbb gólt szerzett, majd kiválóan blokkolt egy dán lövést, amit egy, az egyenlítést jelentő hetesbe és a negyedik győri emberelőnybe fordította az ETO. Anne Hansen hetesgóljával egyébként 4-4 után először volt egyenlő 13-13-as állásnál. A Győrben az elődöntőbőben kulcsfontosságúvá előrelépő Ju Unhi remeklésével 14-14-nél is megvolt az egyenlő, majd hosszú idő után újra a magyar csapat vezetett, amikor Blohm ismét betalált 2,5 perccel a félidő előtt. A félidőre végül 15-15-ös állással ment a két csapat.

Ezt – győri szempontból – három dolognak köszönhették. Támadásban nem volt ok panaszra, ráadásul a 15 gólon 8 játékos osztozott, kettőt a kapus Solberg szerzett. Solberg a főállásában, kapusként is jól teljesített, 23 lövésből 9-et megfogva 39,13%-os volt a mutatója. Ennek ellenére aggasztó jel volt, hogy a dánok percenként egy dobást indítottak, így az 50%-os dobómutatójuk is közrejátszott a félidei egyenlő állásban, ahogy az is, hogy a Győr négyszer, a dánok viszont csak egyszer voltak emberelőnyben.

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Fotó: Isza Ferenc / AFP

Kihasználta a Győr a dán rövidzárlatot

Olyannyira, hogy a második félidőt két góllal kezdve kettővel is elhúztak, az elődötnőben először. Ezeket Fodor Csenge és Faluvégi Dorottya szerezték, mindkét szélről egyet. A válasz gyorsan jött a továbbra is gondot jelentő Reistadtól, ám az első félidőben látott ritmus fordított verzióban tért vissza: a Győr ment el kettővel, hogy aztán a dánok szépítsenek.

Sőt, amikor érezhetően elfogyott az ötlet támadásban a dánoknál, a Győr a budapesti közönség buzdítását meglovagolva jól váltott ritmust, és Oftedal, Nze Minko és Pintea góljaival a meccs során először háromgólos előnyt hozott össze.

Sőt, az ötödik győri emberelőny alatt még tovább sikerült növelni a különbséget, Blohm találatával már 24-20 volt a Győr javára. A második félidő remek kezdetét a sokkal színesebb, lényegében minden posztot bevonó támadójáték, illetve a teljesen megtorpanó dán ellenfél együttesen okozta. Nem jött jól a dánoknak az sem, hogy a második félidő 14. percében Mette Tranborg már a harmadik kiállítását szedte össze, vagyis végleg kiszállt az elődöntőből a kőkemény védő.

Fotó: Kovács Anikó / MTI
Fotó: Kovács Anikó / MTI

Tökéletes érzékkel jött a győri kapuscsere

Kulcsfontosságú pillanat volt, amikor a félidő közepén a hétvégi Final Four után visszavonuló Amandine Leynaud megfogta Reistad hétméteresét, így ahelyett, hogy egyre csökkent volna a győri előny, ismét a háromgólos különbségért mehettek, sikerrel. Leynaud nagy percei ezután is folytatódtak, a második félidőben összesen 12 lövésből 7-et fogott meg, ezzel nagyon benne volt a döntőbe jutásban.

Ahogy az egész csapat. Leynaud beállása után Fodor és Lukács góljaival ötgólos előnyre tett szer a Győr 28-23-nál, az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő dánok pedig már emberhátrány nélkül is elkezdték lehozni a kapust, hogy hét a hat ellen támadhassanak a pazarul védekező ETO ellen.

Az utolsó percekben, ahogy az előny tudatában egyre biztosabbá vált a döntőbe jutás, az ETO lényegében gálát tartott, egy időre hét góllal is megléptek – innen mindegy is volt már, hogy a végére öt gólra felzárkózott a dán csapat. A végére minden győri játékos, aki próbálkozott kapura lövéssel, gólt is szerzett, a kapus Solberggel együtt végül 12 gólszerzője volt a magyar csapatnak, ami jól mutatja, mennyire jól ment a játékszervezés, és mennyire nem egy-két emberre építettek csak.

Győri ETO KC–Esbjerg 32-27 (15-15)

  • A Győr gólszerzői: Oftedal 5, Blohm 4, Fodor 4, Hansen 3, Ju 3, Schatzl 2, Kristiansen 2, Solberg 2, Lukács 2, Faluvégi 2, Pintea 2, Nze Minko 1

A Győr ellenfele a vasárnapi döntőben a címvédő Vipers Kristiansand lesz, amelyet a magyar válogatott Tomori Zsuzsanna is erősít. Tomoriék 33-27-re nyertek a Metz ellen.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!