Olaszország-Magyarország 2-1

2022. június 7. – 20:34

frissítve

Olaszország-Magyarország 2-1
Fotó: Laurens Lindhout / Soccrates / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott az első félidőben kétgólos hátrányba került az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen, aztán egy öngóllal visszajött ugyan, de komoly esélye nem volt az egyenlítésre. Vereség a vége.

Szombaton folytatjuk a közvetítések sorát Németországgal. A mai mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják.

A végén már az Eb-győztes olasz válogatott húzta az időt, de tegyük hozzá, megelégedtek a 2-1-es győzelemmel, 2-0 után ugyanis nagyon visszavettek a tempóból.

Folytatás szombaton Németország ellen, az sem lesz könnyebb mérkőzés, de ott már frissebb kezdőcsapattal állhat elő Marco Rossi.

Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters
Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Az utolsó tíz percben egyik sem csapat tudott már igazán maradandót alkotni, sok volt az eladott labda és a pontatlan passz. A magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi hiába küldött be két támadót is a hajrában, ennek eredménye már nem volt, és igazság szerint egy kicsit későn is jött a változtatás.

Szakkommentár

Azt mindenki tudta, hogy egy hosszú szezon végén, tíz napon belül négy ilyen minőségű mérkőzést nem fog tudni a legerősebb összeállításában lejátszani a magyar válogatott. Miután az angolok elleni jó, fegyelmezett és szinte hibák nélkül lehozott mérkőzést követően ugyanazok a mezőnyjátékosok futottak ki Cesenában is kezdőként a zöld gyepre, számítani lehetett a fáradtságból, koncentráció hiányából fakadó hibákra, kihagyásokra, melyeket a topjátékosok ezen a szinten könyörtelenül kihasználnak.

Az olasz csapat is így tett, akár nagyobb arányúra is növelhette volna előnyét, mégis a magyar csapat szépített egy csipetnyi szerencsével. Ettől függetlenül ismét jól, bátran játszottunk, kétgólos hátrányban sem adtuk fel, de el kell fogadnunk, hogy egyelőre még nem tart ott a magyar válogatott, hogy vert helyzetből irányítson, helyzeteket alakítson ki ilyen ellenfelek ellen úgy, hogy hátul megmaradjon a biztonsága. Azért hősiesen próbálkoztunk, volt 14 kísérletünk, ötször Gianluigi Donnarummának is védeni kellett, így ki lehet kapni a regnáló Európa-bajnoktól.

Zerbin lövése könnyedén Dibusz prédája lett. Az indított akciót csak egy sárga lapot érő szabálytalansággal tudták megállítani az olaszok, Cristantét jutalmazták meg ezzel. Felívelésre mindenképp jó volt a helyzet, Szoboszlai viszont észrevette, hogy Donnarumma elhagyta a kapuját. Rá is lőtte a szabadot, de hosszú méterekkel elvétette a kaput.

De lehet, hogy a mostani Gnonto-eset miatt még ennél is több lesz.

Fiola ment oda elnézést kérni, amikor a bíró megállította a játékot. Egy kemény ütközés okozta Gnonto fájdalmát, nem volt szándékosság a dologban.

Remekül dugták el a labdát a magyar védők elől, Locatelli aztán a 16-oson belül egész jó lövőhelyzetbe is került, a laposan, a lábak közül érkező labdát nem is tudta elsőre megfogni Dibusz, nagyon komoly veszély viszont így sem lett.

Az egyenlítés a cél a hajrában. Az újonc Vancsa Zalán és Ádám Martin a magyar kapitány utolsó reménye, Schäfer és Szalai Ádám a két lecserélt játékos.

Raspadori helyére áll be az utolsó percekre Zerbin. De lejön Barella is, őt a bajnok Milan játékosa, Tonali váltja.

Az elmúlt tíz percben észvesztő események nem történtek a pályán, a magyar csapat részéről volt néhány megindulás, de ezekből komoly helyzet nem tudott kialakulni, az olaszok meg leginkább azon vannak, hogy lehozzák győzelemmel a meccset.

Nagy Zsolt helyett Bolla Bendegúz állt be, ezzel kicsit át is kell szervezni a csapatot, Fiola megy át a védelem másik szélére.

Mindez egy magyar szögletet követett. A kifejelt labdából jött magyar bedobás után Schäfer pöccintett kapura egy olasz védővel birkózva. Calabria el is játszotta, hogy nagyon fáj neki, de csak kirúgás az egész jelenet vége.

Mert nem is volt annyira jól megcsavarva, csak menegetett a bal felső sarok felé a labda, de igazán nem fordult rá rendesen.

Politano és Spinazzola a két távozó, a helyükre Dimaro és Belotti jöttek fel. Közben olasz szöglet volt, amit meg is ismételhetnek a hazaiak.

Barella ellen szabálytalankodott, és mivel ez már a második sárgája a magyar játékosnak, egymeccses kihagyás vár rá.

Azért Mancini öngólja után azért volt egy 5-10 perc, amikor hogy úgy mondjam, a küzdelem dominált, de aztán egy labdaszerzés után megint Sallai veszélyeztetett, majd jött egy újabb magyar lövés. Összességében ez volt a legaktívabb periódusunk a második félidőben, bár nem volt nehéz felülmúlni a szünet óta látottakat.

Szakkommentár

A kétgólos előnyben az olasz csapat kezdte jobban, nagyobb kedvvel a második félidőt, sorra alakította ki óriási helyzeteit, melyeknél legtöbbször eggyel több passz vagy csel került a gépezetbe. A magyar csapatnál egyre több volt az elveszített párharc, egyre jobban érződött a fáradtság, az 55. percben aztán a kapufa és Dibusz Dénes segítsége is kellett Matteo Politano lövésénél, majd Degnand Gnonto és Bryan Cristante duplájánál sem álltunk hadilábon a szerencsével.

A tízperces olasz rohamok után Callum Styles érkezett Nagy Ádám, Fiola Attila Loic Nego helyére és ha már a szerencse kezét sikerült elkapni, nem is engedtük a cseréket követően sem. Fiola még két perce sem volt a pályán, amikor már második elfutása után adhatott középre és a rövid sarkon egyedül érkező Mancini a saját kapujába továbbította a labdát. Az eredmény után futó magyar válogatott kénytelen már jobban kinyílni, megpróbálni irányítani a játékot, de ez sok hibát és nagy területeket rejt védekezésben.

Donnarummának kellett fölé tolnia a léc alá tartó, erős lövést. Az akciót kísérő szöglet (5-5 ezeknek az aránya egyébként) végül Donnarumma kezében kötött ki, Orbán lába volt a közvetítő a sarokpont és a kapus köze között.

Pellegrini le, Locatelli be. Ettől nem lesznek kevésbé veszélyesek a hazaiak.

Az első gólt szerző Barella kapta, méghozzá Szalai Ádám felrúgásáért.

A magyar válogatott csoportjának rangadóján a németek az imént szerezték meg a vezetést, Hofmann talált be, ezzel 1-0.

Egy percen belül két beadás is érkezett Fiolától jobbról, a második senkinek nem lett volna jó, kivéve a furcsán, rosszul menteni próbáló Mancininek, aki védhetetlen öngólt lőtt.

Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters
Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Fiola Attila és Styles Callum álltak be, Nagy Ádám és Négo Loic jöttek le.

Rossz volt nézni, ahogy átrohant a magyar védelmen, miközben az olasz társak tökéletesen értették, mit akar, a mieink viszont csak nézték, mi történik. A második kényszerítőt nem jól kapta vissza Barella, ezen múlt, hogy nem lett 3-0.

De kivételesen most ebből jönnek a veszélyes helyzeteink, legalábbis egymás után kétszer is sikerült zavarba hozni az olasz védelmet középre ívelt labdákkal. Persze a mi kapunk előtt is zajlanak az események, és valójában örülhetünk, hogy még csak kétgólos a hátrány, mert a hazaiak mintha egészen más sebességben vezetnék a támadásaikat.

A 16-oson kívülről érkező lövés a felső lécen csattant, de utána sem szabadult fel a magyar kapu, legalábbis egy ideig. Cristante gurított aztán mellé, de előtte azért okozott némi izgalmat, ahogy a magyar kapu előtt járatták a labdát a hazaiak.

A semmiből jött ez a magyar lehetőség, Sallai kísérletét csak kézzel tudta menteni a gólvonal előtt Donnarumma, Négo beadását tette kapura, miközben Calabria kicsit rángatta a mezét. A folytatásban két magyar szöglet is jött, a másodiknál Négo nem találta el a kaput.

Elment középen a védők között, egészen Calabriáig jutott a labda, aki a blokkba lőtt. Schäfer lábát érte a lövés, róla ment szögletre. Egy pillanatnyi figyelmetlenség is elég az olaszoknak, hogy helyzetbe kerüljenek. A szöglet után kirúgás jön, de csak miután Dibusz megszabadult a második labdától.

Aztán egy kis tilitoli után átkerült a labda balra, onnan pedig Szalai Ádám felé érkezett a beadás, a veterán csatár viszont nem tudta befutni azt, hiába maradt egyedül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!