Most durvul csak be igazán a foci-Eb, több esélyes már a nyolcaddöntőben elvérezhet

2021. június 26. – 09:43

frissítve

Most durvul csak be igazán a foci-Eb, több esélyes már a nyolcaddöntőben elvérezhet
Fotók: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este a nyolcaddöntőkkel folytatódik az idei Európa-bajnokság, az első körben rögtön több kemény párharc is lesz. A végső győzelemre is esélyesnek tartott angolok a németek ellen törnék meg az Eb-átkot. A belga aranygeneráció utolsó esélyét ragadhatja meg, ám ehhez rögtön a címvédő Portugáliát kell legyőzniük. És végre kiderül, tényleg jók-e az olaszok.

A Wales-Dánia mérkőzéssel szombaton elkezdődik az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza, már csak a legjobb 16 csapat van versenyben. A keddi Anglia-Németország lesz a nyolcaddöntők slágermeccse, nemcsak a történelem miatt, hanem a két válogatott közös múltja miatt is, a mostani lesz a nyolcadik találkozójuk nagy tornákon.

A statisztika nem az angolok sikerét vetíti előre: a kieséses szakaszban eddig egyetlen egyszer, az 1966-os világbajnokságon tudtak győzni a németek ellen, az pedig nem tegnap volt.

Utoljára 2010-ben, a dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntőjében játszottak tétmeccset egymás ellen az angolok és a németek. Már akkor is Joahcim Löw volt a németek kapitánya, a mostani keretből Manuel Neuer és Thomas Müller játszott az emlékezetes, 4-1-es német győzelemmel végződő meccsen, míg az angol csapatból senki sem maradt mára. Angol szempontból nem is ez, hanem az 1996-os, hazai rendezésű Eb elődöntőjében elszenvedett vereség lehet a legfájóbb.

Az angolok szövetségi kapitányának, Gareth Southgate-nek duplán van miért visszavágnia: az ő elhibázott tizenegyese után nyerték meg a németek a büntetőpárbajt, és jutottak be a döntőbe.

Rossz ómen az angol csoportgyőzelem

Hiába zárták veretlenül és kapott gól nélkül angolok a csoportkört, a mutatott játékuk messze elmaradt a várakozásoktól, a mezőny egyik legerősebb támadósora mindössze két gólra volt képes – ilyen kevés rúgott góllal még egyetlen csapat sem jutott tovább a csoportkörből Európa-bajnokságon. Három éve a világbajnokságon 9 gólt szereztek szöglet vagy szabadrúgás után, Southgate nem titkoltan most is abban bízik, hogy pontrúgásaikkal meglephetik a németeket.

Az angol válogatott tagjai a csehek elleni győztes meccs után – Fotó: Laurence Griffiths / Getty Image
Az angol válogatott tagjai a csehek elleni győztes meccs után – Fotó: Laurence Griffiths / Getty Image

Az angolok veszte a büntetőpárbaj lehet: az Európa-bajnokságokon egyetlen meccset sem tudtak megnyerni rendes játékidőben a kieséses szakaszban (4 döntetlen, 2 vereség), viszont csupán egyetlen büntetőrúgás végződött angol győzelemmel, még 1996-ban, a spanyolok ellen. Legutóbb 2012-ben, az olaszok ellen buktak el büntetőrúgásokkal. Rossz ómen, hogy akkor is csoportgyőztesek voltak az angolok. Lothar Matthäus is úgy látja, hogy ha büntetőpárbajra kerül a sor, akkor az angoloknak végük, nem fogják bírni a nyomást. Az angol játékosok, élükön Marcus Rashforddal nagyon fogadkoztak, hogy számukra mindez már csak történelem, nem ijednek meg a németektől.

Az angolokat sújtó átok és a statisztika ellenére korántsem lefutott a párharc, főleg ha a németek jelenlegi formáját nézzük. Hektikusan teljesítettek eddig, nehéz belőni valódi erejüket: Hummels öngóljával simán kikaptak a franciáktól, majd 4-2-re legyőzték a címvédő portugálokat, a magyar válogatott ellen jóval esélyesebb csapatként viszont csak 2-2-re futotta. Abban bízhatnak, hogy a Wembley-ben 1975 óta nem vesztettek meccset az angolok ellen. Löw szerint a nyolcaddöntőben már nem férnek bele a csoportmeccseken látott hibák, a portugálok ellen látott játékra alapozna. Teljesen más meccsre számít, mint amilyen a magyarok elleni volt, ahol 70 százalékban birtokolták a labdát, sokkal nyitottabb mérkőzés lesz, az angolok hazai pályán játszanak, ezért támadni fognak, nyilatkozta. A párharc győztese a svéd-ukrán párosítás győztesével játszik majd a negyeddöntőben, tehát aki itt nyer, könnyen az elődöntőig menetelhet.

Dánia lehet a meglepetéscsapat

Ezen az ágon vannak a hollandok is, az elődöntőben akár a Hollandia-Anglia vagy a Hollandia-Németország is összejöhet. Ehhez az is kell, hogy a Budapesten nyolcaddöntőző hollandok túljussanak a cseheken. Bár a hollandok nagyon magabiztosan, mindhárom csoportmeccsüket megnyerve jutottak tovább, ez párharc sem teljesen lefutott. A cseh válogatott a múltban többször is megtréfálta már a hollandokat, a 2014-2015-ös Eb-selejtezőkön például oda-vissza verték őket. Legutóbb 2004-ben, a csoportban találkoztak Európa-bajnokságon, a Milan Baros, Jan Koller és Pavel Nedved kaliberű játékosokkal felálló remek cseh csapat 3-2-re győzött. Legnagyobb ászuk, a Bayer Leverkusenben futballozó Patrik Schick három gólt rúgott eddig, a skótok ellenit valószínűleg évtizedekig fogják ismételgetni.

A dánokra is érdemes lesz odafigyelni, az oroszok ellen látott extázis messzire repítheti őket.

Önmagában már az is csoda, hogy az Eriksennel történtek után össze tudták magukat szedni, és akkor sem adták fel, amikor lehetetlennek tűnt a továbbjutás.

Az idei Eb-nek nem volt eddig igazi meglepetéscsapata, a dánoké lehet az. Az 1992-es csodagyőzelmet valószínűleg nem fogják megismételni, de ha Walesen túljutnak, némi szerencsével akár az elődöntőt is elérhetik.

A dán válogatott az oroszok elleni győztes meccs után – Fotó: Hannah McKay – Pool / Getty Images
A dán válogatott az oroszok elleni győztes meccs után – Fotó: Hannah McKay – Pool / Getty Images

A belga aranygeneráció utolsó esélye

A nyolcaddöntő párosításai közül a Portugália-Belgium emelkedik még ki. A címvédő portugálok rögtön egyik legmeggyőzőbb csapattal kerül szembe az egyenes kiesés szakaszban: a vb-bronzérmes belgák mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, 7 gólt rúgtak és csak egyet kaptak, egyedül a dánok tudták valamelyest megszorongatni őket. A The Analyst elemzőoldala franciák mögött a belgákat tartja a második legesélyesebbnek a végső győzelemre (17,9 százalék). A belgák aranygenerációjának ez az utolsó esélye, hogy Eb-t nyerjen, Vermaelen, Vertonghen, Mertens, Alderweireld és Witsel már bőven 30 felett vannak. 2016-ban nem sikerült odaérniük, a negyeddöntőben hatalmas meglepetésre kikaptak Walestől.

Cristiano Ronaldóék nem igazán voltak eddig meggyőzőek, igaz, sokkal nehezebb csoportból jöttek, mint a belgák. A magyarok ellen az utolsó percekben harcolták ki a győzelmet, a német ellen összeomlottak, és kikaptak 4-2-re, a záró fordulóban pedig volt olyan pillanat, amikor kiesésre álltak. Öt éve is döcögősen indult a portugálok Eb-je, akkor is csoportharmadikként, csupán három döntetlennel jutottak tovább, akkor is a mi csoportunkból, és a végén mégis megnyerték az Eb-t. Erre most kevés esély van, eddig egyedül Spanyolországnak sikerült címvédőként Eb-t nyernie, még 2012-ben.

Ronaldo formájára nem lehet panaszuk a portugáloknak, 5 gólnál jár a Juventus klasszisa, a franciáknak rúgott második tizenegyes góljával beállította iráni Ali Daei rekordját. A másik oldalon az Inter csatára, Romelu Lukaku játszik bombaformában, már három gólja van. A statisztikából nehéz kiolvasni a párharc kimenetelét: bár 18-szor találkozott egymással a két válogatott, nagy tornán még egyszer sem, három éve 0-0-t játszottak egy barátságos meccsen. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány szerint akár az is döntő lehet, hogy a belgák 48 órával többet pihenhetnek, mint ők. A párharc győztese valószínűleg Olaszországgal fog játszani a negyeddöntőben, és ezen az ágon vannak a franciák és a spanyolok is – küzdelmes út vezet tehát a döntőig.

Ronaldo a magyarok ellen a Puskás stadionban játszott meccsen – Fotó: Huszti István / Telex
Ronaldo a magyarok ellen a Puskás stadionban játszott meccsen – Fotó: Huszti István / Telex

Egy ágon a két sötét ló

Hollandia és Belgium mellett Olaszország a harmadik csapat, amelyik mindegyik csoportmeccsét megnyerte. Szenzációs formában van Roberto Mancini csapata: 30 meccs óta veretlenek, utolsó 11 meccsükön még gólt sem kaptak. Ugyanakkor igazán erős ellenféllel még nem találkoztak ezen az Eb-n, nem tudni, mire is képesek valójában. Bár tudjuk, hogy egyszer minden nagy sorozat megszakad, Ausztria ellen mégis kötelező a győzelem. A negyeddöntő lesz az olasz csapat első igazi tesztje, ott a portugálokkal vagy a belgákkal játszanának, ha továbbjutnak.

A párosításokat látva az elődöntő elérése már szép siker lenne azok után, hogy a 2018-as vb-re ki sem jutottak az olaszok.

Hasonló helyzetben van a Horvátországgal nyolcaddöntőző Spanyolország. Bár ez már nem az Iniesta-féle generáció, de mindig számolni kell velük. Nem véletlen, hogy a The Analyst számításai szerint még az angoloknál és a portugáloknál is több esélyük van az Eb-győzelemre. A spanyolok utolsó csoportmeccsükön találtak rá formájukra, az első meccseken hadilábon (0-0, 1-1) álltak a góllövéssel, összesen 41 lövést zúdítottak az ellenfelek kapujára, de csak egy lett gól ezekből, aztán 5-0-val gázoltak át Szlovákián. (Álvaro Morata még halálos fenyegetések is kapott a gyenge kezdés miatt.)

Az elszalasztott győzelmek miatt csak másodikok lettek csoportjukban Svédország mögött, és a vb-ezüstérmes horvátokkal kerültek össze, nem a papíron könnyebb ellenfélnek tűnő Ukrajnával. Öt éve a csoportkörben futott össze a spanyol és a horvát csapat, akkor 2-1-re nyertek Modrićék, viszont volt egy 6-0-s spanyol győzelem is a Nemzetek Ligájában azóta. A horvátok nyögvenyelősen jutottak tovább a csoportból, ez már nem a három éve látott vb-ezüstérmes csapat, és lehet, hogy nyolcaddöntő jelenti számukra a végállomást.

A nyolcaddöntők menetrendje:

  • június 26. 18:00: Wales-Dánia (Amszterdam)
  • június 26. 21:00: Olaszország-Ausztria (London)
  • június 27. 18:00: Hollandia-Csehország (Budapest)
  • június 27. 21:00: Belgium-Portugália (Sevilla) – élőben a Telexen
  • június 28. 18:00: Horvátország-Spanyolország (Koppenhága) – élőben a Telexen
  • június 28. 21:00: Franciaország-Svájc (Bukarest)
  • június 29. 18:00: Anglia-Németország (London) – élőben a Telexen
  • június 29. 21:00: Svédország-Ukrajna (Glasgow)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!