Az extázisba kerülő dánok 4-1-re verték Oroszországot, a belgákkal együtt jutottak tovább

2021. június 21. – 23:12

frissítve

Az extázisba kerülő dánok 4-1-re verték Oroszországot, a belgákkal együtt jutottak tovább
Dán játékosok ünneplik harmadik góljukat, a végül 4-1-re megnyert mérkőzésen – Fotó: Stuart Franklin/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Idegőrlő, fordulatos végjátékot hozott az Európa-bajnokság B csoportja, aminek utolsó fordulójában jó 75 percig úgy tűnt, hogy Finnország kisebb csodát hajt végre az Eb-n, és szinte teljesen esélytelenként továbbjut, ráadásul a második helyen. Ám a hajrában Belgium egy szerencsés góllal behúzta a meccset, jó eséllyel összetörve a finn álmokat. Az eddig nullapontos dánok óriási meccsen 4-1-re verték Oroszországot, és ezzel a csoport második helyére léptek, a körbeverések és jobb gólkülönbségük miatt. A most 2-0-s vereséget szenvedő Finnország még reménykedhet abban, hogy harmadikként bejut a legjobb 16 közé, de ehhez a többi csoport végeredményét is meg kell várni.

A B csoport 3. fordulójában a nullapontos Dánia számára pofonegyszerű volt a képlet, akkor volt esélye továbbjutni a legjobb 16 közé, ha legyőzi az oroszokat. Oroszországnak még egy vereség sem jelentett volna feltétlenül búcsút, de a tuti nyolcaddöntőt számukra is a győzelem jelenthette.

A B csoport egyetlen semleges helyszínen rendezett meccse a finn–belga volt, legalábbis papíron. A szentpétervári stadionban a finnek szinte hazai pályán érezhették magukat, több ezer szurkolójuk utazott át Oroszországba a meccs miatt. A hatpontos belgáknak lényegében már tét nélküli volt ez a találkozó, a csoportelsőséget csak egy többgólos vereséggel veszíthették volna el. Az első Eb-jükön szereplő finneknek viszont annál fontosabb volt ez a mérkőzés, egy döntetlennel gyakorlatilag bebiztosították volna a helyüket a nyolcaddöntőben.

Fél óráig kapura sem lőtt Dánia, aztán minden fenekestül felfordult

Koppenhágában a dánok kezdték élénkebben a meccset, igyekezték nyomás alá helyezni az oroszokat, akik taktikusan átengedték a kezdeményezést. A dán támadások nem tudtak sok zavart okozni a szervezett orosz védelemben, az első negyedórában kapura lövésig sem jutottak a hazaiak. Az első izgalmasabb jelenet már az ő kapujuk előtt zajlott, Golovin indult meg, és egy szép cselsorozat végén kapura is tudott lőni a 18. percben, Schmeichel kapusnak védenie is kellett a kísérletet. Golovin szólójával mintha csak kedvet kaptak volna a támadáshoz az oroszok, egymás után veszélyeztették a kaput a következő percekben. Dzjuba lőtt, majd Zobnyin is próbálkozott, az ő kísérletét Maehle vágta ki a játéktéren túlra. A dán szurkolók először a 30. percben horkanhattak fel, Højbjerg eresztett el egy erőteljes lövést távolról, de kaput ő sem talált, bombája elzúgott a jobb kapufa mellett.

A félidő utolsó harmadára lendületet kaptak a dánok, és egyetlen villanás elég volt ahhoz, hogy vezetést szerezzenek. A 38. percben Højbjerg passzolt középre Damsgaardhoz, aki egyet igazított a labdán, kimozgatta a védőket, majd 20 méterről pazar gólt lőtt a bal felső sarokba. A találat után tovább nyomtak a dánok, de már nem tudták megingatni az orosz védelmet, 1-0-val zárult a félidő. Ez az oroszok kiesését jelentette ebben a pillanatban, mert a csoport másik meccsén, a belga–finnen 0-0 volt az állás.

Oroszország a veszélyt érzékelve rendesen rá is kapcsolt a második félidő elején, de ez jobbára csak mezőnybeli küzdelmet hozott, míg a dánok a kinyíló ellenfél hibáját kihasználva veszélyes kontrákat tudtak vezetni.

Szafonov kapus próbál menteni védőtársa hibája után, Poulsen így is kapuba talált – Fotó: Vlagyimir Pesznya/Szputnyik/AFP
Szafonov kapus próbál menteni védőtársa hibája után, Poulsen így is kapuba talált – Fotó: Vlagyimir Pesznya/Szputnyik/AFP

Arra azonban alighanem a dánok sem számítottak, hogy éppen orosz segédlettel rúgnak majd egy könnyű gólt. Az 59. percben egy kapuskidobás után a jobb szélen Kuzjajev kapta a labdát, aki Zobnyinnak fordította vissza. A középpályás szinte gondolkodás nélkül a kapusa felé passzolt, de elrontotta az irányt, és így az elöl ragadó Yussuf Poulsennek adott tökéletes indítást, aki közelről nem is hibázott, már 2-0-ra mentek a dánok. A koppenhágai stadionban a hazai szurkolók egy belga gólt kezdtek ünnepelni, a finnek esetleges veresége nekik kedvezhetett, de hamar lehűltek a kedélyek, mert visszavonták azt a gólt.

A 70. percben megint egy kicsit rosszabb helyzetbe került Dánia, mert Oroszország 11-eshez jutott, és Dzjuba nem is hibázott a büntetőnél, 1-2-re módosult az eredmény. Ezután viszont megint a mennyben érezhették magukat a dán szurkolók.

Nem sokkal később a belgák már valóban vezettek, ezzel Dánia már a csoport második helyén találta magát jobb gólkülönbségével, amin még javított is a 79. percben. Szafonov sorra mutatta be a bravúrokat az orosz kapuban, három lövést is megfogott rövid időn belül, de a lendületből érkező Christensennel már nem tudott mit kezdeni, újra egy hatalmas átlövés gól született 20 méterről. Az ünneplésben Christensen a szívrohamot túlélt csapattársára, Christan Eriksenre utalt, amikor ujjaival a tízes mezszámot mutatta.

Joakim Maehle lövése után 4-1-re vezetett Dánia Oroszország ellen a futball-Eb-n – Fotó: Hannah McKay/Getty Images
Joakim Maehle lövése után 4-1-re vezetett Dánia Oroszország ellen a futball-Eb-n – Fotó: Hannah McKay/Getty Images

A dán válogatott extázisába került, és mielőtt Oroszország lélegzethez jutott volna, máris jött a következő gól. A saját térfeléről induló Maehle szólózott nagyot a 82. percben, a 16-ostól pár csel után megrúgta a negyedik dán gólt. A hátralévő percekben már nem volt esélye az oroszoknak, Dánia nem is adta át az irányítást.

A végén nemcsak győzelmet, de továbbjutást is ünnepelhettek a dánok, a kilencpontos belgák mögött Dánia, Oroszország és Finnország is három-három pontot gyűjtött, de a gólkülönbség Dániának kedvezett, így ők lettek a biztosan továbbjutó másodikok.

A belgák felőrölték Finnországot

A belgák az első perctől kezdve beszorították a finneket, de nagy lehetőséget nem tudtak kialakítani. A támadásaikból hiányzott a sebesség, a mélyen védekező finnek jól zárták le előttük a területeket. A belgák rendszerint körbe adogatták a finnek tizenhatosát, amin belül nem ritkán egyszerre hat-nyolc finn is védekezett.

A félidő végére a finnek kezdtek fáradni, a 37. percben Romelu Lukakut hagyták egy pillanatra szabadon a kapu előtt. De Bruyne ezt észrevette, és a fejére ívelte a labdát, de Lukaku nem tudta irányítani a fejest, és a labda Lukas Hrádecky ölébe hullott.

A 42. percben Jérémy Doku járt legközelebb a gólhoz, a kitámadó finnek hátul fellazultak, amit az Anderlecht támadója majdnem kihasznált. Balról tört befelé a tizenhatoson belül, a hosszú sarok felé tartó lövését Hrádecky nagy bravúrral ütötte ki, góltól mentve meg a finneket. A csoport másik meccsén, egy félidő után a dánok 1-0-ra vezettek, így a finnek a csoport második helyén álltak.

A második félidő szintén belga rohamokkal indult, de a finnek kapuját több próbálkozásból sem tudták bevenni. Hrádecky a 64. percben Hazard közeli lövését védte reflexmozdulattal, a lába mellé tartó lövésre is le tudott érni. A belga nyomás egy perccel később góllá érett, De Bruyne látszólag tökéletes passzt adott Lukakunak, aki a labdaátvétel után a hálóba bombázott. Csakhogy Felix Brych játékvezető nem mutatott azonnal a kezdőkörre, mert a videóbíróval még vizsgálták a találatot. Pár perc várakozás után meg is született az ítélet: Lukaku néhány centis lesen volt, a cipője orra kicsit előrébb volt, mint a finn védő sarka.

A 74. percben a szerencse már elhagyta a finn kapust, egy bal oldali belga szöglet után a veterán védő, Thomas Vermaelen fejelte le a földre a labdát, ami előbb a bal kapufára, aztán a felső lécre, végül Hrádecky kezéről a saját kapujába pattant. A belgák így az ő öngóljával szerezték meg a vezetést, 0-1.

Fotó: Maxim Shemetov / POOL / AFP
Fotó: Maxim Shemetov / POOL / AFP

A belgák pár perccel később eldöntötték a meccset, De Bruyne passza után megint Lukaku fordult kapura, és kilőtte a bal sarkot, Hrádecky teljesen kiszolgáltatott volt ennél a helyzetnél, 0-2. Lukakunak ez már a harmadik gólja volt az Eb-n, amivel utolérte Patrik Schicket, Georginio Wijnaldumot és Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén.

A belgák június 27-én Sevillában játsszák a nyolcaddöntőjüket, az ellenfelük még nem ismert. A dánok lettek a másodikok, ők június 26-án Wales ellen fognak nyolcaddöntőzni. A finnek sorsa a többi csoport alakulásától függ, a három pontjukkal lehet némi esélyük a továbbjutásra.

Finnország–Belgium 0-2 (0-0)

  • Szentpétervár, vezette: Felix Brych (német)
  • gólszerzők: Lukas Hrádecky (64' – öngól), Romelu Lukaku (81')

Dánia–Oroszország 4-1 (1-0)

  • Koppenhága, vezette: Clément Turpin (francia)
  • gólszerzők: Mikkel Damsgaard (38'), Yussuf Poulsen (59'), Andreas Christensen (79'), Joakim Maehle (82'), illetve Artyom Dzjuba (70')

A B csoport végeredménye:

  • 1. Belgium 9 pont
  • 2. Dánia 3 pont; + 1 gólkülönbség
  • 3. Finnország 3 pont; – 2 gólkülönbség
  • 4. Oroszország 3 pont; – 5 gólkülönbség
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!