Modrić félelmetes tekerése is kellett a horvát továbbjutáshoz

2021. június 22. – 23:15

frissítve

Modrić félelmetes tekerése is kellett a horvát továbbjutáshoz
Modrić góljánál nyújtózkodik a skót kapus – Fotó: Lee Smith / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó forduló előtt úgy nézett ki, a legutóbbi vb-n ezüstérmes horvát labdarúgó válogatott akár már a csoportkörben búcsúzhat az Európa-bajnokságtól. Ehhez skót bravúrra lett volna szükség, amely azonban nem jött össze, hiába szerezte meg Skócia első gólját az idei Eb-n. A horvát válogatott 3-1-re nyert, és a csoport második helyéről továbbjutottak a legjobb tizenhat közé. Modrić hatalmas góllal köszönt be a tornán.

Aki nyer, továbbjut, döntetlennel mindkét csapat búcsúzik az Eb-től – ez volt az alapképlet a horvát-skót meccs előtt a D csoport utolsó fordulójában. A tétnek megfelelően nagy iramban kezdődött a meccs, a skót válogatottat alaposan feltüzelte a hazai közönség Glasgowban.

A 6. percben McGinn beadására érkezett a levegőben Ché Adams, de nem tudott belepiszkálni a labdába, elszállt előtte. Négy perccel később ismét a Southampton csatára próbálkozott, de lövése elkerülte a horvát kaput. Hiába játszott jobban a skót válogatott az első negyedórában, Horvátország szerezte meg a vezetést a 17. percben.

Perišić fejelte vissza Vlašić elé a labdát, aki nagyjából tíz méterről bevágta a jobb alsóba.

A horvát vezetés érezhetően megfogta a skótokat, és sokáig úgy tűnt, Dalić csapata kézben tudja tartani a meccset és a továbbjutást A 22. percben Modrić bombája ment a léc fölé, amely már jelezte, hogy jó formában van a Real Madrid középpályása.

Ám nem olyan fából faragták ezt a skót válogatottat, hogy csak úgy feladják a meccset. A 42. percben megszerezték az első góljukat az idei Eb-n.

Vida rossz felszabadítási kísérletét vette át McGregor. Igazított egyet a labdán, majd szinte a tizenhatos vonaláról kilőtte a jobb sarkot.

Hiába nyújtózkodott a labdáért Livaković, esélye se volt elérni. Döntetlennel fordultak a csapatok félidőben, amely valójában egyiküknek se lett volna jó végeredmény. Maximum a finnek örülhettek volna a másik csoportban, akik így három ponttal is odaérhettek volna a legjobb tizenhat közé.

Külsővel tekerte be Modrić

A második félidő elején Gvardiol mehetett egy az egy ellen kapura, de nem sikerült elhúznia a skót kapus mellett, szűk tíz perccel később pedig Perišićet ugratták ki szépen, de kihagyta a helyzetet. Mint utóbb kiderült, lesen volt már, így ha be is ment volna a lövése, nem adja meg az argentin játékvezető. A fokozódó horvát fölényt aztán Modrić révén sikerült gólra váltania a horvátoknak, ismét megszerezve a vezetést.

Nem is akármilyen góllal köszönt be a Real Madrid középpályása. Kapásból, külsővel tekerte be Marshall kapujába a labdát.

Ekkor még a csoport harmadik helyén állt a horvát válogatott, de negyedórával később egy újabb találattal már feljöttek az angolok mögé – köszönhetően annak, hogy a másik meccsen ők megverték a cseheket.

Modrić szögletét a röviden érkező Ivan Perišić csúsztatta fejjel a túlsó sarokba.

Az utolsó percekben már nem sikerült szépítenie a skót csapatnak, amely így is hatalmas tapsot kapott a glasgowi közönségtől. Skócia először jutott ki az Eb-re 25 év után, a bravúr azonban nem jött össze nekik, nem sikerült továbbmenniük a D csoportból.

Horvátország megszerezte első győzelmét Skócia ellen. Történetük során ötször találkozott egymással a két csapat, háromszor döntetlen lett a végeredmény, kétszer pedig a skótok nyertek.

Az előző vb-n ezüstérmes horvát válogatott nem kezdte jól az idei Eb-t, kikaptak Angliától és ikszeltek Csehországgal. A 3-1-es végeredménnyel azonban meglett az első győzelem és a csoport második helye, a nyolcaddöntőben az E csoport második helyezettjével találkoznak Modrićék június 28-án.

Horvátország-Skócia 3-1 (1-1)

  • Glasgow, vezette: Fernando Andres Rapallini (argentin)
  • gólszerzők: Nikola Vlašić (17'), Modrić (62'), Perišić (77'), illetve McGregor (42')

A D csoport végeredménye

  1. Anglia – 7 pont
  2. Horvátország – 4 pont, több lőtt góllal
  3. Csehország – 4 pont
  4. Skócia – 1 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!