A dánok már két perc után vezettek, de a belgák zsenije megfordította a meccset

2021. június 17. – 20:09

frissítve

A dánok már két perc után vezettek, de a belgák zsenije megfordította a meccset
Kevin De Bruyne – Fotó: Wolfganag Rattay / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A dán válogatott mindent megtett a világranglistát vezető belga válogatott legyőzéséért, már az első helyzetéből gólt szerzett, de ez is kevés volt a három ponthoz. A félidőben becserélt Kevin De Bruyne egy gólpasszal, majd egy csodás góllal megfordította a meccset, amit így a belgák nyertek 2-1-re.

Az Eb csütörtöki játéknapjának egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy a dán válogatott miként áll föl abból a traumából, amit a finnek elleni első meccsen átéltek. A legjobb játékosukkal, Christian Eriksennel történtek után az is teljesen érthető lett volna, ha a dán játékosok úgy döntenek, hogy a hátralévő két csoportmeccsüket már nem játsszák le ezen az Eb-n. De szerencsére nem így történt, Eriksen állapotának javulása erőt adott nekik, és az esélyesebbnek tartott belgák ellen is mindenképp pontot vagy pontokat akartak szerezni, hogy életben tartsák a továbbjutási esélyüket.

A dán csapatkapitány, Simon Kjaer a meccs előtt azt üzente, hogy mindent bele fognak adni Eriksenért és Dániáért. Kaspar Hjulmand szövetségi kapitány két helyen változtatott a finnek elleni kezdőhöz képest, Jonas Wind helyett Mikkel Damsgaard került be a támadósorba, Eriksen helyett pedig egy védő, Jannik Vestergaard volt a kezdő tagja. Ez némi variálással is járt, Daniel Wass a védelem jobb széle helyett most a középpályán kapott helyet. A belgáknál az első meccsről hiányzó Kevin De Bryune már legalább a kispadon ott lehetett.

99 másodperc után vezettek a dánok

A koppenhágai Parken Stadionban felfokozott volt a hangulat, több mint húszezer szurkolót engedtek be a 38 ezres arénába. A lelátón szinte mindenhol Eriksennek szóló üzenetek vagy drapériák voltak láthatók. A kezdősípszó után a dánok azonnal nekiugrottak a belgáknak, és két perc alatt komoly hibára kényszerítették őket.

A középső védő Jason Denayer egyszerűen Pierre-Emile Hojbjerghez passzolt, aki egyből kiugratta Yussuf Poulsent. Az RB Leipzig támadója az átvétel után egyből kilőtte az alsó sarkot, 1-0. Ez volt az Eb-k történetének második leggyorsabb gólja, a kezdőrúgás után 99 másodperc telt el. Ennél gyorsabban csak az orosz Dmitrij Kiricsenko szerzett gólt, ő 65 másodperc után talált be a görögök ellen 2004-ben.

A belgák a bekapott gól után összezavarodtak, az agresszíven letámadó dánok pedig sorra dolgozták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de nem tudták növelni az előnyüket. A 10. perc után Björn Kupers játékvezető megállította a meccset, hogy egy percre Eriksen előtt tiszteleghessen az egész stadion. Bírók, játékosok és szurkolók mind együtt tapsoltak. A belgák játéka a félidő második felére kezdett egyenesbe jönni, többet birtokolták a labdát, de sok veszélyt nem jelentettek Kasper Schmeichel kapujára.

Kevin De Bruyne megérkezett

A belgák kapitánya, Roberto Martínez változtatott is a félidőben, Dries Mertens helyett becserélte Kevin De Bruynét. A Manchester City irányítója a BL-döntőn szenvedett orrtörést, ami után műteni is kellett. Szentpétervárra még nem utazott el a csapattal, nélküle is simán, 3-0-ra nyertek az oroszok ellen. Most viszont a belgáknak szükségük volt a legjobb játékosukra, aki szinte bármilyen szituációban képes helyzetbe hozni a társait.

A második félidőből tíz perc telt el, és De Bruyne máris megvillantotta a klasszisát. Romelu Lukaku tört előre a jobb szélen, majd De Bruynéhez passzolt, aki lövés helyett inkább elfektetett két védőt, és kihagyhatatlan helyzetbe hozta Thorgan Hazard-t. Ő nem is hibázott, a sakk-mattig kijátszott akció végén a kapuba passzolt, 1-1.

A 70. percben megint Lukaku volt a belgák támadásának kulcspontja, akitől három dán védő sem tudta elvenni a labdát a jobb félterületben. Lukaku visszapassza után a bal oldalra fogatták át a játékot, a labda lábról lábra járt, mígnem a lendületből érkező De Bruynét hozták lövőhelyzetbe. Ő állítgatás nélkül, ballal lőtt óriási gólt a tizenhatos vonaláról, a dán védelem teljesen eltolódott ennél a helyzetnél, 1-2.

A meccs végén a dánoknak volt esélyük egyenlíteni, Martin Braithwaite a 88. percben kapufát fejelt. Thibaut Courtois csak szemmel követte a labdát. A dánok az utolsó percekig is nyomtak, Mathias Jensen egy labdaszerzés után csak kevéssel bombázott a belga kapu fölé. A meccs vége felé Courtois nem túl szimpatikus módon húzta az időt, emiatt Kuipers öt perc hosszabbítást is rátett. Egy 95. perces szabadrúgásnál még Schmeichel is előrement, de a belgák kivágták a labdát. Thomas Meunier megpróbált távolról gólt lőni az üres kapuba, de Skov Olsen blokkolt. A belgák kihúzták a végét, és 2-1-re megnyerték a meccset.

A belgák két meccs után hat ponttal állnak a B csoport élén, a dánoknak továbbra sincs pontjuk. Hétfőn a belgák a finnekkel, a dánok pedig az oroszokkal játsszák az utolsó csoportmeccsüket.

Dánia–Belgium 1-2 (1-0)

  • Koppenhága, vezette: Björn Kuipers (holland)
  • gólszerzők: Yussuf Poulsen (2.), illetve Thorgan Hazard (55.), Kevin De Bruyne (70.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!