A belgák duplázó csatára gólörömében egyből az összeeső Eriksennek üzent

2021. június 12. – 22:58

frissítve

A belgák duplázó csatára gólörömében egyből az összeeső Eriksennek üzent
A belga Romelu Lukaku gólja után a kamerán keresztül üzent klubtársának, a dán Chrstian Eriksennek, akin életmentő beavatkozást kellett végrehajtani miután összeesett a meccsén Fotó: Vlagyimir Asztapkovics/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-Európa-bajnokság B csoportjában Belgium igazolta a papírformát, és az első fordulóban 3-0-ra verte a hazai pályán játszó Oroszországot. A belgák ezzel a győzelemmel a csoport élére is álltak.

A torna egyik esélyesének kikiáltott Belgium magabiztosan kezdhette meg a csoportkörét, hiszen a belga válogatott még sosem kapott ki Oroszországtól, öt győzelem, két döntetlen a mérlegük, ráadásul legutóbbi meccsükön pont a mostani helyszínen, a szentpétervári stadionban 4-1-re nyert Roberto Martínez válogatottja az oroszok ellen.

Azt már elég régóta tudni lehetett, hogy a belgák legjobb játékosa, a Bajnokok Ligája-döntőben megsérült Kevin De Bruyne nem szerepel az Eb első meccsén, és az sem volt nagy meglepetés, hogy Eden Hazard sem került be a kezdőbe. Az oroszoknál sem volt igazán nagy meglepetés a felállásban, a támadásban Artyom Dzujábra építettek, és Alekszandr Cserszeszov kapitány ötvédős felállást választott.

Első félidő

Túlzás lenne azt állítani, hogy egymásnak estek a csapatok az első percekben, a belgák lassan építkező játékot választottak, az oroszok pedig örülhettek, ha hozzájuk került a labda. A 7. percben aztán Dzjuba ugrott ki, de csak egy szögletet jegyezhettek a hazaiak. Néhány perc múlva pedig már egy kapott gólt. Ha az oroszok középső védője, Andrej Szemjonov nem botlik bele egy előreívelésbe, akkor a játékvezető les miatt lefújta az akciót, de így Romelu Lukaku ajándék labdát kapott. A belga csatár a 11-es pontnál teljesen üresen átvehette a labdát, majd fél fordulatból a bal alsó sarokba gurított. Lukaku ezután az egyik kamerához futott, majd belemondta, hogy: Chris, Chris, szeretlek! A csatár ezzel az Internazionaléban játszó klubtársának, Christian Eriksennek üzent, aki a B csoport másik meccsén esett össze, majd életmentő beavatkozás után került kórházba.

A 14. percben már az oroszoknak volt helyzetük, bár Thibaut Courtois kapusnak nem jelentett különösebb nehézséget Fernandes középre fejelt labdáját megfognia. Ezután volt még egy jól felépített orosz támadás, de aztán szinte teljesen eltűntek a hazaiak.

A belgák mintha a 20. percre melegedtek volna be igazán, egyre nagyobb kedvvel játszottak, élvezetes akciókat vezettek, a bal oldaluk élt igazán, Thorgen Hazard és Carrasco zavarta meg rendszeresen a védelmet.

A 25. perctől egy kemény összefejelés miatt állt a játék, Timoty Castagne-t és Daler Kuzjaevet kellett ápolni, végül mindkét játékost le kellett cserélni. Az oroszoknál Gyenisz Cserisev szállt be, aki a három évvel ezelőtt négy gólt is lőtt a hazai rendezésű vb-n, így azóta is a válogatott egyik ikonjának számít, ma azonban nem nyújtott igazán kiemelkedőt, a második félidőben őt is lecserélték.

A 34. percben Belgium megszerezte második gólját, amihez a leblokkoló orosz védelem megint hozzátette a magáét. A bal szélről Hazard labdája érkezett, ami egyszerre tűnt beadásnak és lövésnek is, mindenesetre Anton Sunyin kapus kiütötte. A labda a csereként beállt Meunier-hez pattant, aki üresen maradva gurított egy gólt.

A félidő végén még használni kellett a videóbírót is, Zsirkov akasztotta össze Meunier lábait a 16-oson belül, de végül nem ítéltek ezért 11-est, maradt a 2-0.

Második félidő

A második félidő eleje jól látható változást hozott, egy jóval nagyobb lendülettel játszó és támadóbb orosz válogatott jött ki a pályára, és elég sokáig be is szorították a belgákat. Alekszandr Golovin jól szervezte a játékot, és Dzjuba is többször próbált betörni. Belgium labdatartással próbált kicsit lassítani az iramon, és a védekezése rendben volt, így igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni az oroszok.

A 70. perc után már elég bátran cserélt a belga kapitány, Eden Hazard is játéklehetőséget kapott, és a védelemben is váltott, Vermaelen érkezett Vertonghen helyére, akinek nem volt teljesen rendben a bokája.

A belgák spórolósnak tűnő játékkal is tudtak még egy gólt szerezni, a 88. percben Lukaku mozgott be egy jó passzra, majd védője mellől újra a jobb alsó sarokba lőtt, ezzel ő lett az Eb első duplázója. Az Interben nagyszerű, 24 gólos szezon lehozó csatárban sokan látják az Eb gólkirályjelöljét is.

A hátralévő néhány percben az oroszok már nem tudtak szépíteni, a belgáktól egymás után negyedszer kaptak legalább három gólt. Belgium győzelmével igazolta, hogy számolni kell vele, a csoportból való továbbjutás aligha jelent majd gondot ezek után Martínez csapatának.

A második fordulóban az oroszok a finnekkel, a belgák a dánokkal játszanak majd.

Belgium-Oroszország 3-0
gólszerző: Lukaku (10.; 88.), Meunier (34.)
A csoport állása: 1. Belgium 3 pont (3-0), 2. Finnország 3 pont (1-0), 3. Dánia 0 pont (0-1), 4. Oroszország 0 pont (0-3)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!