Hihetetlen meccs Münchenben: a németeknek kellett harcolni a döntetlenért, Magyarország a 2-2-vel kiesett az Eb-ről

2021. június 23. – 22:58

frissítve

Hihetetlen meccs Münchenben: a németeknek kellett harcolni a döntetlenért, Magyarország a 2-2-vel kiesett az Eb-ről
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és a német futballválogatott 1954 után találkozott ismét nagy tornán, akkor a világbajnokság döntőjében, most az Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén. A 2-2-es végeredmény megmentette Joachim Löwöt, mert Németország folytathatja. Magyarország remekül helytállt, élmény volt nézni a védekezést, de az ellentámadásokat is. Továbbjutást viszont nem ünnepelhettünk.

A 11 helyszínen rendezett Európa-bajnokságon a magyar válogatott először mozdult ki a Puskás Arénából, és Németországban kellett kiharcolnia a továbbjutást. A Freiburgban futballozó Sallai Roland arról beszélt a meccs előtt, hogy egy meccsen minden megtörténhet.

Arra persze a legkevésbé sem számított senki, hogy egy néző szivárványos zászlóval a kezében rohan be a pályára a magyar Himnusz alatt. A kamera éppen az éneklő magyarokat mutatta, a férfi nem került képernyőre, a biztonsági emberek pedig leszerelték. Hogy a városban milyen volt a hangulat, arról itt írtunk.

Marco Rossi nem változtatott csapatán, ugyanazok kezdtek, akik Franciaország ellen is. A kapitány azt mondta, szükség lesz a szerencsére is, de a legfontosabb persze a szervezett, lelkes, szívós védekezés, ami ennek a csapatnak a sajátja. Joachim Löw a sérült Thomas Müller helyére Leroy Sanét állította.

Ha végignézné, mi történt percről percre, akkor itt megteheti.

A csapatkapitány befejelte

A mieink természetesen öt védővel álltak fel, de nem mondtak le a támadásokról, már az első tíz percben lehetett volna egy nagyobb helyzet Sallai Roland előtt, ha jobban pattan a labda. A 11. percben Ginter ötlettelenül és rosszul passzolt, Szalai a saját térfelének közepén megszelídítette a labdát, majd ő megindult, miközben Kleinheisler és Nego volt a labda útja. Sallai észlelte Szalai mozgását, és amikor újra hozzákerült, egy nagyszerű ütemű labdával játszotta meg a magyar csapatkapitányt, aki nyolc méterről a kapuba fejelt. Szalai remekül vetődött előre, a labdába Neuer csak beleérni tudott, de kiütni már nem. Magyarország vezetett, és ebben a pillanatban továbbjutásra állt.

Szalainak volt már sikerélménye ebben a stadionban a Mainz játékosaként, most egészen más jellegű örömben volt része. A 2016-os Európa-bajnokságon az osztrákoknak lőtt egy fontos gólt, most újra eredményes volt egy nagy tornán.

A 20. percben egyenlíthetett volna Mats Hummels ha pontosabb a fejese, jól emelkedett Havertz szögletére, magasabbra ugrott, mint Willi Orbán, de a kapufa kisegítette Gulácsit. Felszabadítani nem tudtunk, Ginter közeli labdáját viszont lehúzta Gulácsi. A németeknél volt többet a labda, de messze nem volt annyira gördülékeny a csapatjátékuk, mint szombaton.

És gyorsan tegyük hozzá, hogy a magyar válogatott fegyelmezetten, koncentráltan védekezett, és bírta erővel. Marco Rossi szövetségi kapitány azt emelte ki kedden, hogy korábban ugyan voltak erőnléti gondjai a csapatnak, most nem látszódnak. Rossi egyébként végig karmesterként integetett a játékosainak, mikor mozduljanak ki, hogy ne szoruljunk be annyira.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A bekapott gól után azonnali válasz

Az 52. percben Havertz játszotta tisztára magát, a rövid sarkot vette célba a tizenhatosról, de Gulácsi a helyén volt, és vetődve hárított. Három perc múlva Schäfer András összefejelt Gündogannal, de tudta folytatni a játékot. Ezután Szalai harcolt ki szabadrúgást, Kleinheisler beadása Szalai Attilát kereste, de Neuer a rövid saroknál a helyén volt. Nemsokára Fiola iramodott meg a bal oldalon, amikor a tizenhatoson belülre ért volna, akkor Sané kézzel sodorta el előle a labdát. Sallai kapura tette, és Neuer ugyan ment a labdáért, a kapufa hárított.

Ez a két momentum jelezte, Magyarország nagyon is komolyan gondolja, hogy megnyeri ezt a meccset. A németek pedig most nem úgy mentek, nem úgy tartották a labdát, ahogy a portugálokkal szemben, messze nem volt meg bennük az a lendület, és az az elképzelés, mint szombaton. Az akkor a bal oldalon folyamatosan előretörő Gosens most semmi vizet nem zavart.

A 66. percben aztán Hummels megnyert egy fejpárbajt, Gulácsi talán egy ütemet tévesztett, így a védő a kapu felé fejelte a labdát, ami nem ment volna be, de Havertz egy méterről fejjel besegítette, Nego nem érhette utol, ezzel lett 1-1. A Chelsea-vel BL-győztes csatárnak ez volt az utolsó megmozdulása, mert lecserélte a találata után Löw, és a másik BL-győztest, Timo Wernert hozta a helyére.

Szomorkodásra azonban semmi okunk nem akadt, mert a középkezdés után felívelt labdát ugyan elfejelték a németek, Schäfer lecsapott rá, Szalai Ádámhoz fejelte, aki tökéletesen játszotta meg a lendületben maradó Schäfert, ő lehagyta Sanét, és a céltalanul kimozduló Neuer mellett a kapuba fejelt, újra vezettünk, 2-1 volt az állás. A középpályás eddig is az Eb egyik nagy felfedezettje volt, de ilyen fontos gólról talán ő maga sem álmodhatott.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

Mámoros pillanat volt, Magyarország így ismét továbbjutásra állt, és úgy kezdődött az utolsó 20 perc, hogy ezt az előnyt már valahogy meg kell tartani. Tíz perccel a vége előtt Kroos egy kényszerítő után az ötös sarka közeléből lőhetett, de mellétette a labdát.

Rossi a hajrára lehozta Szalait, a cél egyértelmű volt, Varga Kevin sebességét jobban ki lehet használni a hajrában. Varga majdnem el is tudott futni egy labdával, de nem sikerült neki, míg ebből a támadásból Goretzka kiegyenlített. Gulácsi lábbal bele tudott érni a lövésébe, de hárítani már nem tudta, 2-2.

A németek az utolsó percekben sorra rúgták a szögleteket, tartották a labdát, és mivel ezt jól csinálták, a magyar válogatott már nem tudott támadást vezetni, így nem tudta a maga javára fordítani az állást. Sanénak volt még egy nagy helyzete, de rossz megoldást választott.

Magyarország két ponttal, a várakozásokat messze felülmúló játékkal köszönt el az Európa-bajnokságtól. Szép volt fiúkkal és a Himnusszal búcsúzott el csapatától a magyar szurkolótábor. Marco Rossit is éltették.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A csoport másik meccsén Budapesten 2-2-re végzett a világbajnok Franciaország és az Eb-címvédő Portugália.

A csoport végeredménye: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Portugália, 4. Magyarország

A belgák a portugálokkal folytatják, a franciák Svájccal, Londonban pedig lesz egy angol–német.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!