Németország–Magyarország 2-2

2021. június 23. – 21:05

frissítve

Németország–Magyarország 2-2
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A győzelem a cél Németország ellen Münchenben, ez ugyanis biztos továbbjutást jelent, a döntetlen viszont kevés lenne ehhez. Rossi a franciák ellen 1-1-et játszó csapatot nevezte újra, nekik kellene még nagyobb csodát tenniük.

A bekapott gól után még többet birtokolták a labdát a németek, és sokáig nagyon szervezetten védekezett a magyar csapat, de a 17. percben a BL-döntőt eldöntő Kai Havertz már megkeverte a védelmet, majd pár perccel később Németország körbelövöldözte a kaput. Rossi csapatának csak egyetlen kontrára futotta, de azzal sem sikerült eljutni a kapu elé, fárasztó és feszült perceket él át a magyar válogatott.

Helyszíni tudósítás
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hummels ugrott a legmagasabbra egy szögletnél, de a kapufa megmentett minket. Aztán Gulácsi tette ezt, Ginter lőtt az ötösön belülről, de nem volt igazán erő a lövésben. Marad a nyomás a magyar kapun, szinte folyamatosan támadásban most a németek.

A jobbon cselezte át a védőket a Chelsea támadója, szinte az alapvonalról tette vissza középre, de nem volt érkező ember, szerencsénkre.

Bár inkább Németország kezdeményez és a labdát is többet birtokolja, a magyar válogatott elég bátran játszik, nem sündisznóállást választott. Egy hosszú indítás után ugyan Kimmich ráijesztett a magyarokra a meccs elején, de utána nem sokkal Sallai mozgatta meg a német védőket, és több akciót is vezettünk a jobb oldalon. Majd pont a 10. percben Szalai Ádám fejelt Sallai felívelése után a német kapuba.

Hatalmas fejes volt, 1-0 ide. Gyönyörű támadás volt, Nego indult a jobbon, Sallai kérte el tőle, majd ő is adta be két védő mögé Szalainak. Neuer csak beleérni tudott, hárítani nem. Magyarország továbbjutásra áll jelenleg.

GÓL!
HUN A. Szalai
GER Németország 0 : 1 Magyarország HUN

Rüdiger közbenjárásával persze, ő fejelte mellé a labdát. Rüdiger a harmadik érkező ember volt, kettőnek hosszú volt a beadás.

Bátran támad a magyar csapat, ami érthető is, hiszen csak győzelemmel lehet meg a továbbjutást. A franciák ellen hatalmasat játszó Sallait keresték egy mélységi indítással, a labda viszont végül Neuer kapus kezében kötött ki, nem lett lövés.

Nagyon mélyről kapott indítást Kimmich, aki Fiola mellett lekezelte, majd éles szögből kapura is tette a labdát, szerencsére Gulácsi fél kézzel is könnyen fogta. Szalai Ádámnak volt egy nagyobb futása az imént, de hosszú volt a felé tartó labda, nem sikerült veszélyt okoznia a német védelemnek.

A Die Zeit közvetítésében megjegyezte, hogy magyar szurkolói csoport skandálta azt, hogy „Deutschland, Deutschland, homosexual”, míg a Redditen olyan felvételt osztott meg, amin egy csoport azt skandálta, hogy „Buzi németek”. Ezek a megnyilvánulások egyértelműen a szivárványszín viselésével kiálló németeknek szóltak, ők az eltérített magyar pedofiltörvény és a homofóbia elleni tiltakoznak.

Németország kezdett. Az eső rendületlenül esik közben tovább, ennek hatása lehet a meccs alakulására, megcsúszó, megpattanó labdákra is készülni kell mindkét oldalon.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Helyszíni tudósítás

Miközben a magyar csapat a Himnuszt énekelte, a pályára rohant egy férfi szivárványos zászlóval, a kamera nem vette, két biztonsági ember eredt a nyomába, és a felezővonalnál érték utol. Ott kiterült. Aztán letessékelték a pályáról, a mieink eközben elénekelték a Himnuszt.

Fotó: Matthias Hangst / POOL / AFP
Fotó: Matthias Hangst / POOL / AFP

A közvetítésben nem mutatták – súgják a fülemre Budapestről –, csak a helyszínen lehetett látni az akciót.

Helyszíni tudósítás

Amikor bemelegített a magyar csapat, Fiola 18 méterről, laposan Gulácsi bal kezére lőtte a labdát, ami bement a kapuba. A második kísérlete viszont már nem sikerült ilyen jól. Ellentétben Sallai Roland csavarásával, amit a felső kapufa segített a kapuba. A meccsen sem ártana egy ilyen. Ráadásul épp a magyar tábor felőli kapuba rúgta a labdát.

A német–magyar előtt az M4 Sport Marco Rossi szövetségi kapitányt kérdezte a kezdőcsapatról, amiben nincs változás az előző Eb-meccshez képest. Rossi azt mondta, nem volt nehéz döntés a csapat összeállítása, mert mindenki teljesen regenerálódott, amit a futballisták adatai is megerősítettek. Tihany Viktor riporter külön rákérdezett Szalai Ádámra, aki a magyar–francián sérült meg, és kórházban is kezelték a csatárt. Rossi azt mondta, Szalai is teljesen rendben van, különben nem került volna be a csapatba. További faggatózásra pedig azt válaszolta, hogy Szalai Ádám azért van a kezdőben, mert felgyógyult, ha nem így lenne, akkor őt kéne kórházba vinni.

A szövetségi kapitány arra is kitért, hogy a hűvösebb idő miatt kevésbé lesz megterhelő a meccs. Münchenbe kevesebb magyar szurkoló támogatja majd őket, mint a Puskás Arénában, de tudják, hogy az országért játszanak, érzik a szurkolók támogatását.

Igaz, az nem ma volt, hanem 1911 decemberében, vagyis 110 éve. Ami a közelebbi múltat illeti, Joachim Löw irányítása alatt kétszer vertek minket a németek, mindkettő barátságos meccs volt. A végelszámolás szerint 5-0-s összesítéssel voltak jobbak nálunk a 2010-es és a 2016-os meccseket nézve, az öt gólból 3 Budapesten esett.

„A két válogatott 1954, vagyis a berni világbajnoki döntő óta nem találkozott egymással tétmeccsen, akkor a magyarok voltak az esélyesek, most nem: 1,2-szeres pénzt fizetnek a fogadóirodák a német sikerre, 15-szöröst a magyarra. Ezek fényében az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetése lenne, ha Magyarország megverné Németországot, de ahogy a válogatott támadója, Sallai Roland is mondta, egy meccsen bármi megtörténhet” – írtuk a német–magyar beharangozójában.

A cikkben azt is kiemeltük, hogy három éve, az oroszországi vb-n bénítóan hatott a németekre a győzelmi kényszer, Dél-Koreát nemhogy megverni nem tudták, a 92. és a 96. percben kapott gólokkal még ki is kaptak. Hasonló forgatókönyvvel mi is kiegyeznénk, még úgy is, ha látszólag a végtelenségig kell így izgulni.

Helyszíni tudósítás

Még egy időjárásjelentés Münchenből: egyre gyakrabban villámlik, feltámadt a szél is. A fényekből úgy ítélhető meg, hogy nem a stadion környékén van egyelőre a vihar, de az is biztos, hogy a közelben van. Ha villámlás van, akkor nem lehet játszani. Az ukrajnai Donyeckben 2012-ben a házigazdák a franciákkal játszottak, azt a meccset félbe kellett szakítani.

  • Eddig 35-ször találkozott a két válogatott egymással, 33-szor barátságos mérkőzésen. Csak az 1954-es két világbajnoki meccs volt hivatalos találkozó. Magyar sikerek inkább a korábbi meccseken voltak, eddig 14 német győzelem, 10 döntetlen és 11 magyar siker a mérleg. Legutóbb 2016-ban találkozott a két csapat Gelsenkirchenben, Németország Lang Ádám öngóljával és Thomas Müller találatával 2-0 arányban nyert. 2004-ben nyertünk legutóbb Németország ellen Kaiserslauternben, Torghelle Sándor két góljával.
  • Joachim Löw csapata a 8 Európa-bajnoki selejtezőjéből hetet megnyert, csak Hollandia verte meg Németországot hazai pályán. Magyarország a 4. helyen végzett csoportjában Horvátország, Wales és Szlovákia mögött, 12 pontot szerezve, majd Bulgária és Izland elleni pótselejtezőn harcolta ki az Európa-bajnokságon való részvétel jogát.
  • Magyarország mindkét eddigi mérkőzésén 5 helyzetet alakított ki, 3 kaput eltaláló lövése volt.
  • Willi Orbán Kaiserslauternben született, kettős állampolgárként játszhatott volna német színekben is, de Magyarország válogatottját választotta. Niklas Süle Frankfurtban született, nagyszülei magyarok voltak, Budapestről érkeztek Németországba. A Bayern München középső védőjének lett volna lehetősége magyar válogatottban is pályára lépni.

A német–magyar mérkőzés játékvezetője az orosz Szergej Karaszjov, aki a 2016-os Eb-n is vezetett meccset a magyaroknak. Akkor Marseille-ben az Izland elleni meccset fújta, és megadott Izlandnak egy vitatható 11-est.

A 42 éves bíró ezen az Eb-n is kapott már meccset, az olasz–svájcit vezette, de a Bajnokok Ligájában is szerzett már tapasztalatot.

Karaszjov egyik hobbija a metal koncertek látogatása, kedvenc zenekara a Slayer, kopasz fejével hasonlít is kicsit Kerry King gitárosra.

Karaszjov az olasz–svájci meccsen – Fotó: Mike Hewitt / Reuters
Karaszjov az olasz–svájci meccsen – Fotó: Mike Hewitt / Reuters

A Deutsche Wetterdienst azt írta, hogy délnyugat felől zivatarok érkezhetnek, viharos, akár 80 km/h-s széllökések lehetnek, heves esőzés is lehet, akár 25 mm csapadék is hullhat rövid idő alatt, apró szemű jégeső is előfordulhat.

Hrutka János, a Telex szakértője írta meg annak a 17 évvel ezelőtti mérkőzésnek a történetét, amikor Magyarország Torghelle Sándor két góljával idegenben verte Németországot. A meccs különlegessége nem ez, hanem a válogatottban egy meccsel korábban, Kínában bemutatkozó Rósa Dénes története, aki Kínából előbb Németországba, majd Magyarországra repült, megházasodott, aztán egyből visszament a németek elleni meccsre Kaiserslauternbe.

A teljes történet itt olvasható.

Németországban most nem feltétlenül a meccs a fő téma, hanem az eltérített magyar pedofiltörvény, és a homofóbia elleni tiltakozás, ennek jegyében osztották ki a belvárosban, illetve a stadion környékén a 12 ezer zászlót, miután nem engedte meg az UEFA, hogy a müncheni stadiont a szivárvány színeivel világítsák be.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A helyszínen egyébként 2200 magyar szurkolhat majd a csapatnak a győzelemért.

Helyszíni tudósítás

Nem sokkal azután, hogy a magyar kapusok kijöttek bemelegíteni az Allianz Arena gyepére, nyolc óra után elkezdett esni az eső. Kedden nagy vihar volt Münchenben, a villámlás most sem kizárt, sőt! Láttunk olyan előrejelzést, amiben jégesővel is riogatnak.

Amíg a magyar szurkolók ma Münchenre figyelnek, addig a francia és a portugál drukkerek Budapesten izgulnak. Az F csoport zárófordulójában a világbajnok franciák ma visszavághatnak a portugáloknak az öt évvel ezelőtti Eb-vereségért. A francia szurkolók a múlt heti magyar vonuláshoz hasonlóan a Hősök teréről együtt vonultak a Puskás Arénához.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Szijjártó Péter közlése szerint konzuli közbenjárás kellett, hogy az egyik magyar szurkolói busz a második, többórás várakozást jelentő megállítás után folytathassa az útját. A reptéren főleg a fekete pólós szurkolókat állították meg ellenőrizni. Szijjártó a videós bejelentkezésében azt is állítja, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezik, hogy magyar konzulok jelen legyenek a stadionnál.

  1. Franciaország – 4 pont
  2. Németország – 3 pont
  3. Portugália – 3 pont
  4. Magyarország – 1 pont

Nekünk egy győzelem ugye a biztos továbbjutást jelentené, mert 4 ponttal már garantáltan ott lehet lenni a nyolcaddöntőben, legrosszabb esetben továbbjutó csoportharmadikként. A csoport másik meccse is komoly téttel bír viszont, hiszen megjósolhatatlan, mi lesz Münchenben a végeredmény, így sem a franciák, sem a portugálok (inkább utóbbiak) nem lehetnek nyugodtak.

Szalai Ádám tudta vállalni a játékot, ez a legfontosabb hír, így Marco Rossi ugyanazt a kezdőcsapatot nevezte a meccsre, amely szombaton 1-1-et játszott Franciaországgal.

A németeknél valóban hiányzik Thomas Müller, de sokkal könnyebb dolgunk a Havertz, Gnabry, Sané csatársor ellen sem lesz, és akkor még ott van a portugálok ellen nagyot játszó két szélső, Kimmich és Gosens is.

Ez a két kezdőcsapat:

  • Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai Attila – Nagy, Négo, Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Ádám, Sallai
  • Németország: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich – Gündoğan, Kroos – Gosens – Havertz, Gnabry, Sané

Üdvözöljük olvasóinkat a Telex Németország–Magyarország Eb-meccs élő közvetítésében, ez lesz a magyar futballválogatott utolsó csoportmérkőzése a tornán, és még tétje is van. Oké, bravúrra van szükség, de amennyiben Marco Rossi csapata nyerne a jóval esélyesebb németek ellen, akkor bejut az egyenes kieséses szakaszba, és nyolcaddöntőt játszik.

A mérkőzést Koroknai Gergely és Fehér János fogja közvetíteni, a szakértőnk Hrutka János lesz. A helyszínen van Ághassi Attila és Huszti István kollégánk, ők a mérkőzés előtt és alatt jelentkeznek majd be helyszíni információkkal, fotókkal és a lefújás után az összefoglalóval. Közben azért rajta tartjuk a szemünket a másik csoportmeccsen, ugyanis Franciaország és Portugália Budapesten, a Puskás Arénában találkozik egymással, ennek a történéseiről Mizsur András számol majd be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!