Két meccs, ami megmutatta, hogyan verhető Németország futballcsapata

Legfontosabb

2021. június 23. – 12:41

frissítve

Két meccs, ami megmutatta, hogyan verhető Németország futballcsapata
A magyar válogatott a franciák ellen játszott június 19-i mérkőzés után – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország csoportjával, vagyis az F csoporttal zárul az Európa-bajnokság csoportköre: este 11 órára kiderül, melyik 16 válogatott folytathatja az egyenes kieséses szakaszban. Marco Rossi válogatottjától bravúr kell a továbbjutáshoz, ehhez ugyanis meg kellene verni Németországot Münchenben. Kedden már kiderült, hogy a győzelem biztosan továbbjutást ér.

A két válogatott 1954, vagyis a berni világbajnoki döntő óta nem találkozott egymással tétmeccsen, akkor a magyarok voltak az esélyesek, most nem: 1,2-szeres pénzt fizetnek a fogadóirodák a német sikerre, 15-szöröst a magyarra. Ezek fényében az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetése lenne, ha Magyarország megverné Németországot, de ahogy a válogatott támadója, Sallai Roland is mondta, egy meccsen bármi megtörténhet.

Már a meccsek sorrendje után látni lehetett: nem fordulhat elő olyan forgatókönyv, hogy a mieink eleve esélytelenül utazzanak Münchenbe. Ám még a várakozásainkat is felülmúlta talán, hogy a világbajnok franciák ellen szereztünk egy pontot szombaton. Rossit persze nem lepte meg az eredmény, ennyit tippelt, és a korábbi kapitány, Dárdai Pál is ilyen eredményt vizionált, amikor a meccsről kérdezték.

Rossi nyomatékosította a szerda esti meccs előtt, jobb játékra lesz szükség a németek ellen, mint a franciákkal szemben és egy kicsi szerencsére is szükség lenne, vagyis hogy a németek ne legyenek a legjobb formában. A jobb játék azért is fontos, mert a továbbjutáshoz mindenképpen három pontra van szükség.

Az északmacedónoknak és Dél-Koreának már sikerült

Németország mindkét eddigi meccsén hátrányba került. A franciák ellen Hummels öngólja már az első félidőben kialakította a végeredményt, míg a második meccsen Portugália egy szöglet után végigrohant a pályán és a németek nem tudták feltartóztatni a kontrát.

Joachim Löw, Németország szövetségi kapitánya arról beszélt kedd esti sajtótájékoztatóján, hogy most jó lenne nem hátrányba kerülni, csapata erejét és tartását mutatta azonban, hogy 0-1-es állásnál sem estek pánikba a portugálok ellen, válaszul nagy és lendületes rohamokat vezettek és még az első félidő végén egyenlíteni tudtak. A németek akkor győzelmi kényszerben játszottak, de különösebben nem lehetett látni rajtuk a feszültséget, mind a két szélen dinamikus támadásokat vezettek, folyamatosan nyomás alatt tartották Portugáliát.

A 2018-as világbajnokságon viszont bénítóan hatott rájuk a győzelmi kényszer, mert többet volt ugyan náluk a labda, többet próbálkoztak, de Dél-Korea ellen nemhogy nyerni nem tudtak az utolsó csoportmérkőzésen, hanem vereséget szenvedtek a 92. és a 96. percben kapott gólokkal. Az azon a meccsen látottak reményt adhatnak a magyar válogatottnak, akárcsak az, hogy az északmacedónok egy március végi vb-selejtezőn megmutatták, hogyan lehet legyőzni a németeket idegenben. Akkor Elmas a 85. percben alakította 2-1-re a meccsre állását. (A macedónok most sem vallottak kudarcot, de pont nélkül estek ki.)

A német válogatott Mats Hummelst nem véletlenül kérdeztek a vb-kudarcról, ő viszont mindenkit megnyugtatott: a jelenlegi válogatott egységesebb, erősebb, és jobb a hangulat. A vb-n maga Hummels volt az, aki többször is élesen kritizálta társait, de most szerinte minden rendben van, különösen fejben, mert három éve a hozzáállás sem volt a legjobb. Jelenleg sokkal jobb jeleket tapasztal.

Löw miután megdicsérte a magyar válogatott fejlődését, arról is beszélt, hogy a portugáloknak és a franciáknak is sok gondot okozott a fizikálisan erős és a párharcokban is jól teljesítő magyar csapat. Óvatosságra figyelmeztetett, nem szabad türelmetlenkedniük, ha a mieink visszaállnak, és kontrára rendezkednek be.

„Fárasztani kell a magyarokat, 60-65 perc után jöhet el a mi időnk”

– adta ki az utasítást már a sajtó előtt.

A német válogatott tagjai a június 19-i portugálok ellen játszott meccsen – Fotó: Matthias Hangst / Getty Images
A német válogatott tagjai a június 19-i portugálok ellen játszott meccsen – Fotó: Matthias Hangst / Getty Images

Thomas Müller sérülése valószínűleg nem jön rendbe a szerda esti meccsre, így ő nem lehet ott a társaival. Hummels egyébként vezérnek nevezte őt, aki nemcsak a pályán, hanem azon kívül is meghatározó egyéniség. Ha a Manchester City játékosa, Leroy Sané helyettesíti, még egy dinamikus és gyors játékos érkezik a kispadról, akivel meggyűlhet az összehangoltan mozgó magyar védelem baja.

A szervezettségben és a védelemben bízhatunk

Eddigi eredményeink alapján már egyértelműen megállapítható, hogy Magyarországot nem lehet lebecsülni, Hummels azt a kifejezést használta, hogy nem piknikezésre készülnek, hanem egy komoly és feszültséggel teli meccsre.

A magyar válogatott Freiburgban futballozó csatára, Sallai Roland sebessége a magyar oldalon ezúttal is kulcs lesz, a mainzi center, Szalai Ádám a franciák elleni meccsen elszenvedett sérülése után már együtt edzett a társaival kedden, várhatóan ott lesz a kezdőben. Loic Negónak a jobb oldalon azt a Gosenst kell semlegesítenie, aki a németeknél a portugálok ellen a meccs embere lett, miután gólt fejelt, gólpasszokat adott. Nem könnyű feladat féken tartani az Atalanta játékosát, de ha a szervezettség megmarad és a védelem továbbra is remekül teljesít, akkor nem is lehetetlen. Kleinheisler László harcos és agilis játékára, Nagy Ádám sok futására is nagy szükség lesz természetesen.

Gólt pedig akár egy rögzített helyzetből is lehet szerezni, noha eddig azokból nem voltunk veszélyesek. A németek külön nem gyakorolták a szögletvédekezést, legalábbis Löw szerint, de ez persze lehet egy elterelő hadművelet része is.

A németek kvalitásai jobbak, képzettebbek, de elég nekik a döntetlen a továbbjutáshoz, ami a malmukra hajtja a vizet, de Nagy Ádám szavai abszolút ide illenek: Dávid és Góliát csatáját az elsőre lebecsült Dávid nyerte.

A Magyarország–Németország mérkőzést 21 órától élőben követheti a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!