Mit tehetsz egy érintéssel? (x)

2023. október 15. – 11:16

Mit tehetsz egy érintéssel? (x)
Fotó: Egyed Péter

Másolás

Vágólapra másolva

A jelnyelv néhány alapvető kifejezésére tanít egy fiatal lány, akit az utóbbi hetekben Budapest frekventált helyszínein, országszerte a bevásárlóközpontokban és a közösségi felületeken láthatunk.

A Visa „Tanulj meg adni!” figyelemfelhívó kezdeményezése arra mutat rá, hogy az adományozással nemcsak adunk, kapunk is. Persze a jóérzés garantált, ha adományozunk, de mivel az érintéses fizetés mozdulatsora nagyon hasonló az „adni” szó jelnyelvi megfelelőjéhez, így a támogatással egyidőben még jelnyelv leckét is kapunk.

A digitális fizetések terén világelső cég a Siketek Világnapján (2023. szeptember 24.) indította el „Az érintés ereje mindannyiunké” kampányát, amely a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét (SINOSZ) támogatja. A digitális adományozási pontoknak köszönhetően bárki mindössze egy érintéssel segítheti a szervezetet, és közben egy kicsit többet megtudhat a támogatott közösségről is.

Az adományozásból befolyó összeget a SINOSZ alapvető kommunikációs akadálymentesítési támogatásra fordítja, beleértve a személyes és virtuális jelnyelvi tolmácsolást és akadálymentesítési eszközöket, például mobil indukciós hurkokat és interaktív intelligens táblákat a jelnyelvi oktatáshoz.

Most ismerjük meg kicsit közelebbről a kampány főszereplőjét, Bóka Rebekát, és az ő érintettségét a kezdeményezésben!

Mióta vagy hallássérült?

Hallásállapotomat tekintve születésem óta súlyos nagyothalló vagyok.

Milyen kihívásokkal szembesülsz a mindennapokban?

Legfőképpen a társas kapcsolatok területén tapasztalok akadályokat. A nagyobb társaságokban egy-egy beszélgetés során nem könnyű követni a társalgást, így a kapcsolatok kialakítása is nehezített terep számomra. A kulturális programok terén kihívást jelent, hogy az előadás szövegét, a párbeszédeket megértsem. Emiatt színházba inkább a vizuális élmény miatt megyek, ha nagyon látványos az előadás.

Az oktatás során milyen tapasztalataid voltak? Jelenleg tanulsz valahol?

Igen, épp idén szeptemberben kezdtem a fogtechnikusi képzést a Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézményében. A jelenlegi oktatás során nagyon jó benyomásaim vannak, első padban ülök, így megértem az oktatókat, illetve nagy segítség, hogy a tananyagokat mindig elküldik prezentáció formájában is. Ha esetleg valamit nem értek az órán, akkor megkérdezem az oktatót, vagy a szaktársaimat, akik nagyon segítőkészek.

Korábban az online oktatás fokozott nehézséget jelentett, mivel az okos eszközök nem olyan minőségben adták át a hangokat, a hangzó beszédet, mint a való életben. A kommunikáció során erősen támaszkodom a szájról olvasásra, emiatt például a telefonálás során nehezítő tényező, hogy nem látom az illető arcát, száját. A maszkviselés emiatt sok akadályt gördített elém, hiszen így már a személyes jelenlét során sem tudtam a szájról olvasásra támaszkodni.

Miben a legnagyobb segítség neked, valamint a siketek és nagyothallók közössége számára egy ilyen kezdeményezés?

Úgy gondolom, hogy a pénzügyi támogatás mellett a Visa kampánya segít abban, hogy a hallássérültek ügyét sokan megismerjék, illetve kibővüljenek az adományozási szokások.

Fotó: Egyed Péter
Fotó: Egyed Péter

A Visa megbízásából készített, friss reprezentatív kutatásból [1] az derült ki, hogy a magyarok háromnegyede rendszeresen adományoz. Tízből hét visszatérő jelleggel adakozó tartja úgy, hogy a bankkártyás fizetés könnyebbé és egyszerűbbé teszi a támogatást. Az adományozók többsége jelenleg banki átutalással vagy készpénzzel adományoz, de közel felük nyilatkozott úgy, hogy ha lehetősége nyílna rá, akkor bankkártyát is használna. Választásuk indokaként azok, akik a digitális adományozást részesítik előnyben, leggyakrabban azt említették, hogy a mindennapok során is jellemzően így fizetnek. Az adományozók több mint fele azt nyilatkozta, hogy akár egy éven keresztül havi rendszerességgel is fordítana jótékonyságra kisebb összegeket, amennyiben lehetősége nyílna bankkártyás fizetésre az adományozás során.

Kép: Visa
Kép: Visa

A Visa kiemelt célja, hogy hozzájáruljon egy inkluzívabb társadalom létrejöttéhez azáltal, hogy lehetőséget biztosít a digitális fizetésre, valamint a digitális fizetés elfogadására mindenhol és mindenki számára.

Idén a Change Hungary-vel együttműködve a Visa egy szélesebb körű programot is elindított adományozó terminálok telepítésére. Ötven digitális adományozási pont működik országszerte, ahol további jótékonysági szervezetek a saját, személyre szabott digitális termináljaikkal végezhetik az adománygyűjtést.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Visa.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!