A Hvg.hu felelős szerkesztője lett az Európai Sajtódíj egyik győztese

2021. június 3. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2012-es alapítása óta még egyszer sem nyerte el magyar újságíró az Európai Sajtódíjat (European Press Prize) a négy kategória (Oknyomozó Tudósítás, Kiváló Tudósítás, Vélemény, Innováció) egyikében sem, és különdíjat sem osztottak még magyar versenyzőnek, ám idén ez máshogy alakult, mert a Vélemény kategória győztese Nagy Iván Zsolt, a Hvg.hu felelős szerkesztője lett a When Trianon hurts differently / Amikor Trianon nem úgy fáj című írásával.

Nagy Iván Zsolt – Fotó: Máté Péter / HVG
Nagy Iván Zsolt – Fotó: Máté Péter / HVG

Az erről szóló sajtóközlemény szerint a szerző a Magyarország és Románia közötti trianoni békediktátum drámai jelentőségére reflektál. Nagy Iván Zsolt a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni szerződés hatásairól szóló cikkében történeteket mesél el és válaszokat keres, hogy megpróbálja elmagyarázni, mit jelent számára Trianon, és mit jelent azoknak az embereknek, akikkel beszél.

Az idei verseny nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert még sohasem érkezett ennyi pályázat. Több mint ezren jelentkeztek Európa szinte minden országából, a győzteseket a díj történetében valaha volt legnagyobb merítésből választották. A nagyzsűri az idei év győzteseit az alapján választotta, hogy mekkora úttörő hatással volt a nyilvános vitákra, és hogy mennyire innovatívan közelítették meg az újságírást.

A Kivételes Tudósítás Díját Janusz Schwertner „Love in the time of plague” című cikke kapta, ami a lengyel transzfóbiával és gyereköngyilkossággal foglalkozott.

Az Innovációs Díjat – a 2017 és 2018-as jelölés után – a Maldieta.es csapata kapta a legújabb projektükért, egy információkat tényellenőrző whatsapp chatbotért.

Az Oknyomozói Díjat Roman Amin kapta a „Kirill and Katya: Love, offshores, and administrative resources. How marrying Putin’s daughter gave Kirill Shamalov a world of opportunity”. Idén áprilisban az orosz rendőrség rövid időre letartóztatta és kihallgatta Anint, amit minden bizonnyal a kremli elit utáni oknyomozás megtorlása motivált.

Emellett a zsűri minden Belaruszban dolgozó újságírót bátornak és függetlennek ismert el azzal, hogy nekik ítélte az idei év Különdíját. A nevükben a díjat a díjra jelölt, a Lukasenko-ellenes tüntetések során elkövetett belarusz rendőrségi erőszakról szóló adatvezérelt oknyomozás, a „Brutalised Minsk: how Belarusian police beat protesters” című projekt veszi át.

A 2021-es nagyzsűriben ült Alan Rusbridger, a Guardian korábbi főszerkesztője (elnök), a Süddeutsche Alexandra Föderl-Schmid főszerkesztő-helyettese, Juan Luis Sánchez, az Eldiario.es, a Le Monde szerkesztője, Sylvie Kauffmann, valamint Sheila Sitalsing szabadúszó újságíró és a De Volkskrant rovatvezetője. Ők a díj mind a húsz jelöltjét átnézték, végül ezek közül választották ki a négy kategóriagyőztest és az egy különdíjast, amelyre újságírók, szerkesztők és olvasók nevezhettek.

„Örömmel látjuk, hogy kilenc év kemény munka után a European Press Prize-t az újságírók a szakma egyik legfontosabb díjának tekintik. A kemény munkát mindannyian elvégezzük a Díjnál, de a legkeményebben azok az újságírók dolgoztak, akik legjobb munkájukkal pályáztak valamint az Előkészítő Bizottság, akik elolvasták az össze beérkező írást” – mondta Thomas van Neerbos, a European Press Prize igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!