Magyar Péter beül az Európai Parlamentbe, fizetése felét jótékony célokra fogja felajánlani

2024. június 18. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Felveszi az európai parlamenti mandátumot, jelentette be Magyar Péter Brüsszelből bejelentkezve kedd este. Ha az EP-ben végzett munkája a pártépítés és a Tisza-közösség kárára megy, akkor maga fog azonnal lemondani a mandátumáról, mondta. Fél év múlva pedig újra megszavaztatja az embereket arról, hogy maradjon-e vagy menjen.

Magyar arról is beszélt, hogy hosszú napon vannak túl, nemrég ért véget a Néppárt ülése, ahol 97 százalékos támogatottságot kapott a Tisza. Magyar szerint ez „Magyarországon egy fontos nap”.

Magyar a választás előtt még azt mondta, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, csak szimbolikusan lesz listavezetője a Tisza Pártnak., Erre most is utalt, de azt mondta, hogy azóta változott a helyzet. Az elmúlt három hónapját arra tette fel, hogy „a saját hazánkat lépésről lépésre visszavegyük”. Reményei szerint senki sem vitatja el tőle, hogy ezen dolgozik tovább is, ezt mérlegelve döntött úgy, hogy felveszi a mandátumot. Amikor arról beszélt, hogy nem fog beülni az EP-be, maga se gondolta, hogy ekkora sikere lesz a Tiszának, mondta. Szerinte nem hazugság, hogy végül felveszi a mandátumot, csak alkalmazkodás a körülményekhez.

Tény, hogy az elmúlt hetekben több érvet is felsorolt már amellett, hogy miért érné meg mégis, ha EP-képviselő lenne. Állítása szerint az Európai Néppárton belül könnyebben érhetnének el politikai eredményeket, ha ő vezetné a Tisza Párt delegációját, és komolyabb pozícióra, például fontos szakbizottsági elnöki posztra is akkor számíthatnak, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. További érvként hozta fel, hogy „Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy én belépek a frakcióba”.

Felajánlja fizetése felét

Ez a mandátum nem öt évre szól, mondta, mert ő maga is látni akarja, hogy mennyi kinti tartózkodással és mennyi munkával jár az EP. A politikus reményei szerint hozzájárul majd ahhoz, hogy a következő országgyűlési választáson a Tisza Párt győzzön. Ezért fogja fél év után újra szavazásra bocsátani, hogy maradjon-e képviselő. Magyar Péter hétfő reggel szavazást tett közzé a Tisza Párt honlapján arról, legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. 75,6 százalék igennel szavazott Most azt mondta, tudomása szerint „a Fideszben ki volt adva, hogy szavazzanak nemmel” a kérdésre.

Magyar szerint ha nem venné fel a mandátumot, akkor is sokat kéne külföldre mennie. Most viszont az EP-n belül is lefolytathatja találkozóit, ahol „természetesen senki nem háborúpárti”. Sokat beszélt arról is, hogy a Fidesz háborúpártizza a Néppártot és a benne ülő politikusokat, de szerinte ez egyáltalán nem igaz. Magyar arról is beszélt, hogy régen volt helye a Fidesznek a Néppártban, mára pedig már sehová nem akarják őket felvenni. „Eddig nem zavart?” – üzente Magyar Hölvényi Györgynek. Magyar szerint furcsa, hogy a KDNP-t eddig nem zavarta, hogy a Néppártban van.

Céljaikról beszélve elmondta, hogy nem fognak kritika nélkül elfogadni mindent a Néppárttól, többek között

  • nem fogják támogatni emberek vagy fegyverek küldését Ukrajnába;
  • támogatni fogják, hogy humanitárius úton segítsék Ukrajnát;
  • és meg fogják tartani mindenképp a déli határkerítést.

Magyar hozzátette, hogy az EP-fizetésének a felét (4000 eurót) jótékonysági célra ajánlja majd fel. Elsősorban családokat terveznek vele támogatni, de júliusban szavazást fog kiírni arról, hogy első fizetése kinek menjen. A politikus felkérte a többi képviselőt – köztük Deutsch Tamást is – hogy legalább fizetésük felét ajánlják fel ők is. Végül elmondta, hogy megérti, hogy kritikusak az emberek, de meg fogja mutatni, hogy „lehet ezt jól csinálni”. Pláne, tette hozzá, hogy ő nem „teniszezni meg klubokba fog járni”, hanem „dolgozni fog”.

A kormány zsebe

„Senki nem gondolhatja azt, hogy a következő két évben nekem az országjárás a feladatom”

– mondta még el Magyar. Hozzátette, persze ezt is tervezi majd csinálni, hogy végül „ne Orbánra vagy Gyurcsányra, hanem valamire lehessen szavazni”. De „most már vége van a one-man-show-nak”, csapatmunka jön. Kérdésekre még azt elmondta, hogy nem fog kiköltözni Brüsszelbe, ingázni tervez, mert „látta a rossz példákat, és figyelembe vette azokat”.

Magyar elmondta azt is, hogy 14 ezernél tart a Tisza Párt támogatóinak száma – a közösség véleménye pedig számítani fog akkor is, amikor országgyűlési jelölteket választanak, tette hozzá. Beszélt emellett arról is, hogy a Magyarországra kiszabott 80 milliárd forintnyi EU-s büntetést szerinte a magyar kormány politikusainak zsebéből kéne kifizetni. Szintén kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyelőre bizonytalan, hogy lesz a Fővárosi Közgyűlés helyzete.

A Tisza és az EP

Kedden felvették az Európai Néppárt frakciójába a Tisza képviselőit. A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek, és nem is kérte a felvételét ide, a KDNP viszont mindkettőben benne van. A Fidesszel koalícióban lévő párt korábban jelezte azt is, hogy ki fognak lépni a Néppártból, ha Magyar bekerül oda.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó frakcióból, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György bent maradt mindkettőben. Egészen mostanáig: kedd délután a KDNP bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!