Felpuhítják az uniós agrárpolitika előírásait, miután tüntettek a gazdák

2024. április 25. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) zöld utat adott az uniós agrárpolitika felülvizsgálatának, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, írja a testület közleménye.

A Közös Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata megváltoztatja három környezetvédelmi feltételrendszer szabályait, amelyeket a támogatásokért cserébe várnak el. Emellett nagyobb rugalmasságot biztosít az uniós országoknak, hogy mentességet adjanak az előírások alól, ha nehezen tudják azokat alkalmazni, illetve ha a szélsőséges időjárás problémákat okoz.

A tíz hektár alatti kisgazdaságok mentesülnének az ellenőrzések és a KAP-szabályok be nem tartása esetén kiszabható szankciók alól.

Az intézkedések elfogadásának felgyorsításáért az EP beleegyezett, hogy az ügyről sürgősségi eljárással tárgyaljanak. (A képviselők a héten utoljára tartottak plenáris ülést, mielőtt újraválasztanák őket június 6-9. között.) A testület szerdán 425 igennel, 130 nem és 33 tartózkodás mellett hagyta jóvá a felülvizsgálatot.

A módosításokat még a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is jóvá kell hagynia, de erről gyakorlatilag már megegyezett az EP-vel. Miután a miniszterek is átengedik, a jogszabályt kihirdetik és akkor rögtön hatályba is lép. A gazdák már 2024-től használhatják a felülvizsgált környezetvédelmi feltételrendszert, amikor uniós támogatást igényelnek.

Az EP emellett kedden úgy döntött, hogy nem emel kifogást a KAP egyszerűsítési csomagját kiegészítő bizottsági javaslat ellen. Így a tagállamok nagyobb mozgásteret kapnak a KAP követelményének alkalmazásakor, hogy (2018-hoz képest) a mezőgazdasági terület legalább öt százalékát állandó gyepterületnek kell megtartani.

Az utóbbi hónapokban több európai országban tüntettek gazdák, amit többek között Orbán Viktor is igyekszik kihasználni. A június 9-i európai parlamenti választásra is egy magtárban rúgta be a kampányt, brüsszelezéssel győzködve a gazdákat, Nagy István agrárminiszter pedig nemrég arról beszélt: soha ekkora zöld ideológiai nyomás nem érte még az európai mezőgazdaságot, mint az elmúlt időszakban. (A hazai helyzettel legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk.)

Az Európai Néppárt már egyenesen a „gazdák pártjának” próbálja kikiáltani magát. A jobbközép pártcsaládhoz tartozó, újrázásra készülő európai bizottsági elnök, Ursula von der Leyen kampányában is fontos szerepet játszik a téma és több intézkedéssel udvarol az agrárszavazatokért, erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!