Gyöngyösi: A fideszes EP-képviselők nem voltak bent Navalnij özvegyének beszédénél

2024. február 28. – 12:49

Gyöngyösi: A fideszes EP-képviselők nem voltak bent Navalnij özvegyének beszédénél
Julija Navalnaját üdvözik az Európai Parlament 2024. február 28-i ülésén, a fideszes képviselők helyei az utolsó előtti sorban, az ülésterem jobb széle felé helyezkednek el – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Unió / Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz egy tucat képviselője hiányzott a „zsúfolt” teremből Alekszej Navalnij özvegyének európai parlamenti beszéde közben, írta X-en (a volt Twitteren) Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke „megütköztetőnek és szégyenletesnek” nevezte az esetet. (Julija Navalnaja beszédéről itt írtunk bővebben.)

A sajtónak fenntartott tribünről csak a fideszes képviselői helyek egy részét lehet látni. Innen a felszólalás utáni szavazásokon többen is láthatóak voltak, például Trócsányi László, Tóth Edina, Schaller-Baross Ernő (ők szinte közvetlenül Gyöngyösi Márton mögött ülnek), Deli Andor és Győri Enikő. Julija Navalnaja beszéde előtt az uniós védelempolitikáról vitáztak, ahol a fideszes Gál Kinga is felszólalt, de közvetlenül utána elhagyta a termet.

Az ülés délutáni részén többek között a Navalnij haláláról készülő európai parlamenti jelentést is megvitatták. Ezen Gál együttérzését fejezte ki a gyászoló család tagjaival és egyetértett azzal, hogy ki kell vizsgálni a halálának körülményeit. „Kiállunk az emberi méltóság mellett, nyugodjék békében” – mondta, mielőtt áttért volna az ukrajnai háborúra, jórészt megismételve a délelőtti felszólalását.

Julija Navalnaja korábban az uniós külügyminiszterekkel is találkozott a tagállami Tanács ülésén, de az ezt követő sajtótájékoztatóján erről egyetlen szót sem ejtett Szijjártó Péter.

A magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusra. A megemlékezést Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kezdeményezte, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői azonban ülve maradtak. „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen” – reagált erre Tordai. Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül az ellenzék akcióját. Először megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy „Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket”. Azzal indokolta a kormánypárti politikusok ülve maradását, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Az esetet Gyöngyösi is felemlegette a délutáni hozzászólásában. A politikus – aki 2014-ben még legitimnek nevezte a „népszavazást” a Krím-félsziget elcsatolásáról, ezt az EU erőszakos és jogellenes annektálásnak tartja – értetlenkedett, hogy miért nem hoztak még uniós szankciókat Putyin „bábjai” ellen. Ők kezet ráznak vele, a rezsimjüket az övéről modellezik, a narratíváját visszhangozzák, és cinikusan arról beszélnek, mint Orbán Viktor: Navalnij nem érdemli meg a tiszteletüket. Senki sem érti, az EU miért nem állítja meg az orosz titkosszolgálati tevékenységet a területén, mondta a párt vezetője, amelynek korábbi EP-képviselőjét, Kovács Bélát 2022-ben uniós intézmények elleni kémkedésért ítélték el (bár csak távollétében, mert hónapokkal korábban már Moszkvában élt).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!