Moszkvában él Kovács Béla, a kémügyben elítélt volt jobbikos EP-képviselő

2022. január 19. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzet újságírójának megkeresésére jelentkezett Kovács Béla, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés alól felmentett, majd kémkedésre való előkészület miatt másodfokon elítélt volt jobbikos EP-képviselő.

„Magyarnak születtem és magyar is maradok, még ha most Moszkvában is élek”

– mondta a lapnak a kémkedési ügy miatt KGBélának nevezett volt jobbikos politikus. Azt mondta, hogy mivel valamiből meg kell élnie, az egykori egyetemén tanít nemzetközi kapcsolatokat.

Kovács még nem tud arról, hogy a Kúria kitűzte volna az ügyét, de hazajön majd a tárgyalásra. A lapnak kifejtette: fontos neki, hogy jelen legyen, amikor kimondják, nem volt kém, nem követte el a kémkedésre való előkészületeket sem. Kovács szavazni is elmegy majd a moszkvai magyar nagykövetségre, de ha a választás körüli időpontra tűzik ki a Kúrián az ügyét, akkor otthon szeretne szavazni.

A Kúria november közepén fogadta be Kovács Béla fellebbezését a kémkedési ügyben. A Fővárosi Ítélőtábla idén június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. Míg az elsőfokú bíróság felmentette a kémkedés vádja alól a volt jobbikos politikust, addig a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, és kémkedés előkészítésében is bűnösnek mondták ki. Emellett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjában is bűnösnek találták. A korábban kiszabott másfél év felfüggesztett börtönbüntetést két évre emelték, öt év próbaidőre felfüggesztve – ez az ítélet tehát nem jogerős, majd a Kúria dönt.

Kovácsot az ügyészség idegen hatalom javára végzett kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg. A vád szerint a politikus rendszeresen találkozott az orosz hírszerzéssel azután, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselő lett, és információkat adott energetikai ügyekről és EP-választásokról.

A másik ügy (erre vonatkozik a más bűncselekmények) egy OLAF-jelzés nyomán indult. A vád szerint Kovács olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint a politikus 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012–2013-ban.

Kovács Bélának november közepén volt egy agyműtétje Moszkvában, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!