Olyan sikeres volt a moszkvai agyműtétje a kémkedés miatt elítélt Kovács Bélának, hogy több mindenre emlékszik, mint korábban

2021. november 18. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Összefoglalva, több agyvérzésből összejött, hogy felvágják a fejemet…, csökkentették a belső nyomást, illetve kiszívtak onnan két és fél deci alvadt vért. Márpedig két és fél deci alvadt vér még egy agyvérzésből is piszok sok. Mivel otthon a Covid miatt nem lehetett agyműtétet végrehajtani, körbenéztem, hol lehet, végül az Egyesült Államok és Oroszország maradt mint szóba jöhető helyszínek.

Gondolom, nem meglepő, hogy én Oroszországot választottam”

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Európai Unió intézményei elleni – oroszoknak – kémkedés kísérletéért és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért másodfokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Kovács Béla, volt jobbikos EP-képviselő.

A képviselő a kormánylapnak – elmondása szerint – Moszkvából nyilatkozott Messengeren. Azt mondta, tavaly decemberben már voltak egészségi problémái, befeküdt ugyan kórházba, de azt mondták neki, itthon, Magyarországon a Covid-járvány miatt nem fogják tudni megműteni, pedig operálni kell.

„Köszönhetően az akkori politikai akaratnak, hogy takarítsanak el már végre a térképről, meg is lett hét év múlva a következménye”

– fogalmazott a politikus, aki szerint a médianyomás, a bírósági tárgyalások mind hozzájárultak a betegségéhez, amiről azt mondta: több tucat mini agyvérzése volt, és ezek miatt a feje bal oldalán, a bal kamrában összegyűlt a vér, amit el kellett távolítani. A moszkvai klinikán döntöttek úgy, hogy sürgősen műteni kell ráadásul, mert kezdett lebénulni a jobb oldala. És:

„annyira jól sikerült a műtét, hogy több mindenre emlékszem, mint korábban (…) az új MRI-felvételből látszott, teljesen tiszta a koponyatér. Most pedig olyasmire is emlékszem, amire nem is kellene”

– nyilatkozta a kormánylapnak, sőt, rápakolt:

„a fejem olyan, mintha kicserélték volna, az előzőt kicsavarták és a helyére raktak egy másikat. Valami fantasztikusan jól működik az agyam.”

Az interjúból az is kiderül, hogy már repjegye is volt elmondása szerint Magyarországra, de közbejött, hogy elkapta a koronavírust, így nem tudott egyelőre hazarepülni. A lap még rápróbált a kérdésre, hogy mégis akkor kiképezték kémkedésre, vagy nem, amire úgy válaszolt:

„Kiképezte az anyja akármicsodáját! Soha az életben nem képezett engem senki ki, sem az egyetemen, sem pedig utána! Én ilyen kémtanfolyamokra, megmondom őszintén, soha nem jártam, ahol ki szokták őket képezni.”

Hogy miből él jelenleg a volt politikus, hogy visszatérne-e a politikába, hogy mit gondol a választás esélyeiről, az a kormánylap cikkében olvasható.

November közepén írtuk meg, hogy befogadta a Kúria a másodfokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Kovács Béla és védője fellebbezését. Szikinger István, Kovács védője a Magyar Nemzetnek azt mondta korábban, természetesen fellebbeztek a másodfokú ítélet ellen, hiszen az elsőfokkal szemben részben ellentétes ítélet született, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a vádlott kémkedésre készült. Kovács Béla nem kém − szögezte le a Magyar Nemzetnek a védő.

A Fővárosi Ítélőtábla idén június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. Míg az elsőfokú bíróság felmentette a kémkedés vádja alól a volt jobbikos politikust, addig a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, és kémkedés előkészítésében is bűnösnek mondták ki. Emellett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjában is bűnösnek találták. A korábban kiszabott 1,5 év felfüggesztett börtönbüntetést két évre emelték, öt év próbaidőre felfüggesztve – ez az ítélet tehát nem jogerős, majd a Kúria dönt.

Kovácsot az ügyészség idegen hatalom javára végzett kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg. A vád szerint a politikus rendszeresen találkozott az orosz hírszerzéssel azután, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselő lett, és információkat adott energetikai ügyekről vagy EP-választásokról.

A másik ügy (erre vonatkozik a más bűncselekmények) egy OLAF-jelzés nyomán indult. A vád szerint Kovács olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint a politikus 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012–2013-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!