Navalnij özvegye: Putyinnak felelnie kell azért, amit Alekszejjel, a hazámmal és egy szomszéd országgal tett

2024. február 28. – 12:28

Navalnij özvegye: Putyinnak felelnie kell azért, amit Alekszejjel, a hazámmal és egy szomszéd országgal tett
Julija Navalnaja az Európai Parlament 2024. február 28-i ülésén – Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Unió / Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin egy szervezett bűnbanda vezetője orgyilkosokkal, aki megölte Alekszej Navalnijt, miután a parancsára három éven keresztül kínozták – jelentette ki szerdán az Európai Parlamentben az orosz ellenzéki aktivista özvegye. Julija Navalnaja szerint

a gyilkosság mindenkinek mutatja, hogy Putyin bármire képes, és nem lehet vele tárgyalni.

Nem árthatnak neki egy újabb állásfoglalással vagy szankciókkal. „Nem győzhetik le, ha azt hiszik, hogy ő az elvek embere, akinek vannak erkölcsei és szabályai.” Nem egy politikussal, hanem egy véreskezű maffiózóval van dolguk, ezért a szervezett bűnözés elleni harchoz hasonló eszközök kellenek: Putyin és barátai bűntársait, ügyvédeit kell felkutatni, akik segítenek a pénzük elrejtésében. Az orosz elnök két éve brutális és sunyi támadást indított Ukrajna ellen, de semmi sem használ, és az emberek kezdenek ehhez hozzászokni. Itt-ott arról beszélnek: „nos, akárhogy is, de ideje kiegyeznünk vele…”

„Putyinnak felelnie kell azért, amit az országommal tett. Putyinnak felelnie kell érte, amit egy szomszédos, békés országgal tett. És Putyinnak felelnie kell mindenért, amit Alekszejjel tett.”

Azt hittem, 12 nap elég lesz felkészülni a beszédemre, de egy héten keresztül kértük ki a férjem holttestét, utána temetőt és koporsót kellett választani, idézte fel Navalnaja. „Holnapután tartjuk a temetést, és nem vagyok biztos benne, hogy békés lesz-e, vagy a rendőrség le fogja-e tartóztatni azokat, akik búcsúzni jöttek Alekszejtől.”

Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzékit 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, mert az életmentő kezelése miatt egy felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt hagyta el Oroszországot. Abban az évben megkapta az Európai Parlament gondolatszabadságért adott Szaharov-díját.

Navalnij ellen sorra indultak az eljárások, a terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek is bélyegezték, egyre-másra kapta az újabb börtönbüntetéseket. Azóta különböző börtönökben tartották fogva, legutóbb karácsonykor derült ki, hogy az északi sarkkör közelében fekvő IK-3-as büntetőtáborba szállították. Ott halt meg rejtélyes körülmények között február közepén. Julija Navalnaja napokkal később bejelentette, hogy folytatni fogja a férje munkáját.

Az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusra az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén. A megemlékezést Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kezdeményezte, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői azonban ülve maradtak. „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen” – reagált erre Tordai. Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül az ellenzék akcióját. Először megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy „Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket”. Azzal indokolta a kormánypárti politikusok ülve maradását, hogy „sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!