Navalnij felesége élete legsötétebb óráiban léphet elő a fényre

Legfontosabb

2024. február 20. – 22:10

Navalnij felesége élete legsötétebb óráiban léphet elő a fényre
Alekszej Navalnij és Julija Navalnaja a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett tömegfelvonuláson 2016. február 27-én – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Határozott, néha a gyásztól, néha a gyűlölettől összegyűrt női arc jelent meg hétfőn a világ több vezető hírportálján. Julija Navalnaja egy videóban ellenállást hirdetett, kitartást kért, dacot mutatott azzal a rendszerrel szemben, ami szerinte és egykori férje, Alekszej Navalnij követői szerint a 47 évesen meghalt férfi haláláért felelős.

A legismertebb orosz ellenzékit 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, egy évekkel korábbi, állítólagos sikkasztási ügy (az Yves Rocher-ügy, amiben az Európai Emberi Jogi Bíróság szerint ártatlan volt) miatt, pontosabban azért, mert felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt elhagyta Oroszországot – az életmentő kezelése miatt.

Navalnij ellen sorra indultak az eljárások, a terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek is bélyegezték, egyre-másra kapta az újabb börtönbüntetéseket. Azóta különböző börtönökben tartották fogva, legutóbb karácsonykor derült ki, hogy az északi sarkkör közelében fekvő IK-3-as büntetőtáborba szállították. Ott halt meg rejtélyes körülmények között pénteken.

Holttestét még lehet, hogy hetekig nem adják ki, stábja szerint azért, hogy a benne maradt vegyi anyagok eltűnjenek. Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított, a bíróság által szélsőségesnek minősített, majd 2021-ben betiltott Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványának (FBK) a vezetője azt mondta, a 2020-as mérgezésnél is ugyanezt a mintázatot látták, most is el akarják tüntetni a mérgezés nyomait.

Szabad Oroszországot akar

És ezzel vissza is kanyarodunk özvegyéhez, Julijához, aki a már említett idegméreg, a novicsok bevetését gyanítja férje hirtelen halála mögött (aki amúgy is rossz egészségi állapotban volt a korábbi mérgezés, illetve a kegyetlen börtönbeli bánásmód miatt). Navalnaja most előjött a fényre a háttértámogató szerepéből, nyugati politikusokkal találkozik, konferenciákon vesz részt, gyújtó hangú beszédeket mond.

„Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját... Egy szabad Oroszországban akarok élni, egy szabad Oroszországot akarok építeni”

– idézett a Guardian Navalnaja kilencperces, érzelmes videójából. Csatlakozásra szólította fel az oroszokat, de nemcsak arra, hogy legyenek társai a gyászban és fájdalomban, hanem a dühben és gyűlöletben is azok ellen, „akik meg merték ölni a jövőnket”.

Egyértelműen a márciusi elnökválasztásra készülő Vlagyimir Putyint tette felelőssé ezért, és enigmatikusan kijelentette, hamarosan elárulja, egész pontosan miért kellett meghalnia Navalnijnak, aki élete utolsó publikus üzenetét Valentin-napon küldte feleségének („Érzem, hogy minden másodpercben közel vagy, és egyre jobban és jobban szeretlek”).

Az alapítványával is számos korrupcióellenes, feltáró videót közlő Navalnij többször jelezte, felesége nélkül nem tudná folytatni harcát a Kreml nagy hatalmú ura ellen. Navalnaját az orosz ellenzék first ladyjének is hívják, aki az árnyékban rengeteget dolgozott, férje berlini kezelését is ő harcolta ki, mindemellett neveli két gyermeküket. Ezt persze már csak külföldön teheti meg, nem is tudni biztosan, hol élnek. Mindenesetre nekiindult az útnak, hétfőn már az uniós külügyminiszterekkel találkozott Brüsszelben.

(T)örök szerelem

Navalnij felesége Julija Boriszovna Ambroszimova néven született 1976. július 24-én Moszkvában, az elismert tudós, Borisz Ambroszimov és könnyűipari minisztériumi dolgozó felesége lányaként. Ő később elvált, és újraházasodott a szovjet tervhivatal egy tisztviselőjével. Navalnaja már a posztszovjet Oroszországban közgazdászként diplomázott, bankokban dolgozott, mígnem későbbi jogász férje az ellenzék vezetője lett, így a nő feladta karrierjét a kétezres évek elején.

Navalnijjal 1998-ban találkoztak Törökországban, két évre rá összeházasodtak. Mindketten a liberális Jabloko párt tagjai lettek, de Julija Navalnaja a háttérben maradt férje 2020-as megmérgezéséig, interjúkat sem nagyon adott, bár egyre intenzívebben dolgozott a férje korrupcióellenes szervezetében.

Ellenben a bezárkózó Putyinnal, Navalnijék szeretetteljesnek mutatott családi élete szinte nyitott könyv volt a követőik előtt. Michael McFaul korábbi moszkvai amerikai nagykövet így fogalmazott róla az NBC-nek:

„Navalnijnak nem is lehetett volna jobb társa, mint Julija Navalnaja. Osztozott a meggyőződéseiben, a bátorságában, a félelemnélküliségében. Emellett felnevelte és úgy védelmezte két gyermeküket, hogy az mély elismerést váltott ki a demokrácia támogatói körében Oroszországban.”

Navalnij néha viccelődött is azzal, hogy felesége radikálisabb nála. Egy interjúban Julija Navalnaja ezt nem is tagadta: „Amikor nem vagy politikus, de a legsötétebb dolgokat látod a családod ellen, akkor természetesen az radikalizál téged.” Nemcsak radikalizálta, meg is keményítette a sok nehézség.

A Vanity Fair 2021-es portréja szemléletesen leírja, hogyan bírta ki férje 2020-as mérgezését, ahogy a reptéren várt könnyezve az omszki gép indulására, miközben Kira Jarmistól, Navalnij sajtósától megtudta, hogy a férfi kómában van. Az omszki kórházban aztán addig érvelt dühödten az őt férjétől távol tartani igyekvő orvosoknak, míg be nem engedték hozzá. A végén a valószínűleg a mérgezés hátterében álló Putyintól kellett kérnie (sőt, hozzá közel állók szerint követelte), hogy engedjék el férjét az életmentő németországi kezelésre.

Harcolt, küzdött, míg sikerült elintéznie német orvosok érkezését, férje repülőre rakását és Berlinbe szállítását. Navalnij barátja, Szergej Gurjev – a ma már Franciaországban élő közgazdász, aki Dmitrij Medvegyev két putyini ciklus közötti államfősége idején az elnöki oktatási és tudományos tanácsnak is a tagja volt – más megvilágításba helyezte mindezt: „Oroszország még egy szexista ország. Az emberek azt hiszik, egy nő nem független személyiség, különösen ha nem dolgozik. Ezért nem értették meg, hogy Julija független személyiség. Aztán csak megértették. Látták, ahogy Julija megküzd a gépezettel, és győz. Azt hiszem, ez sok embernek felnyitotta a szemét.”

A ma már szintén külföldön élő újságíró – a megbélyegző orosz törvények alapján sok újságíróval, közéleti személlyel együtt külföldi ügynöknek minősített – Szergej Parhomenko a család barátjaként azt mondta, Navalnaja olyan, mint Navalnij volt, csak a (nacionalizmusra is hajlamos) férfi hibái nélkül. A Putyin 2013-as válása után hivatalosan is first lady nélkül tengődő Oroszországban – ahol egyébként sem volt divat a vezetők feleségét a közéletbe vinni, ebben nagy kivétel volt a Szovjetunió alkonyán Mihail Gorbacsov felesége, Raisza Gorbacsova – sokan már Michelle Obamához, Barack Obama amerikai exelnök feleségéhez hasonlították. Vlagyimir Asurkov, Navalnij egy régi harcostársa így foglalta össze a viszonyukat:

„Julija a szikla, amin Alekszej áll. Tartja neki a hátát.”

Acélos nők a kényszerrivaldában

Navalnaja korábban azt mondta, nem akar arra az útra lépni, mint a belarusz ellenzéki vezető Szvetlana Tyihanovszkaja, aki férje bebörtönzése után elindult az elnökválasztáson, és nem hivatalos eredmények szerint meg is verhette Alekszandr Lukasenko elnököt. (A Vilniusba menekült Tyihanovszkaja magára száműzetésben lévő elnökként tekint. Bebörtönzött férjéről egy éve nincsen semmilyen információ). Ő pénteken Münchenben találkozott is Navalnajával, de a korábbi években is biztatta már, hogy lépjen politikai színtérre.

Szvetlana Tyihanovszkaja találkozik Julija Navalnajával Münchenben 2024. február 16.-án – Fotó: Sviatlana Tsikhanouskaya
Szvetlana Tyihanovszkaja találkozik Julija Navalnajával Münchenben 2024. február 16.-án – Fotó: Sviatlana Tsikhanouskaya

Oroszországban is van előképe: Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikust kétszer is megmérgezték, felesége, Jevgenyija szorosan mellette volt a kórházban. Kara-Murzát 2022-ben 25 évre elítélték hazaárulás vádjával, miután az ukrajnai orosz háborús bűnök miatt szólalt fel. Felesége azóta a nyugati fővárosokat járja, folytatva férje munkáját.

Távolabb is találni példákat, mint a Fülöp-szigeteki ellenzéki szenátor, Benigno Aquino Jr. feleségét, Corazont, aki férje 1983-as meggyilkolása után az ellenzék vezére lett. Később sikerre vezette a Ferdinand Marcos két évtizedes diktatúráját megdöntő forradalmat, és 1986–1992 között elnökként irányította a demokratikussá váló szigetországot.

Benazir Bhutto édesapja miniszterelnöki megpuccsolása és kivégzése után vette át a politikai örökséget, és sok buktatón keresztül, de sikerre vezette a Pakisztáni Néppártot. A történelem folyamán ő volt az első női kormányfő muzulmán országban, 1988–1990 és 1993–1996 között töltötte be a posztot. Ezután önként száműzetésbe vonult, majd amerikai közvetítéssel 2007-ben hazatérhetett, hogy induljon a választásokon, de iszlamista merénylők agyonlőtték.

Isabel Perón férje, Argentína egyik legismertebb vezetője, Juan Perón természetes körülmények között halt meg 1974-ben (szívinfarktus), posztját harmadik felesége örökölte meg. Az ő története nem lett siker, már 1976-ban – amerikai segítséggel – megbuktatta a hadsereg, hogy kőkemény katonai diktatúrát hozzon létre. Isabel Perónt házi őrizetbe helyezték, majd 1981-ben Spanyolországba emigrált, innen pár év után haza tudott térni, de komoly politikai szerepet már nem vállalt.

A megrepedt szikla

A müncheni biztonságpolitikai konferencián és utána elmondottak alapján lehet, hogy Navalnaja háttérbe húzódása is a múlté, és neki is elő kell lépnie férje árnyékából. A BBC megjegyzi, kevés mozgástere van Navalnij mozgalmának Oroszországon belül, annak ellenére is, hogy még a mostani helyzetben is országszerte emlékműveknél helyeznek el a legismertebb ellenzéki előtt tisztelgő virágokat. Ezeket feketébe öltözött alakok újra meg újra eltávolítják, majd a csendes tiltakozók sokszor újra elhelyezik.

Navalnij szervezetét jogilag egy lapon emlegetik az al-Kaidával és az Iszlám Állammal, aktivistái, vezetői vagy börtönben, vagy száműzetésben vannak, a nem Putyinhoz dörgölőző, igazi ellenzéket eltiporták.

Ezt mondta a Washington Postnak Tatjána Sztanovaja, a franciaországi R.Politik elemzőcsoport politikai elemzője is: „A nemzetközi közösség lehetséges elismerése és tisztelete ellenére híján van a jelentős támogatásnak Oroszországban, ami politikai szereplőként lényegesen korlátozza a hatékonyságát.”

Szerinte Navalnaja sikere attól függ majd, ki tud-e alakítani egyedi politikai stílust, artikulálva az elképzeléseit, illetve össze tud-e rakni egy profi csapatot maga mögé (akár férje csapatát átvéve). De ha a halk, csendes, de a megfelelő pillanatban odacsapó, kemény, a könnyeit magának megtartó karaktere támogatást kap, még sokra lehet képes.

És Dását sem szabad szem elől téveszteni, Navalnij lánya az amerikai Stanford Egyetemen tanul, sokat látott életében, és már most ott tart, hogy TED-konferencián szólal fel. A Navalnij család mellett maradhat egyébként az elhunyt családapa körüli stáb is (köztük a sajtóban legtöbbet szereplő Kira Jarmis és Leonyid Volkov is), ami megkönnyítheti az átmenetet a szervezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!