Tyihanovszkaja Nováknak: Fontos, hogy Magyarország tartsa magát az uniós stratégiához Belarusz kérdésében

2024. január 19. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon találkozott egymással Novák Katalin köztársasági elnök és Szvetlana Tyihanovszkaja, az Egységes Belarusz Átmeneti Kabinet vezetője – derült ki a a litvániai emigrációban élő belarusz politikus X-en közzétett bejegyzéséből.

Tyihanovszkaja szerdán azt írta, hogy a nem hivatalos találkozó fontos kezdete a párbeszédnek a kapcsolatok megerősítéséről, és hogy szeretnék, ha Magyarország határozottan állást foglalna a belarusz emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

A találkozóval kapcsolatban kérdéseket küldtünk mindkét félnek, eddig Tyihanovszkaja válaszolt. Azt írta, hogy a rövid beszélgetés előre megszervezett volt, a belarusz oldal kezdeményezte.

„Javasoltam, hogy működjünk együtt, és tartsuk fenn a kapcsolatot, és hogy fontos, hogy Magyarország tartsa magát az egységes uniós Belarusz-stratégiához” – írta a belarusz ellenzék arca. Tyihanovszkaja kiemelte, hogy a kérésével nem kritizálni akarta Magyarországot, csak jelezte, hogy azt szeretné, hogy Budapest legyen következetes Belarusszal szemben, és ne hagyja figyelmen kívül az emberi jogok és a törvénytelenség helyzetét.

Az Egységes Belarusz Átmeneti Kabinet vezetője emellett azt várja, hogy Magyarország határozottabban támogassa Ukrajnát, és ne blokkolja a támogatásokat.

„Ami pedig Belaruszt illeti, felszólítjuk Magyarországot, hogy kezdjen párbeszédet a belarusz társadalom valódi képviselőivel, és tartózkodjon az illegitim Lukasenko-rezsimmel való kapcsolattartástól, ahogyan azt más uniós országok is tették. Végtére is ez legitimálja a belaruszok elleni bűneit és bűnrészességét az Ukrajna elleni agresszióban” – írta Tyihanovszkaja.

Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén azt mondta, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba, nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk, mondta Novák. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút, és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, a köztársasági elnök azt válaszolta: Oroszország nem győzhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!