Navalnij anyjának azt mondták, hogy meg kell ismételni fia boncolását

2024. február 17. – 21:11

Navalnij anyjának azt mondták, hogy meg kell ismételni fia boncolását
Navalnij anyja Szalehardbam 2024. február 17-én – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij édesanyja még nem kapta meg fia holttestét – állítja a volt orosz ellenzéki vezető csapatának egy tagja. A hatóságok szerint erre ugyanis csak akkor lesz majd lehetőség, ha a boncolás befejeződött, írja a BBC.

Navalnij anyja szombaton megérkezett a börtönkomplexumba, ahol hivatalosan azt az információt kapta, hogy fia halála helyi idő szerint 14:17-kor állt be. A holttestet ezután a közeli Szalehard városába szállították, de amikor az oda megérkezett, a hullaház már zárva volt. A hatóságok szerint az első boncolás nem volt eredményes, így azt meg kell ismételni.

Navalnij szövetségesei szerint az orosz hatóságok szándékosan visszatartják a holttestét, hogy „eltüntessék a nyomokat”, és követelik a holttest azonnali átadását a családnak.

Támogatói szerint Navalnijt Putyin utasítására meggyilkolták. A nyugati kormányok is az orosz hatóságokat teszik felelőssé a 47 éves Navalnij hirtelen bekövetkezett haláláért, a G7-ek külügyminiszterei pedig felszólították Oroszországot, hogy „sürgősen tisztázza” a haláleset körülményeit.

Putyin nem nyilatkozott a haláleset bejelentése óta. Közvetlenül az eset után a Kreml közölte, hogy az orosz elnöknek tudomása van a történtekről, tájékoztatták róla. Az orosz külügyminisztérium visszautasította a halál okáról szóló „elfogult és irreális” kijelentéseket, amelyeket brit tisztviselők tettek egy szombati találkozó során.

Alekszej Navalnij, a legismertebb ellenzéki pénteken halt meg szibériai börtönében, ahonnan több ítélete, 19 év fegyházbüntetése alapján esélye sem volt szabadulni. Már a börtönnel is egyértelmű üzenet küldött a Kreml: nem érdemes külföldről hazatérnie egyetlen fajsúlyos ellenzékinek sem.

Navalnijt 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, és azóta különböző börtönökben tartották fogva. A 47 évesen meghalt ellenzéki vezetőt az utóbbi másfél hónapban az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!