Egy sarkkörön túli egykori Gulag-telepen őrzi a Kreml Navalnijt

2023. december 26. – 18:20

Egy sarkkörön túli egykori Gulag-telepen őrzi a Kreml Navalnijt
Alekszej Navalnij korábbi börtönéből bejelentkezik a tárgyalásra 2023 szeptemberében – Fotó: AFP / Tatyana Makeeva

Másolás

Vágólapra másolva

Három hét után közölték a hatóságok, hová szállították Alekszej Navalnijt, akivel hetekig rokonai, ügyvédei sem tudtak kapcsolatba lépni. A 2021-ben elítélt, majd idén nyáron újabb 19 éves börtönnel sújtott ellenzéki politikus az északi sarkkör közelébe, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönébe került, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulag büntetőtáborok része volt.

Navalnij ironikusan írt helyzetéről az X-en, ahol az elmúlt három hétben megnőtt szakállára és a börtön északi elhelyezkedésére utalva télapóként hivatkozott magára.

A földrajzi Európa északkeleti csücskétől keletre, az Ural ázsiai, keleti oldalán fekvő Jamal-Nyenyec Autonóm körzetben lévő Harp település vasútállomásként jött létre 1968-ban, jelenleg ötezer ember él itt, az egyik meghatározó munkaadó az itt lévő két börtön.

A térségben még tart a sarki éjszaka, amikor a nap nem jön fel a horizont fölé. A szokásosnál most enyhébb az idő, -5 fok van, de a héten már beköszönt a megszokott -25 fokos hideg is.

A Sarkköri Farkas néven is emlegetett, hivatalos kódja szerint IK-3-as büntetés-végrehajtási intézetben nem Navalnij az első nemzetközi szinten is ismert rab. Itt töltött nyolc évet 11 éves börtönbüntetéséből a Jukosz olajtársaság elleni eljárás egyik elítéltje, a Mihail Hodorkovszkij mellett tettestársként elítélt Platon Lebegyev. A gazdasági alapon hozott, de nemzetközi megítélése szerint politikai okból hozott ítéletet akkoriban – 2005-ben – a kiépülő Putyin-rendszer mérföldkövének tartották, amely az oligarchák elleni küzdelemre hivatkozva valójában a gazdasági élet meghatározó alakjainak küldött figyelmeztetés volt a Kreml részéről.

Jogvédők szerint bevett dolog a rabok elleni erőszak, nem szokatlan az sem, ha a rabokat a fagyos udvaron hideg vízzel öntik le – mondta Olga Romanova, az „Elítélt Rusz” jogvédő szervezet képviselője a Dozsgy tévécsatornának.

Az orosz valóság része az is, hogy a Kremllel kritikus csatornát két éve külföldi ügynökként tartják számon az orosz hatóságok, és idén nemkívánatos szervezetnek is minősítették, ami azt jelenti, hogy Oroszországból támogatást sem gyűjthet működéséhez. Az „Elítélt Rusz” is külföldi ügynök már 2018 óta, maga Olga Romanova ugyanezt a megbélyegző besorolást idén októberben kapta meg.

Az Euronews korábbi raboktól is érdeklődött arról, milyen viszonyok uralkodnak a börtönben. Ivan Vosztrikov, Navalnij korábbi koordinátora az oroszországi tyumenyi régióban már járt Harpban, és azt mondta, hogy „az IK-3-ból szinte lehetetlen elmenekülni. Az egyik oldalon több száz kilométernyi tundra, a másik oldalon pedig a Urál hegység sarkvidéki vonala húzódik.”

Az IK-3-ról a korábbi években számos beszámolót lehetett olvasni, és szinte mindegyikben kiemelték a zord környezetet, a fizikai és lélektani bántalmazást, és hogy az életkörülmények rendkívül alacsony színvonalúak – írta az Euronews. Egyes volt rabok a ruházat és más alapvető dolgok hiányára panaszkodtak, írta a Vjorsztka nevű független újság bírósági beadványokra hivatkozva. Idéztek egy korábbi elítéltet, név szerint Makszim Bahvalovot, aki 2017 és 2020 között volt a telep foglya, érkezésekor pedig ruhának mindössze egy pár téli csizmát és egy kopott öltönyt kapott. Szergej Csesznokov, aki szintén a telepen töltötte büntetését, azt mondta a bíróságon, hogy gyakran volt beteg azután, hogy a ruhái használhatatlanná váltak, és a börtönigazgatóság nem gondoskodott a pótlásukról.

Újabb és újabb börtönévek Navalnijnak

Navalnij ellen 2021-es ítélete után újabb eljárásokat indítottak, de a sor azután sem ért véget, hogy a nyáron 19 évet kapott szélsőséges szervezet – a Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa (FBK) – létrehozása miatt.

Jelenleg kétrendbeli „vandalizmus” miatt emeltek ellene vádat, ez magánszemély esetében egy évig terjedő kényszermunkával büntethető. Az eljárás az elmúlt három hétben leállította a bíróság, amíg Navalnij online nem tudott megjelenni a tárgyaláson – mivel a hatóságok nem árulták el a bíróságnak sem, hogy az elítéltet hol őrzik. Az eljárás várhatóan hamarosan folytatódik Navalnij ellen.

„Fogalmam sincs, milyen szóval írjam le a legújabb híreket. Szomorú, nevetséges vagy abszurd – írta az X-en. – Ritkán van ilyen élénk társadalmi és politikai léte egy több mint egy éve magánzárkába zárt rabnak” – idézte a politikust az Euronews.

Navalnij 2014-ben kapott felfüggesztett börtönbüntetést Oroszországban ellenzéki politikai aktivitása miatt, 2020-ban pedig novicsokkal megmérgezték, amit ő Putyin elnök akciójának tart. Kezelésre Németországba szállították, ahonnan felépülése után, 2021 elején visszatért orosz földre, itt viszont rögtön börtönbe zárták a felfüggesztett büntetésre vonatkozó szabályok (vagyis az ország elhagyása) megsértése miatt. Azóta is elzárva tartják, sőt, újabb eljárásokban ítélik el, miközben többször került aggasztó egészségügyi állapotba.

Harpnak van egy másik börtöne is, a Sarkköri Bagolyként is ismert IK-18-as telep. Itt őrzik az egyik moszkvai sorozatgyilkost, aki 1992 és 2006 között 49 embert ölt meg – saját bevallása szerint többet is, célja egy teljes sakktáblára való, azaz 64 ember megölése volt. Alekszandr Picsuskin mellett ebben a börtönben őrzik a beszlani iskola elleni terrortámadás egyetlen életben maradt résztvevőjét, Nurpasa Kulajevet. A terrorista akció – és jelentős részben a terroristák ellen indított katonai akció – során 333 ember, köztük több mint 180 gyerek vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!