Csalás miatt 9 év börtönre ítélték Putyin legfőbb kritikusát, Alekszej Navalnijt

2022. március 22. – 09:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Navalnij a pokrovi börtönben kihelyezett tárgyaláson Fotó: Kirill Kallinikov /Sputnik via AFP
Navalnij a pokrovi börtönben kihelyezett tárgyaláson Fotó: Kirill Kallinikov /Sputnik via AFP

A moszkvai Lefortovo bíróság bűnösnek találta a börtönbüntetésben lévő, Alekszej Navalnijt csalás bűntette miatt, írja a CNN. Az AFP hírügynökség kora délután a Twitteren írta meg, hogy az orosz ellenzéki politikust kilenc év fegyházra ítélték. Az ügyészség korábban 13 év börtönbüntetést kért Navalnijra, aki egy állítólagos sikkasztás miatt már tavaly január óta két és fél évre módosított börtönbüntetését tölti.

Az MTI azt írja, hogy Navalnijra 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbírságot is kiszabtak, és a szabadulása után még további egy évig korlátozzák a szabadságában. Az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető.

A mostani ítélet szerint az orosz ellenzéki politikus korrupcióellenes alapítványán keresztül lopást követett el és a bíróságot is megsértette. „Navalnij csalást, azaz más tulajdonának megtévesztéssel történő eltulajdonítását követte el” – olvasta fel az ítéletet a pokrovi börtönben kedden megtartott, kihelyezett ítélethirdetésen Margarita Kotova bíró.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát először 2014-ben ítélték feltételes szabadságvesztésre, majd miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban novicsok idegméreggel próbálták megölni – az elkövetők valószínűsíthetően orosz titkosügynökök voltak.

A merénylet után Navalnijt Németországba menekítették, de amikor 2021 elején hazatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették. Azóta két és fél éves büntetését tölti egy munkatábornak beillő intézményben, ahol többek kötött alvásmegvonással kínozzák. Most egy sokkal szigorúbb intézménybe zárnák.

Navalnij hozta nyilvánosságra azokat a képeket, amelyek bemutatták Putyin fényűző palotáját. Navalnij sajtósa Budapesten járt a napokban, a Telex is beszélgetett vele, Körömi Csongor interjúját itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!