Őrizetbe vették a megmérgezése után hazatérő Alekszej Navalnijt

2021. január 17. – 18:47

frissítve

Őrizetbe vették a megmérgezése után hazatérő Alekszej Navalnijt
Őrizetbe vették a hazatérő Alekszej Navalnijt Fotó: REUTERS/Reuters TV

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, miután az őt Németországból hazaszállító repülőgép leszállt Oroszországban, írj az AFP.

Az eredeti tervek szerint a Vnukovo repülőtérre érkezett volna meg a járat, szimpatizánsai és a média ott várta Navalnijt a mínusz 20 fokos hidegben, de az utolsó percekben furcsamód átirányították az onnan 60 kilométerre lévő Seremetyjevói reptérre, ahol végül landolt a gép. A hivatalos indoklás szerint azért irányították át, mert meghibásodtak a hókotrók, amik előkészítették volna a leszállópályát.

A reptéren elmondott rövid beszédében Navalnij még arról beszélt, hogy igaza volt, és hogy nem volt mitől félnie. Azt mondta, ez a legjobb nap számára az elmúlt öt hónapban. Szerinte nemcsak az igazság van az ő oldalán, hanem a bíróság is.

Aztán az útlevél ellenőrzésekor azt mondták neki az intézkedő rendőrök, hogy őrizetbe veszik, és ha nem működik együtt velük, akkor erőszakot kell alkalmazniuk. Navalnij röviden vitatkozott a rendőrökkel, majd elbúcsúzott a feleségétől és hagyta magát elvezetni. Az ügyvédje nem mehetett vele. Itt láthatóak az elvezetésének pillanatai:

A Reuters azt írja, hogy a moszkvai szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat megerősítette Alekszej Navalnij őrizetbe vételét. Azt is közölték, hogy az orosz politikus december 29 óta szerepel a körözési listán.

A bírósági ítéletig őrizetben lesz – hangsúlyozták.

Akár három és fél év börtönt is kaphat, mert a vád szerint megsértette a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit.

Szintén őrizetbe vették a vnukovói reptéren várakozó legismertebb támogatóit is, köztük Ljubov Szobolt, Ruszlan Shaveddinovot és Konsztantyin Kotovot is, illetve Navalnij testvérét, Oleg Navalnijt is. Ezen a videón látható támogatóinak elvezetése:

A vnukovói reptéren, ahová eredetileg várták Navalnijt, a nagy erőkkel jelen lévő rendőrség kiszorította a várakozó tömeget, több újságírót is őrizetbe vettek.

Litvánia szankciókat akar

Litvánia Navalnij elfogása után közölte: arra kéri az Európai Uniót, hogy mielőbb vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben az orosz ellenzéki politikus őrizetbe vétele miatt.

A Reuters cikke szerint Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Navalnij szabadon bocsátását követelte, és arról beszélt, inkább azokat kellene bíróság elé állítani, akik az életére törtek, amikor megmérgezték.

Sosem volt kérdés

A 44 éves Alekszej Navalnij szerdán jelentette be, hogy vasárnap visszatér Oroszországba. „Sosem volt kérdés számomra, hogy visszatérek-e, vagy sem” – írta akkor a Twitteren.

Nem sokkal azután, hogy közölte hazatérési szándékát, az orosz hatóságok bejelentették: a büntetés-végrehajtás körözést adott ki ellene, valójában még december végén. Az orosz börtönszolgálat pár órával később azt közölte, hogy azonnal letartóztatják, amint visszatér Oroszországba.

Navalnij létrehozott egy orosz nyelvű Facebook-oldalt, ahol több ezer szimpatizáns jelezte, hogy ki fognak menni elé vasárnap a moszkvai repülőtérre. Mielőtt felszállt a hazafelé tartó repülőre, azt mondta újságíróknak, hogy meg van győződve arról, minden rendben lesz. Itt a gép személyzetével csinált közös képet:

A BBC cikkében már a megérkezése előtt készült moszkvai képeken lehetett látni, hogy sok rendőrt vezényeltek a vnukovói repülőtérre.

Megmérgezték

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Állapota javulásával ébresztették fel a mesterséges kómából, majd hónapokig tartott rehabilitációja.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben.

Az orosz elnök év végi sajtótájékoztatóján annyit mondott Navalnijról – akinek nevét Putyin nem ejtette ki, ehelyett „berlini páciensnek nevezte” –, hogy semmi okuk nem volt megölni, ha a szolgálatok ezt valóban akarták volna, akkor véghez is vitték volna.

Navalnij felesége és gyerekei társaságában egy berlini kórházban. Majdnem belehalt a mérgezésbe Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP
Navalnij felesége és gyerekei társaságában egy berlini kórházban. Majdnem belehalt a mérgezésbe Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP

Börtönnel fenyegették

Decemberben megírtuk, hogy az orosz ellenzéki politikus számára úgy derültek ki a megmérgezésének körülményei, hogy átvert egy orosz titkosügynököt, aki mivel azt hitte, hogy a szolgálatok egyik vezetőjével beszél, elárulta Navalnijnak az ellene irányuló akció részleteit, egyebek mellett azt, hogy az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg.

Vlagyimir Putyin rendszerének legismertebb kritikusa december végén ultimátumot kapott: ha nem tér haza Oroszországba azonnal, később börtön várja majd.

Az orosz szövetségi börtönszolgálat akkor azzal vádolta meg Navalnijt, hogy megsértette a 2014-es, lopás miatt kapott felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. A hatóság szerint ugyanis mivel már nincs kórházban, megsérti az előírásokat azzal, ha nem jelentkezik. A politikus szerint 2014-ben koncepciós perben ítélték el.

A börtönszolgálat január 12-én hétfőn aztán hivatalos kérelmet küldött a bírósághoz, amelyben az egyéves felfüggesztett büntetést letöltendő börtönre cserélnék.

Később úgy tűnt, az orosz vezetés nem akarja, hogy a megmérgezése után Navalnij visszatérjen Oroszországba. Büntetőeljárást kezdeményeztek ellene, csalás vádjával.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!