A korábban megmérgezett Navalnij vasárnap visszatér Oroszországba

2021. január 13. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bejelentette: vasárnap visszatér Oroszországba, írja a CNN.

„Sosem volt kérdés számomra, hogy visszatérek-e, vagy sem” – írta a Twitteren a politikus. Navalnijt augusztusban szállították Németországba, mert egy oroszországi belföldi repülőjáraton összeomlott a szervezete, miután – a nyugati hatalmak szerint – az orosz titkosszolgálat novicsok idegméreggel megmérgezte.

A politikus majdnem belehalt a mérgezésbe, egy berlini kórházban kezelték, később ott ébresztették fel a mesterséges kómából. Oroszország közölte, hogy nem látnak bizonyítékot a mérgezésre, és hangsúlyozták azt is, semmi közük az incidenshez.

Decemberben megírtuk, hogy az orosz ellenzéki politikus számára úgy derültek ki a megmérgezésének körülményei, hogy átvert egy orosz titkosügynököt, aki véletlenül elárulta neki az ellene irányuló akció részleteit, egyebek mellett azt, hogy az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg.

Vlagyimir Putyin rendszerének legismertebb kritikusa december végén ultimátumot kapott: ha nem tér haza Oroszországba azonnal, később börtön várja majd.

Az orosz szövetségi börtönszolgálat akkor azzal vádolta meg Navalnijt, hogy megsértette a 2014-es, lopás miatt kapott felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. A hatóság szerint ugyanis mivel már nincs kórházban, megsérti a felfüggesztés feltételeit azzal, ha nem jelentkezik. A politikus szerint 2014-ben koncepciós perben ítélték el.

A börtönszolgálat január 12-én hétfőn aztán hivatalos kérelmet küldött a bírósághoz, amelyben az egyéves felfüggesztett büntetést letöltendő börtönre cserélnék.

Később úgy tűnt, az orosz vezetés nem akarja, hogy a megmérgezése után Navalnij visszatérjen Oroszországba. Büntetőeljárást kezdeményeztek ellene, csalás vádjával.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!